Leestijd 5 min.

Hoe faciliteer je voetbal op het schoolplein waar iedereen met plezier aan kan deelnemen, zowel de goede, gemiddelde en minder goede voetballers?

Voetbal voor iedereen

Bij veel scholen en eventueel ook kinderopvanglocaties wordt er op het (school)plein fanatiek gevoetbald. In het voetbalgroepje zitten vaak kinderen die op voetbal zitten. Af en toe zit er een kind bij die niet op voetbal zit, maar wel aanleg heeft. De kinderen die “niet” kunnen voetballen, maar het wel willen, worden vaak als wissel gezet of mogen niet mee doen. Dat is jammer. Het liefst zie je dat iedereen mee kan doen met dit leuke spel.

Als leerkracht of pedagogisch medewerker kun je dit faciliteren door verschillende voetbalactiviteiten aan te bieden. Zo kan iedereen op zijn/haar manier meedoen.

Spelvormen

Voor je een keuze maakt in de activiteiten is het belangrijk om te kijken naar:

  • De leeftijd van de kinderen
  • Het niveau van de kinderen
  • De mate van samenwerken en het houden aan afspraken
  • De materialen die je nodig hebt
  • De ruimte die je nodig hebt

Vervolgens zijn er verschillende spelvormen te bedenken waar iedereen mee kan doen. We hebben er 4 voor je op een rij gezet:

1.       Passen en aannemen van de bal
Deze activiteit is niet alleen een goede warming-up oefening, het zorgt ook voor balgevoel. Zet 2 kinderen tegenover elkaar met een afstand van 2 meter. Laat ze voorzichtig de bal trappen naar het kind aan de overkant. Het kind aan de overkant neemt de bal aan voordat hij of zij de bal weer terugtrapt.

2.       Penalty’s nemen
Kinderen vinden het heerlijk als ze scoren en al helemaal als de juf of meester de keeper is. Laat alle kinderen 1 voor 1 een penalty nemen.

3.       Pionnen raken
Richtinggevoel is bij voetbal belangrijk, al dan niet onmisbaar. Dit kun je trainen door pionnen in de goal te plaatsen én op te hangen. Laat de kinderen om de beurt een penalty nemen waarbij ze mikken op een pion. Raken ze de pion? Dan telt dat als een doelpunt!

4.       5 tegen 5
Maak meerdere teams van 5 spelers. 2 Teams spelen tegen elkaar. Wordt er een doelpunt gemaakt? Dan gaat het verliezende team naar de kant en komt er een nieuw team in. Zo blijf je rouleren en speelt iedereen mee. Wint 1 team continu achter elkaar? Dan is het goed om de spelers binnen de teams te wisselen.

Benodigde materialen

Wil jij het voetballen op het (school)plein beter faciliteren? Zorg dan dat je de volgende materialen beschikbaar hebt:

Meer sportbenodigdheden nodig?

Bekijk alle sportmaterialen in de webshop