Gepubliceerd op 16 november 2018
Leestijd 3 min.

“ICT is voor jonge kinderen superleuk en veel makkelijker in te zetten dan ik dacht.” Met deze opmerking slaat een juf de spijker op zijn kop. Ook de andere deelnemers aan de training ‘Spelen in de 21e eeuw: Sinterklaas & Kerst’ zijn enthousiast. Ze willen er in de klas beslist mee aan de slag.

Trainer Eveline Kaleveld van Kleutersdigitaal merkt dat veel leerkrachten wat opzien tegen ICT. “Begrijpelijk, want de meesten van ons hebben het niet in de opleiding gehad. We laten daarom in onze trainingen zien hoe eenvoudig je een thema, in dit geval Sinterklaas & Kerst, met ICT kunt verrijken.”

Centraal in de training staat het maken van een stop-motion filmpje. Eveline: ‘Dit combineren we met het werken op de kralenplank. De kinderen maken een Sinterklaasafbeelding van kralen, naar een voorbeeld of eigen ontwerp. Van elke stap maken ze een foto met de iPad of tablet. Een handige app zorgt ervoor dat al die foto’s samen een filmpje worden. En wat is er nu spannender dan samen naar de filmpjes kijken en ontdekken hoe iedereen deze opdracht heeft aangepakt?”

Je hebt drie dingen nodig:

  1. 1 iPad of tablet per 2 kinderen
  2. 1 kralenplank per 2 kinderen
  3. Een handige app voor stop-motion:


Zo organiseer je het

  • Installeer van te voren de app op de iPads of tablets.
  • Laat in de kring zien hoe je de foto’s maakt.
  • Verdeel de kinderen in groepjes van 2 over de klas.
  • Het ene kind maakt de afbeelding op de kralenplank, het andere maakt de foto’s.
  • Draai daarna de rollen om.
  • Bekijk en bespreek de filmpjes in de kring.