Gepubliceerd op 1 november 2022
Leestijd 10 min.

Ben je niet echt tevreden met de huidige manier van toetsen op jouw school? Gezien allerlei ontwikkelingen in de markt is dit het juiste moment om te onderzoeken welk leerlingvolgsysteem (LVS) wellicht beter past bij jouw school. Je hebt keuze uit maar liefst vier mogelijkheden: Boom LVS, Cito LVS, Dia LVS en IEP LVS. Ook al is de impact van een nieuw systeem groot op je team, deze beslissing is zeker gerechtvaardigd als het nieuwe LVS beter aansluit bij het onderwijs van je school of stichting.

Hoe kom je erachter welk leerlingvolgsysteem de beste keuze is? Onderwijsadviseur Renate de Jonge helpt je daarbij.

Vier goedgekeurde leerlingvolgsystemen

Renate wil om te beginnen één ding benadrukken: “Je kunt geen verkeerde keuze maken. De leerlingvolgsystemen van Boom, Cito, Dia en IEP zijn goedgekeurd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ze volgen stuk voor stuk de ontwikkeling van de leerlingen en zijn van hoge kwaliteit. Ook inhoudelijk lijken ze erg op elkaar. En juist dat maakt kiezen best lastig. Je moet namelijk erg goed zoeken naar de verschillen. Heb je die er na lang speuren eindelijk uit gezeefd, dan valt op dat die verschillen heel cruciaal zijn.

Wat is jouw visie op toetsen?

Door eerst een visie op toetsen te formuleren, is het makkelijker om een goed beredeneerde keuze te maken. Daar kan Renate, of een collega-onderwijsadviseur van de Rolf groep, bij helpen. “Past het in jouw visie om digitaal te toetsen, of bied je de kinderen liever een papieren toets aan? Toets je alle vakken van groep 3 tot en met 8 of laat je begrijpend lezen voor groep 3 achterwege? Zo kun je ook kiezen uit summatief of formatief toetsen, op vaste momenten toetsen of juist niet, één of meerder keren per jaar en ga zo maar door.” Deze en andere verschillen passeren allemaal de revue in een eendaags visietraject op toetsen, dat de Rolf groep aanbiedt aan scholen en schoolbesturen. Renate: “Doel is om in een dag helder te krijgen welk leerlingvolgsysteem het beste past bij jouw school of stichting.

Kies je visietraject voor een nieuw leerlingvolgsysteem

Het visietraject kan op twee manieren worden gevolgd: als maatwerkprogramma op de eigen locatie, waarbij directie en intern begeleiders in samenspraak met de onderwijsadviseur van de Rolf groep de visie opstellen en handreikingen krijgen voor het meenemen van het team hierin. Of als themadag voor schoolbesturen en directies, bij de Rolf groep in Ochten. De dag bestaat uit drie onderdelen:

  • Visievorming
  • Informatie van de vier LVS-aanbieders: Boom, Cito, Dia en IEP
  • Besluitvorming

Is de keuze voor een nieuw LVS eenmaal gemaakt, dan kunnen de onderwijsadviseurs scholen verder helpen met de implementatie ervan. Renate: “We begeleiden de teams bij het effectief gebruiken van het leerlingvolgsysteem en zoomen vervolgens in op verdiepende onderwerpen. Hoe geeft een LVS zicht op het onderwijs en de ontwikkeling van de leerlingen? En hoe kan een goede analyse bijdragen aan verbetering van je onderwijs en het dagelijkse handelen in de klas? We pakken dit heel praktijkgericht aan, zodat iedereen er snel mee uit de voeten kan. Want dat is natuurlijk wat alle scholen graag willen: snel en goed aan de slag met een leerlingvolgsysteem dat past bij het onderwijs waar de school voor staat.

Renate de Jonge

Ben jij toe aan een nieuw leerlingvolgsysteem en wil je hulp bij het maken van de juiste keuze?

Schrijf je in voor het visietraject bij de Rolf groep. