Gepubliceerd op 7 februari 2022
Leestijd 5 min.

Deze kartonnen treinen zijn heel leuk om te versieren. We geven je 5 ideeën hoe je de kartonnen trein versiert en als activiteit binnen een thema inzet.

Over de kartonnen treinen

De set bestaat uit 24 frames van 15 x 32 cm en een handleiding. Gebruik verf, stiften, kleurpotloden of krijtjes om de trein te versieren. Of gebruik collagemateriaal om texturen toe te voegen aan het geheel!

Bestel de kartonnen treinen in de webshop

Bestel de kartonnen treinen

Idee 1: Seizoen trein

kartonnen trein

Voorbereiding

  • Zoek op het internet plaatjes van de seizoenen. Print en knip deze uit op maat van de raampjes van de wagons
  • Print de woorden winter, zomer, lente en herfst uit. Zorg dat de afbeelding het formaat heeft van het raampje van de locomotief

Uitvoering

  • Geef alle kinderen een kartonnen treinset
  • Laat alle kinderen hun treinset versieren
  • Als alle treinsets zijn versierd, zoeken de kinderen plaatjes uit bij het betreffende seizoen (in het voorbeeld is dit winter)
  • De kinderen plakken de afbeeldingen in de trein
  • Als ieder raampje een afbeelding passend bij het seizoen heeft, presenteren de kinderen aan elkaar wat er bij het seizoen hoort

Hang de seizoen treinen op in de ruimte.

Tip: Zet deze activiteit in als start bij het thema van een seizoen.

Idee 2: Klassentrein

Welke kinderen zitten er allemaal in de klas/groep? Versier in groepjes de wagons en zorg dat ieder kind een foto van zichzelf bij heeft. Plak de foto’s van de kinderen in de trein en schrijf daaronder de naam. In de locomotief plak je de foto van de juf of meester. Als alle wagons zijn versierd en de foto’s van kinderen in de raampjes zijn geplakt, maak je alle wagons aan elkaar. Hang de klassentrein op in de ruimte.

trein

Tip: Dit is een leuke activiteit voor groepsvorming!

Idee 3: Dit ben ik trein

Geef ieder kind een kartonnen treinset en laat deze versieren. De kinderen gaan op internet of in tijdschriften op zoek naar plaatjes of ze maken zelf tekeningen over wie zij zijn. Bijvoorbeeld: familie, huisdieren, hobby, etc. Vervolgens plakken ze dit in de raampjes van de wagons en presenteren ze aan de andere kinderen wie zij zijn.

Tip: Dit is een leuke activiteit binnen thema’s als: dit ben ik, mijn familie.

Idee 4: Lettertrein

Versier de trein wagons. Plaats in de locomotief een letter, bijvoorbeeld de ‘a’ en vul de andere vakjes op met afbeeldingen die beginnen met de letter ‘a’. Kinderen moeten raden welke woorden er allemaal met de ‘a’ beginnen. Als deze activiteit te gemakkelijk is, laat kinderen dan zelf plaatjes zoeken op internet of in tijdschriften of folders die een voorwerp uitbeelden dat met de ‘a’ begint.

lettertrein
Alfabet-trein

Tip: Maak van de lettertrein een rekentrein met sommen.

Idee 5: Verjaardag trein

Dit is vergelijkbaar met de klassentrein. Plaats nu foto’s van de kinderen in de volgorde van verjaardagen tijdens het schooljaar. Schrijf de naam en datum van de verjaardag onder de foto.

Bestel de kartonnen treinen in de webshop

Bestel de kartonnen treinen