Gepubliceerd op 21 november 2021
Leestijd 3 min.

Sinterklaas is in het land en binnenkort is het zo ver: het grote Sinterklaasfeest. Ben jij al begonnen met Sinterklaasactiviteiten in je groep? We geven je 4 tips om het aftellen tot Sinterklaas niet té spannend te maken.

Het aftellen tot Sinterklaas is begonnen

De weken voor Sinterklaas zijn vaak erg opwindend voor kinderen op het kinderdagverblijf en in de onderbouw. Zonder teveel spanning op te bouwen, bereid je ze rustig voor op dit kinderfeest. Start niet te vroeg met aftellen. Een dag of vijf, zes van te voren is net te overzien voor jonge kinderen.

Tip 1: Maak een aftelkalender van mijters

Bespreek samen met de kinderen hoeveel nachtjes ze nog moeten slapen voordat Sinterklaas komt. Vijf? Knip dan vijf mijters van rood papier en vijf van zwart papier uit. Plak de rode en zwarte mijters op elkaar en hang ze op een rij, met de zwarte kanten – de nachtjes – naar voren. Elke ochtend mag een kind een mijter omdraaien. Als alle rode mijters zichtbaar zijn, komt Sinterklaas. Kinderen die al synchroon kunnen tellen, tellen de dagen die om zijn (de rode mijters) en het aantal nachtjes slapen (de zwarte mijters).

Tip 2: Maak een aftelkalender met verrassende activiteiten

Je kunt de nachtjes slapen ook aftellen met cadeautjes. Verpak leuke, verrassende activiteiten in cadeaupapier en hang ze aan kleurige linten in je lokaal. Elke dag mag iemand een pakje uitpakken en zien alle kinderen wat ze die dag gaan doen, bijvoorbeeld:

  • Dag 1: Een poppenkastpop – we poppenkast kijken met een Sinterklaasverhaal
  • Dag 2: Een paar pepernoten – we gaan pepernoten bakken
  • Dag 3: Een gymschoen – we gaan Pietengym doen
  • Dag 4: Een schoen – we mogen onze schoen zetten
  • Dag 5: Decoratiemateriaal – we gaan de stoel van Sinterklaas versieren

Tip 3: Speel met de Sinterklaas ontdekplaat van Piramide

De ontdekplaten van Piramide zijn opgebouwd in 4 projectstappen: van concreet naar abstract. Iedere stap van de ontdekplaat introduceer je bij kinderen met een voorleesverhaal. De verhalen bieden een bron van woordenschat. Naderhand luisteren kinderen dit verhaal zelf nogmaals in de app. Ook spelen ze digitaal met de plaat, vinden foto’s van woorden en begrippen. Op deze manier verstevigen kinderen de netwerken van begrippen.

Je praat niet alleen met de kinderen over de plaat, maar ze spelen ermee en ze ontdekken nieuwe woorden, liedjes en geluiden.

ontdekplaat Sinterklaas

Ben je benieuwd naar deze mooie Sinterklaaspraatplaat en de rest van Piramide Digitaal? 

Lees meer over Piramide Digitaal

Tip 4: Oefen het versje

En dan is het zover: Sinterklaas komt vandaag. Begroet hem met dit schattige versje van Elly van der Linden uit het project ‘Sinterklaasfeest’ van Piramide.

Dag lieve Sinterklaas

Dag Sinterklaas

lieve Sinterklaas

kom je naar mij

beetje dichterbij

ik wil even

een handje geven

en dan wil ik vlug

mijn handje terug

Veel plezier met het aftellen tot Sinterklaas!