Gepubliceerd op 26 oktober 2023
Leestijd 10 min.

Bij het woord ‘Sinterklaas’ maken vele kinderharten als vanzelf een sprongetje. De sinterklaasperiode is dan ook een van de meest opwindende tijden van het jaar voor jonge kinderen. Hoe zorg je ervoor dat dit thema een mooie rol speelt in je peuter- of kleutergroep? Door naast een themahoek over Sinterklaas ook je andere hoeken in te richten rondom de goedheiligman, en daarin passende activiteiten aan te bieden. In deze blog nemen we je mee op een sinterklaasreis door verschillende hoeken in je groep!

Huishoek Sinterklaas

  • Sint- en pietenhuis: tover de huishoek om in een huis waar Sint en zijn Pieten wonen. Zet een kledingrek met sint- en pietenkleding klaar, met daarnaast een mand met pietenmutsen, een baard, een staf, een mijter, pruiken en jute zakken. Een bureau voor de Sint met daarop het grote boek inclusief pen mag niet ontbreken en de Pieten hebben ruimte nodig om cadeautjes in te pakken.
Sint in huishoek
  • Pepernotenbakkerij: voeg een speelgoedoven en een bakplaat toe aan de hoek, zodat de Pieten pepernoten kunnen bakken. Ze kneden zelf het deeg (klei) en rollen er even grote pepernoten van. Het is natuurlijk extra leuk als je, eventueel met hulp van ouders, een keer echte pepernoten bakt met je groep!

Bouwhoek Sinterklaas

  • Pietenhuis: voorzie de bouwhoek van pietenpoppetjes, plankjes, blokken en andere constructiematerialen in verschillende maten en kleuren. Laat de kinderen hun eigen pietenhuizen bouwen en let daarbij op de verhouding tussen de Pietjes en de huizen: past Piet door de ingang en stoot hij zijn hoofd niet aan het plafond?
  • Open haard: laat een groepje kinderen met blokken van de Haagse set een open haard bouwen. Ze maken een ondergrond, drie muren en een plat dak met daarop een rookkanaal. Het vuur kan bestaan uit oranje en rood crêpepapier of gekleurd cellofaan met daarin led-waxinelichtjes. Laat de open haard op een rustige plek bouwen zodat hij de hele sintperiode kan blijven staan. Alle kinderen mogen hun schoen hier natuurlijk een keertje zetten!

Sinterklaas taal- en leeshoek

  • Creëer een knusse leesplek met kussens, dekens, zitzakken en schemerlampjes en zorg voor een goedgevulde kast met leuke boeken over Sint en Piet. Denk aan prentenboeken, kijkboeken, zoekboeken en voorleesboeken.
  • Sintpostkantoor: kinderen schrijven hun eigen brieven en wensenlijstjes aan Sinterklaas. Voeg verschillende soorten papier, kaarten, potloden, stiften, stempels en speelgoedfolders toe aan de hoek.

Rekenhoek Sinterklaas

  • Leg sint-gerelateerde materialen neer zoals pepernoten en pakjes met verschillend gewicht. Zorg ook voor handelende materialen zoals een weegschaal of balans, gewichtjes tel- en sorteerbakjes, een meetlint en dobbelstenen. Laat vervolgens tel-, sorteer-, weeg- en meetopdrachten rondom Sint en Piet uitvoeren. Bijvoorbeeld: wat weegt zwaarder: het lichtste pakje of tien pepernoten?
Sint in rekenhoek
  • Pepernoten sjoel-telspel: regel een sjoelbak of maak er zelf één door de zijkanten van een lange tafel af te bakenen met blokken en poortjes van stevig karton te maken. Ieder kind sjoelt met tien pepernoten en telt na het spel de verzamelde punten. Leuke bijkomstigheid is natuurlijk dat de ‘sjoelstenen’ uiteindelijk lekker opgepeuzeld mogen worden!

Ontdekhoek Sinterklaas

  • Stoomboot: Hang verschillende afbeeldingen op van stoomboten. Leg materiaal neer dat drijft, zoals stukjes piepschuim, lege melkpakken of kurk. Zorg ook voor materialen om de boot mee aan te kleden, zoals toiletrollen (schoorsteen), witte watten (rook), touw en gekleurd papier (vlaggenlijn). De kinderen bouwen hun eigen stoomboot en testen in de watertafel of hij ook echt drijft!
  • Sint voelspel: verzamel verschillende tactiele materialen rondom de Sint en stop ze in een jute zak of voelhuis. Denk aan een pruik, veertjes, wortels, hooi, vilt en pepernoten. Laat de kinderen raden om welk materiaal het gaat en vertellen wat ze met Sint en Piet te maken hebben!