Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 31 oktober 2019 Leestijd 3 min.

Slim aan de slag

Het aftellen naar 5 december is begonnen. Zo maak je het niet té spannend!

In de supermarkt zien kinderen de pepernoten en chocoladeletters al liggen. Wanneer begin jij met Sinterklaasactiviteiten in je groep?

Het aftellen is begonnen

De weken voor Sinterklaas zijn vaak erg opwindend voor kinderen in de onderbouw en op het kinderdagverblijf. Zonder teveel spanning op te bouwen, bereid je ze rustig voor op dit kinderfeest. Start niet te vroeg met aftellen. Een dag of vijf, zes van te voren is net te overzien voor jonge kinderen.

Rode en zwarte mijters

Bespreek samen met de kinderen hoeveel nachtjes ze nog moeten slapen voordat Sinterklaas komt. Vijf? Knip dan vijf mijters van rood papier en vijf van zwart papier uit. Plak de rode en zwarte mijters op elkaar en hang ze op een rij, met de zwarte kanten – de nachtjes – naar voren. Elke ochtend mag een kind een mijter omdraaien. Als alle rode mijters zichtbaar zijn, komt Sinterklaas. Kinderen die al synchroon kunnen tellen, tellen de dagen die om zijn (de rode mijters) en het aantal nachtjes slapen (de zwarte mijters).

Tellen met pakjes

Je kunt de nachtjes slapen ook aftellen met cadeautjes. Verpak leuke, verrassende activiteiten in cadeaupapier en hang ze aan kleurige linten in je lokaal. Elke dag mag iemand een pakje uitpakken en zien alle kinderen wat ze die dag gaan doen, bijvoorbeeld:

  • Dag 1: Een poppenkastpop – we poppenkast kijken met een Sinterklaasverhaal
  • Dag 2: Een paar pepernoten – we gaan pepernoten bakken
  • Dag 3: Een gymschoen – we gaan Pietengym doen
  • Dag 4: Een schoen – we mogen onze schoen zetten
  • Dag 5: Decoratiemateriaal – we gaan de stoel van Sinterklaas versieren

En dan is het zover: Sinterklaas komt vandaag. Begroet hem met dit schattige versje van Elly van der Linden uit het project ‘Sinterklaasfeest’ van Piramide.

Dag lieve Sinterklaas

Dag Sinterklaas

lieve Sinterklaas

kom je naar mij

beetje dichterbij

ik wil even

een handje geven

en dan wil ik vlug

mijn handje terug