Gepubliceerd op 15 april 2022
Leestijd 3 min.

Of je nu leerkracht, ICT-coördinator of directeur bent, security op school is voor iedereen relevant en een erg belangrijk onderwerp. Digivaardig of niet, veel leerkrachten en kinderen zijn al aardig bekend met ICT termen als ‘hacks’, ‘cyberaanval’ en ‘ransomware’. Dit geeft aan hoe serieus en relevant het onderwerp is. We krijgen er steeds meer mee te maken, en dat betekent ook dat we ons beter moeten beschermen. Onze ICT-specialisent hebben daarom de belangrijkste tips voor scholen op een rij gezet.

Veilig werken op school – 7 tips

Veiligheid begint met het bewust zijn dat je niet altijd veilig bent. Als school heb je te maken met veel (persoons)gegevens. Als school ben je daarom zeker niet altijd veilig. Hackers worden steeds slimmer en jonger, via via vinden zij hun weg in de systemen. Het is dus belangrijk om hier ten alle tijde op voorbereid te zijn. Maar hoe beveilig je je school ICT omgeving nou zo goed mogelijk? Denk altijd aan de volgende zeven tips:

  • Tip 1: Maak gebruik van MFA
    MFA staat voor Multi-Factor Authenticatie en is een methode om de identiteit van een gebruiker te verifiëren bij het inloggen op een website of online software (bijvoorbeeld Microsoft).  
  • Tip 2: Zorg voor goede beveiliging van de e-mail omgeving
    Ongewenste e-mails afkomstig van hackers of cybercriminelen zijn een potentieel gevaar voor de ICT omgeving op jouw school. Daarom raden wij een goede beveiliging van je email aan.  
  • Tip 3: Zorg dat alle apparaten goed beveiligd zijn
    Door de apparaten op je school extra te beveiligen wordt het voor cybercriminelen moeilijker om in te loggen op jouw apparaten. Er zijn diverse tools om dit aan te pakken, zoals bijvoorbeeld Microsoft Defender for Endpoint. 
  • Tip 4: Creëer bewustzijn onder de gebruikers
    Met alleen extra beveiligingsmaatregelen ben je er nog niet. Het is ook belangrijk om leerkrachten en kinderen bewust te maken van online gevaren. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van training voor leerkrachten. Voor kinderen kun je bijvoorbeeld in gesprek gaan tijdens de les. Bespreek wat privacy is en wat er allemaal bij komt kijken. Vraag hoe ze omgaan met hun eigen privacy en die van klasgenoten. Wat zijn de do’s en don’ts? Weten ze genoeg van veilig internetten en het gebruik van wachtwoorden?
  • Tip 5: Check regelmatig de (riskante) aanmeldingen in de Cloud omgeving
    Door regelmatig je Cloud omgeving te controleren op riskante aanmeldingen krijg je beter inzicht in de mogelijke gevaren. 
  • Tip 6: Maak back-ups van belangrijke data
    Als er dan toch iets mis gaat, is het belangrijk dat er geen online data verloren gaat. Zorg voor minimaal verlies door het regelmatig plannen van back-ups. 
  • Tip 7: Zorg voor regelmatige opschoning van je Cloud omgeving
    Regelmatig opschonen is belangrijk voor een goed overzicht en optimale performance van je Cloud omgeving. Verwijder periodiek inactieve gebruikers en datalocaties. 

Wij helpen je graag op weg naar een veilige school ICT

Wil je nu al aan de slag met onze tips en heb je hier vragen over? Of kun je hier hulp bij gebruiken? Neem contact op met je Sales consultant ICT, bel met onze infodesk op 088-4101020 of vul het formulier in, dan bellen wij je terug. Wij helpen je graag op weg naar een veilige school ICT.

Bel mij terug

Ook interessant voor jou