Gepubliceerd op 2 januari 2024
Leestijd 5 min.

Van 24 januari tot en met 3 februari 2024 is het weer tijd voor het grootste boekenfeest voor kinderen van 0 tot 6 jaar: de nationale voorleesdagen! Voorlezen in deze leeftijd is ontzettend leuk, belangrijk voor de taal- en leesontwikkeling én wakkert levenslang leesplezier aan.

Voorlezen aan peuters en kleuters is niet alleen een moment van samenzijn, maar ook een spannende reis door woorden, verhalen en beelden. Hoe maak je deze kostbare momenten nog leuker en interactiever? Duik in een reeks (interactieve) voorleestips en ontdek de onweerstaanbare prentenboeken top 10 van 2024.

Hoe vergroot je het leesplezier en betrek je jonge kinderen volop bij het verhaal?

  • Breng verhalen tot leven

Breng de personages tot leven! Gebruik verschillende stemmetjes, tonen, volumes en tempo’s om emoties en karakters te benadrukken. Voeg eenvoudige gebaren toe aan je voorleesroutine en loop eens rond terwijl je voorleest.

  • Stel vragen en betrek kinderen bij het verhaal

Betrek peuters en kleuters door hen te vragen wat ze zien op de pagina’s. Vraag naar hun mening en ideeën. Laat ze voorspellen wat er gaat gebeuren en moedig hen aan om geluiden en bewegingen die in het verhaal voorkomen na te doen.

  • Interactieve boeken

Kies boeken met texturen, flapjes of geluiden. Peuters en kleuters zijn dol op ontdekken, en dit maakt het voorlezen een tastbare ervaring.

  • Themagerichte voorleesmomenten

Sluit aan bij seizoenen, feestdagen of thema’s die leven in de groep. Zo wordt voorlezen een feest van verbinding en herkenning.

  • Introduceer passende materialen

Verzamel kleine rekwisieten die passen bij het verhaal en gebruik ze tijdens het voorlezen. Het maakt de beleving intenser en spannender.

  • Betrek de zintuigen

Laat de kinderen voelen, ruiken of zelfs proeven als dat mogelijk is en relevant voor het verhaal. Of vraag als dit lastig is: “Hoe denk je dat dit zou ruiken of proeven?”

  • Geef ruimte voor creativiteit

Moedig kinderen aan om hun eigen einde voor het verhaal te verzinnen of nieuwe personages toe te voegen. Je kunt dit ook laten tekenen!

  • Creëer een voorleeshoek

Maak een knusse hoek met lampjes, kussens en knuffels speciaal voor voorlezen. Het geeft de kinderen een eigen plek voor het leesmoment. Het prentenboek dat centraal staat krijgt hier een mooie plaats.

Top 10 prentenboeken voor peuters en kleuters

Het prentenboek Help! Een verrassing!  van Miriam Bos is gekroond tot prentenboek van het jaar 2024. Deze prentenboeken hebben in 2024 ook een plek veroverd in de top 10:

1. ‘Help! Een verrassing!’ door Miriam Bos

Suusje Eekhoorn heeft een verrassing bedacht voor August de Vos. Maar August is bang dat hij er niets aan vindt. Hij houdt van rust, terwijl Suusje juist graag wilde dingen doet. Komt dat wel goed?

2. ‘Aan zee’ door Noëlle Smit

Een zonnig prentenboek over een zomerse stranddag aan de Noordzee. Er valt van alles te zien en te herkennen in dit prachtig gekleurde boek!

3. ‘Aron en Aardappel’ door Josh Lacey

Aron wil heel graag een huisdier, maar hij heeft alle excuses waarom het niet mag al gehoord van zijn vader en moeder. Op een dag krijgt hij… een aardappel! Zou een aardappel een leuk huisdier kunnen zijn?

4. ‘Beer zoekt een beste vriend’ door Petr HoráČek

Zwarte Beer en Bruine Beer komen elkaar tegen in het bos. Ze zijn allebei op zoek naar een beste vriend en besluiten elkaar te helpen bij deze zoektocht.

5. ‘Fred en de (bijna mislukte) verjaardag’ door Pépé Smit

Fred het hert komt er bij toeval achter dat boswachter Anton jarig is, maar die zit helemaal alleen in zijn boshut zonder taart en cadeautjes. Fred weet niets van verjaardagen maar komt toch in actie.

6. ‘Het bos van Muis’ door Alice Melvin en William Snow

Muis gaat op reis door het bos. Hij zoekt al zijn bosvrienden op, terwijl de natuur verandert in de lente, de zomer, de herfst en de winter.

7. ‘Ik mis Milo’ door Pim Lammers

Na de dood van zijn schildpad Milo is een kleine jongen diep bedroefd. Hoe kan een ander huisdier Milo nou ooit vervangen?

8. ‘Pit’ door Maggie Li

Pit is een klein zaadje. In dit kartonboek met doorkijkje in de vorm van een pit maak je Pits spannende avonturen mee voordat hij uitgroeit tot een prachtige appelboom.

9. ‘’s Nachts als jij slaapt’ door Peter Arrhenius

Niet iedereen ligt ’s nachts in zijn bedje te slapen. In dit verhaal op rijm gaat het over belangrijke beroepen die worden uitgeoefend als de meeste mensen lekker op één oor liggen.

10. ‘Het verlegen vogeltje’ door Jan Paul Schutten en Liset Celie

Wat een gekwetter in het bos! Alle vogels bouwen luid fluitend een nestje. Maar de kleine groenling is te verlegen om het groenlingvrouwtje te vragen of ze met hem een nestje wil bouwen. Komt dit nog goed?