Direct contact?
Renate de Jonge
Neem contact op Renate de Jonge Onderwijsadviseur
Neem contact op

Welk leerlingvolgsysteem (LVS) versterkt je onderwijs passend bij jullie visie op toetsen? Gezien allerlei ontwikkelingen in de markt is dit het juiste moment om te onderzoeken welk lvs het beste past bij jouw school.

Leerlingvolgsystemen

Je hebt keuze uit maar liefst vier mogelijkheden: Boom LVS, Cito LVS, Dia LVS en IEP LVS. Ook al is de impact van een nieuw systeem groot op je team, deze beslissing is zeker gerechtvaardigd als het nieuwe LVS beter aansluit bij het onderwijs van je school of stichting.

Hoe kom je erachter welk leerlingvolgsysteem de beste keuze is? We helpen je graag met een visietraject op maat.

Leerlingvolgsysteem
Renate de Jonge
-
Onderwijsadviseur
Je kunt geen verkeerde keuze maken. De leerlingvolgsystemen van Boom, Cito, Dia en IEP zijn goedgekeurd door het College van Toetsen en Examens. Ze volgen stuk voor stuk de ontwikkeling van de leerlingen en zijn van hoge kwaliteit. Ook inhoudelijk lijken ze erg op elkaar. En juist dat maakt kiezen best lastig. Die verschillen zijn echter cruciaal tijdens het kiezen tussen het ene of het andere LVS.

Visietraject leerlingvolgsysteem op maat

We starten het visietraject met een visie op toetsen te formuleren. Door eerst deze visie te formuleren, is het makkelijker om een goed beredeneerde keuze te maken. Jullie beantwoorden vragen als: Hoe willen jullie zicht houden op leerlingen? Vergelijken we de leerlingen met zichzelf of met de norm? Daarnaast zijn er verschillende opties per leerlingvolgsysteem die bepalend kunnen zijn voor de keuze: Op welk moment willen jullie toetsen? Willen jullie digitaal, op papier, of hybride gaan toetsen?

De antwoorden op onder andere deze vragen helpen jullie bij het maken van de keuze voor een leerlingvolgsysteem.

Tijdens het visietraject stellen we samen met de directie en intern begeleiders de visie op. Daarnaast krijg je handreikingen voor het meenemen van het team hierin.

Het visietraject bestaat uit drie onderdelen:

  • Visievorming
  • Informatie over de vier LVS-aanbieders: Boom, Cito, Dia en IEP
  • Besluitvorming

Is de keuze voor een nieuw LVS eenmaal gemaakt, dan kunnen onze onderwijsadviseurs je verder helpen met de implementatie ervan.

Goed aan de slag met een leerlingvolgsysteem dat past bij het onderwijs waar de school voor staat

Heb je een leerlingvolgsysteem gekozen, dan wil je hier snel en goed mee aan de slag. Tijdens het implementatietraject begeleiden we de teams bij het effectief gebruiken van het leerlingvolgsysteem en vervolgens zoomen we in op verdiepende onderwerpen; Hoe geeft een LVS zicht op het onderwijs en de ontwikkeling van de leerlingen? En hoe kan een goede analyse bijdragen aan verbetering van je onderwijs en het dagelijkse handelen in de klas?

Dit visietraject en de implementatie ervan zorgen ervoor dat je goed aan de slag kan met een leerlingvolgsysteem dat past bij het onderwijs waar de school voor staat!