Gepubliceerd op 5 januari 2022
Leestijd 5 min.

Zodra kinderen zelfstandig kunnen lezen, lezen we ze vaak veel minder voor. Dat is jammer, want voorlezen heeft naast een ontspannende functie nog veel meer voordelen. Uitgeverij Delubas zet de belangrijkste voordelen op een rij én verloot drie voorleesboeken voor de Nationale Voorleesdagen.

Voordeel 1: Een grotere woordenschat

De woorden die we gebruiken in alledaagse spreektaal, pikken kinderen meestal vanzelf op. Maar onze taal kent ook veel woorden die minder vaak voorkomen. Die laagfrequente woorden kom je vooral tegen in geschreven teksten. Zo blijkt uit onderzoek dat in een jeugdboek gemiddeld twee keer zo veel zeldzame woorden voorkomen dan in een gesprek tussen hoogopgeleide volwassenen (Bron: Cunningham & Stanovich). Door kinderen regelmatig voor te lezen, breng je ze dus in aanraking met complexere taal. Zo groeit hun woordenschat razendsnel, waardoor ze op hun beurt ook weer sterkere lezers worden.

Voordeel 2: Een groeiende belevingswereld

Uiteraard leren kinderen ook nieuwe woorden wanneer ze zelf lezen. Toch is voorlezen de moeite waard. Dat heeft vooral te maken met de keuze van boeken. Kinderen kiezen namelijk vaak boeken die dicht bij hun eigen interesses en belevingswereld staan. Maar het zoveelste boek over hetzelfde onderwerp brengt ze weinig nieuws.

Als voorlezer kun je kiezen voor een boek dat minder voor de hand ligt, zoals een boek dat zich afspeelt in het verleden of in een heel andere omgeving. Daarmee leren kinderen een nieuwe wereld kennen mét nieuwe woorden. Bovendien kun je tijdens het voorlezen het begrip van de tekst ondersteunen door middel van mimiek, intonatie en uitleg. Zo snappen de kinderen sneller wat er staat dan wanneer ze zelfstandig lezen.

Voordeel 3: Meer leesplezier

Juist zwakkere lezers hebben veel baat bij voorlezen. Daarbij worden ze immers niet geremd door leesproblemen en kunnen ze teksten van een hoger niveau aan. Op die manier krijgen ook deze kinderen de kans om kennis te maken met verschillende aansprekende verhalen en thema’s. En wanneer de interesse van kinderen worden gewekt, gaat hun leesmotivatie en daarmee ook hun leesplezier vooruit (Bron: Guthrie et al.). Zo ontstaat een positieve ontwikkeling: gemotiveerde lezers gaan vaker lezen, en kinderen die vaker lezen, worden steeds betere lezers. Zo kan het tij gekeerd worden.

Atlantis

Welke rol speelt voorlezen in leesmethode Atlantis van Delubas?

Met de leesmethode Atlantis besteed je niet alleen tijdens de Nationale Voorleesdagen aandacht aan voorlezen, maar het héle jaar door! In elk blok verkennen kinderen de wereld van boeken en verhalen aan de hand van een voorleesboek dat aansluit bij het overkoepelende thema van dat blok. Doordat in het Atlantis-leesboek en het voorleesboek hetzelfde thema centraal staat, worden nieuwe woorden in verschillende contexten geoefend. Zo blijven de woorden beter hangen. Ook biedt Atlantis allerlei handvatten om het voorlezen te verdiepen. Zo bevat elk voorleesboek een voorleeswijzer met voorleestips, praatvragen en suggesties voor extra activiteiten. Daardoor worden de nieuwe woorden actief verwerkt en haal je nóg meer uit het voorlezen.

Ben je benieuwd naar Atlantis?

Lees meer over deze methode voor voortgezet lezen of vraag een zichtzending aan. Dan kun je de materialen drie maanden gratis bekijken en beoordelen.

Zichtzending aanvragen
Delubas voorleesboeken