Gepubliceerd op 20 juli 2021
Leestijd 5 min.

Kleuren zijn de basiskenmerken van alle dingen die we uit onze omgeving kennen. Het thema kleuren is een leuk thema waarin je verschillende activiteiten kunt doen om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met kleuren.

Hoe leren peuters en kleuters kleuren?

Kinderen leren in stapjes. Iedere keer komt er weer iets nieuws bij en breiden ze hun kennis uit. Bij het leren van kleuren doorlopen kinderen 5 fasen:

  1. Perceptie: het besef dat er verschillende kleuren zijn en het kunnen onderscheiden van kleuren.
  2. Herkenning: het herkennen dat iets (een voorwerp) een kleur heeft. Maar ze weten nog niet goed welke kleur het voorwerp heeft.
  3. Categorieën indelen: de namen van kleuren en voorwerpen in die kleur herkennen en in de ‘categorie’ kleur indelen.
  4. Geheugen: het kunnen onthouden van de verschillende kleuren in combinatie met een benaming en deze kunnen benoemen als je het aanwijst.
  5. Probleemoplossend werken: het kennen van de kleuren en hier mee kunnen werken. Bijvoorbeeld het mengen van kleuren om een nieuwe kleur te krijgen.

Ideeën voor het thema kleuren

Laat de kinderen op een speelse manier kennismaken met kleuren. Ontdek kleurnuances en kleurenduo’s, ga op kleurenjacht of speel andere kleurenspelletjes. Zo wordt het echt een kleurenfeest!

Kleurnuances

Met de puzzel kleurnuances leren kinderen kleuren en kleurnuances herkennen. Ze gaan zelf op ontdekking en leren kleuren herkennen en benoemen. Door het werken met de kleurnuance wordt het gezichtszintuig ontwikkeld. Zo traint een kind zijn vermogen om kleuren waar te nemen en ontstaat er differentiatie in de waarneming van kleuren.

Leer de kleuren aan door te beginnen met het aanbieden van 1 kleur. Zoek daarna twee dezelfde nuances bij elkaar. Vorm vervolgens een rij van donker naar licht (of andersom). Breid dit uit met het aanbieden van meerdere kleuren.

Tip: zoek objecten in de ruimte met dezelfde kleur als het ruitstuk. Zo zijn de kinderen ook lekker in beweging terwijl ze kleuren leren en herkennen.

kleurnuances

Bekijk de puzzel kleurnuances

Bestel de puzzel kleurnuances in de webshop

Bestel puzzel kleurnuances

Kleurenduo’s

Het doel van de puzzel kleurenduo’s is kleurherkenning en kleuren onthouden. Kinderen moeten de juiste kleurencombinatie op het houten rondje zoeken. Vervolgens leggen ze het rondje op de juiste plaats op het puzzelbord.

Er zijn allerlei spelmogelijkheden met deze puzzel:

  1. Kinderen houden van ontdekken en experimenteren. Laat ze zelf experimenteren met 1 of meerdere kleuren.
  2. Leg de reeks in de inlegplaat of daarbuiten van licht naar donker of andersom.
  3. Leg een mozaïek van de verschillende ruitstenen.
  4. Ga met de ruitstenen op zoek naar vergelijkbare kleurvakken in de ruimte, in kunstwerken of in de natuur. Zo verdiep je de kennis van kleuren en kunstzinnige oriëntatie
  5. Speel memory met gelijke kleuren. Dit kan je ook nog moeilijker maken door de spelen met verschillende kleuren ruitvormen.
kleurenduos

Bekijk de puzzel kleurenduo’s

Bestel de puzzel kleurenduo’s in de webshop

Bestel puzzel kleurenduo's
kleuren stippen

Kleuren verzamelen

Niet alleen een tomaat is rood. Met het spel kleuren stippen leren kinderen kleuren herkennen. Elk kind krijgt een spelbord met 6 verschillende gekleurde elementen waar een witte cirkel is uitgespaard. Om de beurt gooit een kind met de dobbelsteen. Is de kleur blauw? Dan pakt het kind een blauwe schijf en plaatst deze op het blauwe voorwerp van zijn spelbord.

