Gepubliceerd op 25 april 2023
Leestijd 5 min.

Iedere 11 seconden wordt ergens ter wereld een organisatie aangevallen door ransomware. Maar liefst 15% van de ransomware aanvallen vinden plaats in het onderwijs. Maar waarom in het onderwijs? En nog belangrijker; hoe voorkom je het? Wij vertellen je er meer over in onze blog.

Bewustwording van cybergevaar steeds belangrijker

Zonder het zelf door te hebben is vaak de onderwijsprofessional zelf degene die de cyberdreiging veroorzaakt. Eén van de makkelijkste voorbeelden hiervan is phishing, waarbij een cybercrimineel zich voordoet als een vertrouwde organisatie en jij als onderwijsprofessional belangrijke gegevens van jouw school invult. Een ander voorbeeld is het veroorzaken van een datalek door het verzenden van gevoelige informatie, bijvoorbeeld persoonsgegevens van jouw leerlingen, per mail en deze per ongeluk iedereen in de CC zetten in plaats van de BCC. Bovenstaande ‘simpele’ voorbeelden geven de geringe cyberveiligheidskennis aan. Er zijn verschillende redenen waarom de kennis over cyberveiligheid in het primair onderwijs laag is:

  • Gebrek aan aandacht voor cyberveiligheid in het curriculum.
  • Beperkte kennis bij docenten.
  • Beperkte middelen.
  • Lage prioriteit.

Het is van groot belang om de kennis over cyberveiligheid in het primair onderwijs te vergroten om kinderen te beschermen tegen de gevaren van het internet.

Cyberveiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid

Dat onderwijsinstellingen een geliefd doelwit zijn voor cybercriminelen is tegenwoordig geen verassing meer. Met name dankzij de aanwezigheid van een grote hoeveelheid persoonsgegevens, betaalgegevens en e-mailadressen. Een veilige omgeving is dus van belang.
Om een veilige digitale omgeving te creëren binnen het onderwijs is er budget nodig.  Vaak wordt gedacht dat de verantwoordelijkheid van beveiliging ligt bij de IT-afdeling. Echter, binnen het primair onderwijs, is het vaak één docent die een nevenfunctie heeft als ICT-er en daarmee dus niet beslissingsbevoegd is. Om een weloverwogen beslissing te nemen over cyberveiligheid heb je dus ook het bestuur van de onderwijsinstelling en bestuurders nodig.

Security as a Service van de Rolf groep

Security is complex, duur en niet altijd zichtbaar. En waar moet je beginnen? Wij maken de verbinding. Security as a Service helpt je met alle onderdelen voor goede digitale veiligheid in het onderwijs. Samen met jou zorgen we ervoor dat de gegevens van leerlingen niet op straat komen te liggen en jouw school zorgeloos beveiligd is. Samen gaan we voor digitale veiligheid.

Onze E-mail Threat Scan is een eerste stap in de bescherming van je omgeving. De uitkomsten van de scan zijn een goed startpunt om het security-beleid te bepalen.

Vrijblijvende scan aanvragen