Gepubliceerd op 30 augustus 2022
Leestijd 5 min.

Vind jij het aankleden van de thema- of seizoenstafel iedere keer een uitdaging? Met de themaboom heb je een vast element die je ieder seizoen of thema weer anders kunt versieren.

Waarom een thema – of seizoenstafel?

Een seizoenstafel biedt plek om aandacht te geven aan seizoenen en jaarfeesten. Het maakt voor jonge kinderen duidelijk met welk thema ze bezig gaan en wat er bij het seizoen of jaarfeest hoort. Daarnaast staat een seizoenstafel ook gewoon heel gezellig in de groep!

themaboom

Hoe kleed je de tafel aan?

Het is belangrijk dat de elementen op de tafel aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. Denk hierbij aan:

  • Een boek dat bij het thema past
  • Het knutselwerkje dat de kinderen gaan maken of al hebben gemaakt
  • Een liedje of tekst dat passend bij het thema is
  • De themaboom, versierd in het thema of seizoen

Het is leuk en leerzaam voor de kinderen om de tafel samen aan te kleden. Ga samen de natuur in of ga samen op zoek in de ruimte naar elementen die passen binnen het thema. Misschien hebben de kinderen nog wel een heel leuk idee om iets te knutselen wat goed past bij het thema!

Voorbeelden thema’s

Herfst
De herfst biedt ontzettend veel mogelijkheden om de thematafel aan te kleden. Verzamel kastanjes, gekleurde bladeren of knutsel zelf herfst objecten voor in of bij de themaboom op de thematafel:

  1. Maak blaadjes met aquabeads. Aquabeads zijn parels die met water aan elkaar blijven plakken.
  2. Versier dennenappels en maak er vrolijke hangers van.
  3. Klei eikeltjes voor onder de themaboom.
Klei eikeltjes
Herfst aquabeads
Themaboom herfst
Themaboom Sinterklaas

Geef de themaboom een plek op jouw tafel

De houten themaboom kun je het hele jaar gebruiken. Knip bladeren in de herfst en hang deze in de boom. Ga buiten op zoek naar eikels en kastanjes en hang ze in de boom of leg ze onder de boom. Of gebruik de boom als letterboom en hang de boom vol met letters. De ideeën zijn eindeloos!

Wil je meer inspiratie over hoe je de themaboom kan versieren?

Meester Thomas en meester Remco gebruiken de themaboom regelmatig op de thematafel in hun klas. Volg hun op Instagram om geïnspireerd te raken.