Gepubliceerd op 29 september 2022
Leestijd 5 min.

Creatief aan de slag met klei? Van groep 1 tot groep 8. Van boom en koffiekopje tot kasteel en masker. Uit de Kunst biedt het allemaal!

Altijd een geschikte handvaardigheidsles bij een actueel thema

Uit de Kunst is dé methode voor tekenen en handvaardigheid voor groep 1 tot en met groep 8. Jij kiest in deze methode de les die past bij jouw thema: Zoek je iets om te maken voor de Kinderboekenweek? Een les over de herfst? Of iets wat past bij een thema uit je wereldoriëntatie- of leesmethode? De lessen van Uit de Kunst worden continu aangevuld. Zo vind je altijd een geschikte les bij een actueel thema. Behalve op thema kun je ook een les uitzoeken op techniek of materiaal. Laat je kinderen een collage met kosteloos materiaal knutselen, foto’s bewerken met een digitaal programma, of laat ze creatief aan de slag gaan met klei.

Een voorbeeld: Het is herfst en de eerste dieren maken zich klaar voor hun winterslaap. Tijd om slapende dieren te kleien. De interactieve les op het digibord In winterslaap loodst de kinderen stap voor stap door het creatieve proces heen. Als introductie verkennen ze klassikaal welke dieren een winterslaap houden en waarom ze dat doen. Vervolgens bepaalt elk kind zelfstandig welk dier hij of zij wil kleien en welke slaaphouding het dier krijgt. Dan gaan de kinderen aan de slag: Eerst vormen ze het dier in de juiste slaaphouding, maar nog zonder details. Bij de volgende stap bedenken ze welke lichaamsdelen in deze houding goed zichtbaar moeten zijn en geven die weer in hun kleivorm. Tussentijds reflecteren de kinderen op wat ze gemaakt hebben. Zijn de lichaamsdelen van het dier met elkaar in verhouding? Zo nodig halen de kinderen wat klei weg of kneden ze er juist wat extra klei bij. Kloppen de grote vormen, dan werken de kinderen verder op detailniveau en maken ze de ogen, de neus, een vacht of andere details die kenmerkend zijn voor hun dier. Tot slot laten ze hun kleivorm drogen en kunnen ze die beschilderen.

Een stapsgewijze aanpak die houvast biedt

De stapsgewijze aanpak is de kracht van Uit de Kunst. De stappen bieden houvast, terwijl er voldoende ruimte blijft om de eigen creativiteit van de kinderen aan te spreken. Zo zal elk kind een heel ander kunstwerk maken. Het aanbod aan klei-lessen in Uit de Kunst is groot. De kinderen maken in deze expressiemethode een bonte ijsbeer, regenwormen en een oude eikenboom, maar ook kleimaskers, een kasteel, een koffiekopje in de vorm van een gezicht en veel meer. Met één muisklik geef je een kant-en-klare les op het digibord. De goed doordachte lessen met rijke inspiratiebeelden leveren prachtige, originele resultaten op.

Wil jij met jouw klas creatief aan de slag? Probeer de methode dan drie maanden lang uit met een gratis proeflicentie. 

Vraag een proeflicentie aan