Een rijke leeromgeving creëren in de klas? Dan kan de Light Cube echt niet ontbreken. Zoals de naam het al zegt; de Light Cube is een lichtblok voor in of buiten de klas. Niet te groot, waardoor het in iedere klas wel een plekje kan krijgen. Het geeft kinderen de mogelijkheid om lekker te experimenteren en te onderzoeken. Benieuwd of het wat voor jou is? Denise van der Zee, leerkracht onderbouw, vertelt je hoe je de Light Cube in jouw klas kan inzetten. Bij haar in de klas is het in ieder geval een enorme hit!
De Light Cube is op verschillende manieren in te zetten. De mogelijkheden zijn eindeloos. De afgelopen tijd hebben wij in de klas verschillende activiteiten gedaan met de Light Cube. De Light Cube is compact en prima van formaat. Kinderen kunnen er gemakkelijk omheen zitten.
Het oefenen van de cijfers is iets wat je in en kleutergroep dagelijks doet. Niet alleen in de rekenhoek, maar ook in andere hoeken kan je dit mooi terug laten komen. De Light Cube is hier dan ook een mooi voorbeeld van.
Bij de Light Cube kunnen de kinderen oefenen met de getalsymbolen. Deze licht doorlatende cijfers lenen zich hier uitstekend voor. De cijfers kunnen op volgorde gelegd worden, maar kunnen ook gekoppeld worden aan een hoeveelheid. Kinderen gaan er zelfstandig aan de slag en ontdekken spelenderwijs.
Het leggen van patronen hoort ook thuis in de rekenhoek. Ook dit activiteit kan natuurlijk in combinatie met de Light Cube. Hoe leuk is het om een patroon te leggen op een lichtgevend object? De transparante fiches laten licht door. Wat zou er gebeuren als we de kleur van de Light Cube veranderen? De kinderen ontdekken en verwonderen zich en zijn langere tijd geconcentreerd aan het werk.
Ook een spel als boter, kaas en eieren is te spelen in combinatie met de Light Cube. Er zijn verschillende accessoirepakketten die passen bij de Light Cube. Dit spel maakt onderdeel uit van een spellenpakket, maar er zijn er nog veel meer. Bij dit spel kunnen spelregels en vaardigheden zoals winst en verlies geoefend worden. Hoe werkt het spel? Wanneer ben je aan de beurt? Wanneer win je? En wanneer verlies je? Voor jonge kinderen belangrijke vaardigheden die nog niet altijd aangeleerd zijn.
Als je werkt met het thema ‘Het ziekenhuis’ of ‘Ziek zijn’, dan heb je het in de klas vast ook wel eens gehad over een röntgenfoto. Interessant om hier met de kinderen eens naar te kijken. De Light Cube maakt het mogelijk en laat kinderen zien hoe een röntgenfoto werkt. Een mooi activiteit voor in de kring waar de kinderen daarna zelfstandig mee aan de slag kunnen gaan.
En als je het dan hebt over röntgenfoto’s van mensen, dan is het misschien ook wel leuk om deze röntgenprints van dino’s erbij te pakken. Deze toffe dinoplaten laten jonge kinderen kennismaken met dinosaurussen. De kinderen gaan opzoek naar juiste combinaties en zoeken de röntgenfoto’s bij de juiste fotoplaat. Super leerzaam!
Dit is maar een greep uit de vele mogelijkheden die er zijn. Er zijn ontzettend veel materialen die gebruikt kunnen worden bij de Light Cube. Laat je creativiteit de vrije loop gaan of neem een kijkje bij het aanbod aan materialen voor de Light Cube!
Denise van der Zee – Leerkracht basisonderwijs
Denise is een enthousiaste en bevlogen leerkracht en heeft ontzettend veel plezier in haar werk. Ze werkt fulltime in een kleutergroep, waar ze haar creativiteit helemaal kwijt kan. Op haar Instagram pagina neemt ze haar volgers graag mee.