Direct contact?
Anita Aalpoel
Neem contact op Anita Aalpoel Teamleider Onderwijsadviseurs
Neem contact op

Gespreid leiderschap, wat betekent dit voor mij als schoolleider? Iedereen heeft het over gespreid leiderschap, maar wat betekent dat voor jou als leidinggevende? Hoe zorg je ervoor dat iedere leerkracht autonomie ervaart en jij toch de verantwoordelijkheid kan nemen die hoort bij je rol als schoolleider? En wat breng je aan eigen kwaliteiten in? Vragen waar veel directeuren mee worstelen.

Deze opleiding is gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO en opgenomen in het register in het kader van de herregistratie. (ID nummer: 507249)

Inhoud van de opleiding

In deze opleiding vinden we de balans in het leiding geven en verantwoordelijkheid uit handen geven. Deze opleiding sluit naadloos aan bij de opleiding Laat je visie leven en leiden. Als je de missie en visie goed op orde hebt, dan ontstaat er ruimte om autonomie te geven aan de professionals. Dan maak je gebruik van de kennis en talenten en kan je zeggen “wie het weet mag het zeggen”, zoals Jaap Peters dit verwoordt.

Uiteraard neem je jezelf mee in de organisatie. Met behulp van een eigen kernkwadrant zie je waar je kracht ligt en waar je wat kunt leren of misschien wel iets uit handen kunt geven.

We werken vanuit praktische theorieën, die je inzichten geven. Vervolgens krijg je handvatten die je morgen eenvoudig kan toepassen in jouw dagelijkse praktijk.

Onderwerpen

  • Leidinggeven aan professionals
  • Rijnlands werken
  • Scrumboard en agile werken
  • Kernkwadranten in het onderwijs

Opbouw van de opleiding

De opleiding is opgebouwd uit 1 tweedaagse en 3 losse contactdagen (40 uur) en 40 uur zelfstudie. Tussen alle bijeenkomsten door zijn er zelfstudieopdrachten en ontvang je tussentijdse feedback.

Leerdoelen

  • De schoolleider heeft zicht op eigen kwaliteiten en valkuilen en weet wat dit betekent voor zijn eigen handelen.
  • De schoolleider kan schakelen tussen verschillende vormen van leidinggeven en weet wat zijn nieuwe gedrag in de nieuwe situatie voor effect heeft in vergelijking met de huidige situatie.
  • De schoolleider creëert PLG’s door agile te werken en zo de ontwikkeling en de autonomie van de leerkrachten te vergroten en toch de regie op de koers van de school te behouden bij veranderingen in de school.
  • De schoolleider reflecteert op zijn eigen veranderende rol als leidinggevende in een team waar autonomie belangrijk is.

Algemene opleidingsinformatie

Wat kost de opleiding Persoonlijk leiderschap in een lerende organisatie?

De totale opleiding kost  € 2.995,-. Dit is inclusief verblijfskosten en diner.

Wat is de studiebelasting?

De studiebelasting is 80 uur, waarvan 40 contacturen.

Waar en wanneer kan ik de opleiding volgen?

Opleidingsdata:

N.n.b.

Opleidingslocatie:

de Rolf groep
Mercuriusweg 14
4051 CV Ochten

Incompany

Wil je de opleiding samen met je schoolleider-collega’s in company volgen? Vraag hier je gratis offerte aan.

Wat is de herregistratiewaarde van deze opleiding?

De herregistratiewaarde van de opleiding is 45 punten.

Bij welk professionaliseringsthema sluit de opleiding aan?

De opleiding sluit aan bij:

  • Persoonlijk leiderschap