Peuters en kleuters ontwikkelen zich razendsnel. Dat geldt ook voor de ontwikkeling van de motoriek. De motorische ontwikkeling gaat over het leren bewegen. In deze blog lees je meer over de motorische ontwikkeling bij kinderen en hoe je dit kan stimuleren.
De motorische ontwikkeling staat in nauwe verbinding met andere ontwikkelingsgebieden. Wanneer een kind problemen heeft met de motorische ontwikkeling, kan dit invloed hebben op de gehele ontwikkeling. Zo kunnen minder voor de hand liggende symptomen zoals bijvoorbeeld concentratieproblemen, vermoeidheid, rusteloosheid en problemen met de spraakontwikkeling ook wijzen op moeilijkheden rond de motorische ontwikkeling.
Het Kenniscentrum sport & bewegen signaleert dat de motorische vaardigheden van kinderen de laatste jaren achteruit zijn gegaan. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals het kind te weinig zelf laten bewegen (optillen in plaats van zelf laten lopen, of de auto pakken terwijl er ook gefietst kan worden). De toenemende digitalisering draagt ook bij aan de problematiek. Kinderen die niet duidelijk begrensd worden, blijven vaak liever achter een scherm zitten en missen zo de beweging en ontwikkeling door het (buiten) spelen. Naast deze externe factoren kunnen interne factoren ook een rol spelen, bijvoorbeeld een laag zelfvertrouwen, een stoornis of een erfelijke ziekte.
Jonge kinderen ontwikkelen zich met sprongen, en ieder kind is anders. Het is normaal dat het kind zijn ontwikkeling op het eigen tempo doorloopt. Grote afwijkingen ten opzichte van leeftijdgenoten kunnen echter wel reden zijn om een melding te doen of advies te vragen bij een deskundige.
Bekijk alle tips voor de motorische ontwikkeling van het jonge kind op Piramide digitaal