Leestijd 10 min.

Als de eerste tekenen van de aankomst van Sinterklaas zich aandienen, gebeurt er iets magisch. Jong en oud reageert enthousiast en verheugd, maar het kan ook sinterklaasspanning opleveren. Weg met sinterklaasstress: vijf tips voor een ontspannende sinterklaastijd!

Sinterklaas is een bijzonder, jaarlijks terugkerend feest in het leven van jonge kinderen. Ontzettend leuk, maar het kan ook sinterklaasspanning opleveren. Maanden voor de aankomst van de goedheiligman liggen de schappen in de winkels al vol met pepernoten, en overal op straat zijn Sinterklaas en Piet al te zien. De speelgoedcatalogi staan vol met cadeautjes. Op de dag van aankomst staan honderden kinderen langs de kade. Opgelucht, omdat de verhalen in de media zo vormgegeven worden dat het ieder jaar weer de vraag is of Sinterklaas wel op tijd in Nederland zal zijn, en of hij de cadeautjes wel bij zich heeft. ’s Nachts komen Sint en Piet je huis binnen, en hoe zit het ook alweer met die zak waarin stoute kinderen meegaan naar Spanje…?

Laat spanning niet omslaan in sinterklaasstress

Veel kinderen slapen minder goed in deze periode en zijn daardoor moe en eerder geprikkeld. Een beetje gezonde spanning kan geen kwaad, maar als het omslaat in sinterklaasstress is het niet leuk meer. Het is dus belangrijk om signalen van spanning bij kinderen tijdig op te vangen en hierop te anticiperen, zodat de sinterklaastijd voor iedereen zo gezellig mogelijk verloopt. Maar hoe doe je dit?

Weg met sinterklaasstress: vijf tips voor een ontspannende sinterklaastijd

Tip 1: Voorbereiden op wat komen gaat

Voorspelbaarheid is belangrijk bij zo’n spannend, mysterieus feest als Sinterklaas. Bereid de kinderen dus goed voor op de komende sinterklaastijd. Vertel voor de aankomst globaal wat er gaat gebeuren op het kinderdagverblijf of de school. Breng overzicht aan in de tijd, bijvoorbeeld van de aankomst tot het sinterklaasfeest. Hierbij kan de activiteit ‘Sinterklaas – van aankomst tot het sinterklaasfeest’ uit het thema ‘Feest’ van Piramide Digitaal goed van pas komen. Van de aankomst tot het sinterklaasfeest tellen de kinderen het aantal nachtjes af op een kalender van mijters.

Tip 2: Sinterklaasstress wegnemen

Als je signalen rondom sinterklaasspanning opmerkt (zoals snel geïrriteerd zijn, vaker ruzie, huilen, plasongelukjes) heeft het geen zin om deze weg te wuiven met een ‘Stel je niet aan, Sint en Piet zijn juist lief’. Het kind heeft behoefte aan voorspelbaarheid en geruststelling.

Praat met je groep over Sinterklaas. Stel vragen, luister en probeer er zo achter te komen wat leeft. Maak van de Sint geen boeman. Komen de kinderen zelf met ideeën rondom de roe en de zak, ontkracht deze dan. Benadruk dat Sinterklaas een leuk en gezellig feest is en dat Sint en Piet van kinderen houden. Ze geven graag handjes, maar als het kind niet durft dan hoeft dit niet. Leg er geen druk op. Durft het kind het toch, juist omdat het niet hoeft of omdat het zijn/haar vriendjes en vriendinnetjes Sinterklaas wel een hand ziet geven, dan heeft het een overwinning op zichzelf behaald!

Met de activiteit ‘Zo zijn onze manieren!’ uit het thema ‘Feest’ van Piramide Digitaal kun je sinterklaasspanning wegnemen door karakteristieke handelingen van Sint en Piet na te (laten) spelen. De leerkracht of pedagogisch medewerker speelt via rollenspel situaties voor. Je kunt dit rollenspel natuurlijk toespitsen op de situaties die jouw kinderen een beetje spannend vinden. Vervolgens doen de kinderen alsof ze Sinterklaas en Piet zijn en spelen zij karakteristieke situaties na. Vaak zullen de voorgespeelde situaties ook hun weg vinden in het rollenspel van de kinderen. Op deze manier krijgen de kinderen meer grip op de gebeurtenissen rondom de Sint, en dus meer vertrouwen.

Tip 3: Iets vertrouwds meenemen

Soms kan het bij sinterklaasstress helpen om iets vertrouwds van huis mee te laten nemen, zoals een knuffel of een foto. Creëer een apart hoekje in de groep waar deze spullen neergezet kunnen worden en maak er duidelijke afspraken over.

Of misschien heb je een groepsknuffel die een rol kan spelen. Zet de groepsknuffel op een centrale plek in de groep en geef ieder kind toegang wanneer hij of zij dat nodig heeft. Werk met een zandloper zodat de tijd per kind afgebakend is.

Tip 4: Rust- en ontspanningsmomenten inbouwen

Sinterklaas is een tijd met suikergoed, prikkels en feestjes. Daarom is het belangrijk om voldoende rust- en ontspanningsmomenten in te plannen om sinterklaasstress te voorkomen. Maak een rustige hoek in de groep waar kinderen zich even terug kunnen trekken. De boekenhoek is hier geschikt voor. Zorg voor zachte materialen zoals kleden en kussens en probeer te voorkomen dat er veel prikkels vanuit de groep merkbaar zijn. Leg voldoende rustgevende materialen neer, zoals concentratiespelletjes of prentenboeken. Puzzelen kan ook een fijne manier van ontspanning zijn. Denk bijvoorbeeld aan deze mooie nieuwe ontdekpuzzel over Sinterklaas, met Pippa als Piet en Bonno als Sint.

Sinterklaaspuzzel

Even lekker bewegen kan ook wonderen doen voor de ontspanning! Tijdens de activiteit ‘Sinterklaas – Swingen met het paard’ uit het thema ‘Feest’ van Piramide Digitaal zingen en dansen de kinderen de spanning uit hun lijf waarna ze weer lekker opgefrist zijn.

Tip 5: Neem afscheid op 6 december

Zodra het pakjesavond is geweest, neemt de sinterklaasspanning meestal weer af. Besteed op 6 december aandacht aan het vertrek van de Sint en de Pieten. Vertel dat het een jaar duurt voordat ze weer terugkomen en haal alle sinterklaasversiering weg. Bespreek vooral de leuke dingen; wat vond je het leukst toen Sint en Pieten op het kinderdagverblijf of op school waren? Wat is je mooiste cadeautje? Bespreek de plaat van de sinterklaaspuzzel nog eens. Probeer succeservaringen naar voren te halen zodat de kinderen de sinterklaastijd met een positief gevoel afsluiten.

Direct de sinterklaaspuzzel bestellen?

Bestel in de webshop