Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 14 september 2020 Leestijd 3 min.

Slim aan de slag

Leren coderen? Begin in de Codeweek!

De Codeweek – van 10 tot 25 oktober – is dé gelegenheid om jonge kinderen op een speelse manier de eerste beginselen van het programmeren bij te brengen. Superleuk om te doen en tegelijk een goede voorbereiding op de onmisbare digitale vaardigheden. Wist je trouwens dat de Europese Codeweek al 7 jaar bestaat en bedacht is door Neelie Kroes?

Unplugged spelmateriaal

Naast Rolf Connect hebben wij prachtig ‘unplugged’ spelmateriaal waarmee kinderen spelenderwijs leren coderen. Dit materiaal is gestoeld op het principe van constructivistisch leren. Dat betekent dat het verwerven van kennis en vaardigheden het resultaat is van de denkactiviteiten van het kind. Mooi toch?

Zo werk het

Je begint met ‘Coderen met pijlen’, waarin het eenvoudige decoderen aan bod komt. Vervolgens laat je de kinderen codes maken en ontcijferen met ‘Coderen met stappen’. De derde stap Is ‘Coderen met stippen’. Hierin ontdekken kinderen hoe ze een lange code kunnen omzetten in een korte code.

 

Coderen met pijlen

Dat is leuk: met pijlen stuur je een robot in de richting die jij wilt. Ingewikkeld gezegd: je gaat eerst decoderen en daarna coderen. Kun je meteen vergeten, het is gewoon een leuk en leerzaam spel!

Coderen met stappen

Als je weet hoe ‘pijlentaal’ werkt, dan ben je klaar voor de volgende stap: een code maken en ontcijferen. De code in dit spel bestaat uit vier stappen en is de weg van en naar één van de dieren op het spelbord.

 

Coderen met stippen

In deze spannende stap ontdek je hoe je een lange code kunt omzetten in een korte code. In plaats van alle stappen weer te geven, duid je met stippen aan hoeveel stappen je in een bepaalde richting gaat, zo word je een echte pro in het coderen!

Wil jij ook mee doen aan de codeweek van 10 tot 25 oktober?

Wist jij dat er een lessenserie is gemaakt over de Tacobot?

Dit spel laat kinderen kennismaken met vroege codeer- en programmeerideeën zonder elektronica.

Kinderen vanaf 4 jaar leren met UARO in 4 fases coderen, programmeren en probleemoplossend handelen.

Deze creatieve codeerset voor kinderen van 4-9 jaar is zonder pc of tablet én zonder woorden! Kinderen kunnen er zelfstandig mee werken.