Bestel het spel kleuren stippen in de webshop

Bestel het spel kleuren stippen
Color hunt

Kleurenjacht

Met het spel color hunt leren kinderen kleuren en voorwerpen met die kleur herkennen. Ieder kind krijgt een kleurkaart. Om de beurt pakt een kind een kaartje van de stapel. Welk voorwerp op de kleurkaart heeft dezelfde kleur als het kaartje? Het kind benoemt het voorwerp en plaatst het kaartje op de kleurkaart.

Bestel het spel color hunt in de webshop

Bestel spel color hunt
Rolf kleur en vorm

Rolf Connect – Kleur en vorm

Samen met Lotje spelen de kinderen in de speeltuin en leren ze ondertussen alles over kleuren en vormen. In het spel Rolf Connect – Kleur en vorm is ook aandacht voor primaire en secundaire kleuren en mengkleuren.

Bestel Rolf Connect – Kleur en vorm in de webshop

Bestel Rolf Connect - Kleur en vorm

Bewegend kleuren leren

Leg verschillende kleuren papier verspreid in de ruimte. Vraag of de kinderen op zoek willen gaan naar voorwerpen in de ruimte met deze kleuren. Deze voorwerpen plaatsen ze op de kleuren papier.

Liever naar buiten? Leg dan verschillende kleuren hoepels op de speelplaats of kleur stoeptegels in met verschillende kleurenstoepkrijt.

Toveren met kleuren

Kleuren zijn magisch! Je kunt met de primaire kleuren weer nieuwe kleuren maken. Een leuke manier om dit te ervaren, zijn de kleur-mengkokers. Als je de kokers schudt, vermengen de kleuren zich tot een nieuwe mengkleur. Na ongeveer 10 seconden worden de oorspronkelijke kleuren weer zichtbaar.

kleurmengkokers

Of maak gekleurd water met crêpepapier. Crêpepapier heeft als eigenschap dat als het nat wordt kleur afgeeft. Scheur stukjes gekleurd crêpepapier af en doe dit in een glas of doorzichtige bak. Even roeren en tada: het water krijgt een kleur!

Combineer 2 kleuren in een glas, bijvoorbeeld blauw en rood. Roer niet te hard! Je ziet nu aan de onderkant een kleur, aan de bovenkant een kleur en in het midden de kleur paars.

Maak het extra magisch met een toverspreuk:
Hocus pocus, kijk eens wat we doen,
Blauw geel samen, dat wordt groen!
Hocus pocus met wat franje,
Rood en geel samen, dat wordt oranje!
Hocus pocus met wat raars,
Blauw en rood samen, dat wordt paars!

Bestel kleur-mengkokers in de webshop

Bestel kleur-mengkokers

Boek: Het kleurenmonster

KleurenmonsterHet kleurenmonster kan jonge kinderen helpen de meest voorkomende kleuren te leren onderscheiden. Maar het boek is vooral geschikt om kinderen te leren wat emoties zijn en ze bij een ander en zichzelf te herkennen en te benoemen. In het boek heeft iedere emotie een kleur.

Bestel het boek in de webshop

Bestel boek Het kleurenmonster
het schilderij

Van concreet naar abstract met Piramide

Bij Piramide gaat het om kinderen stapje voor stapje abstracter te leren denken. Dit materiaal kan je hier goed bij inzetten (distancing theory).
Het herkennen en classificeren van kleuren is een abstracte vaardigheid. Kinderen leren eerst grote verschillen en kunnen steeds meer kleine verschillen in objecten vergelijken en herkennen. In ieder project van Piramide wordt gewerkt met de projectstappen oriënteren, demonstreren, verbreden en verdiepen.

Bij verbreden en verdiepen is deze kleurnuancepuzzel goed te gebruiken. Het helpt om de stap te maken naar de representaties van de werkelijkheid. Pak een echte bloem en benoem de kleur. Welke tint van de kleurnuancepuzzel komt het meest overeen met de werkelijkheid? Vergelijk de kleur. Zet het bijvoorbeeld in bij project Kunst en laat de kinderen ontdekken welke tinten geel Vincent van Gogh gebruikt in zijn zonnebloemen. Kunnen de kinderen zelf deze tinten mengen met verf? En kunnen kinderen abstracte mozaïekbeelden maken van de kleurnuancepuzzel met de kleuren uit het schilderij?