Gepubliceerd op 10 augustus 2021
Leestijd 5 min.

Samen puzzelen is niet alleen leuk maar ook heel leerzaam! Het stimuleert het samen spelen en creëert een band. Ontdek de leukste puzzels om samen te maken.

Waarom is puzzelen belangrijk voor kinderen?

Terwijl kinderen puzzelen, trainen ze hun fijne motoriek en cognitieve vaardigheden. Door de verschillende kenmerken van puzzels (vormen, kleuren en onderwerpen), vergroot je het visueel ruimtelijk inzicht van kinderen. Daarnaast geeft het kinderen meer inzicht in de verschillende thema’s en onderwerpen.

Puzzelen is een voortdurend proces van probleemoplossend denken, redeneren en oplossingen ontwikkelen. Kinderen hebben namelijk maar één doel voor ogen: de puzzel compleet maken. Om dit te bereiken moeten kinderen goed nadenken: welk stuk hoort waar en waarom?

Door kinderen samen een puzzel te laten maken, stimuleer je het samen spelen en de sociale vaardigheden. Ze bespreken samen wat ze gaan doen, helpen elkaar en moedigen elkaar aan. Het steunen van elkaar tijdens momenten van frustratie en het delen van de vreugde als het eindresultaat is bereikt, creëert een band.

Ontdek al onze puzzels in de webshop

Bekijk alle puzzels

De leukste puzzels om samen te maken

Puzzelen biedt alleen talrijke voordelen als een kind een puzzel volgens zijn leeftijd en ontwikkelingsniveau maakt. Zorg er dus voor dat de puzzel niet te makkelijk of te moeilijk is. Zo is het maken van een puzzel leuk en uitdagend.

Puzzels met thema’s stimuleren naast de sociale vaardigheden ook de fantasie van kinderen. Daarom hebben we een top 3 van de leukste puzzels met thema’s voor je op een rij gezet:

1. Puzzels met dieren

Puzzels met dieren zijn leuk om samen te maken. Naast het uitzoeken en overleggen waar elk puzzelstukje hoort, zorgt het vaak voor leuke gesprekken over de lievelingsdieren van de kinderen. Schrik niet als je opeens allerlei dierengeluiden hoort in de groep!

Met de puzzelserie zeedieren kunststof (vanaf 3 jaar) ontdekken kinderen de dieren in de zee. Ze puzzelen een octopus, krab, vis, zeepaardje of zeester. Om de kinderen te helpen is er bij elke serie puzzels een voorbeeldkaart toegevoegd met de afbeeldingen van de dieren.

Ontdek ook de andere puzzelseries in deze lijn: boerderijdieren en dierentuindieren.

puzzels zeedieren

2. Puzzels met voertuigen

Puzzel de boot, de helikopter, de graafmachine en alle andere voertuigen met de puzzelserie voertuigen (vanaf 3 jaar) en puzzelserie transport. Of ontdek de buiten- én binnenkant van voertuigen met de tweelagen puzzels (vanaf 3 jaar)!

tweelaten puzzels voertuigen
puzzelserie voertuigen
puzzelserie transport

Bestel puzzelseries voertuigen in de webshop

Bestel puzzelseries voertuigen

3. Puzzels families

Tegenwoordig zien we steeds meer verschillende vormen van samenleven, zoals twee vaders, twee moeders, multicultureel gezin en het nieuwe samengestelde gezin. De puzzelserie moderne families laat deze vormen van samenleven zien.

Deze puzzels kunnen kinderen aanzetten om te praten over ouders, broertjes, zusjes, et cetera.

puzzelserie families

Bestel puzzelserie moderne families in de webshop

Bestel de puzzelserie Moderne Families

Ontdek al onze puzzels

puzzelexpoIn onze webshop vind je een uitgebreid assortiment aan puzzels. Of plan je bezoek aan onze Puzzelexpo in Ochten. In de Puzzelexpo ontdek je diverse puzzels uit de Rolf Puzzels-lijn. Voor baby’s tot en met 7+ zijn er verschillende soorten puzzels: inlegplanken, vreemde vormen-puzzels, lagen-puzzels met de nieuwste groeipuzzels met app en verticale puzzels.

Ontdek al onze puzzels in de webshop

Bekijk alle puzzels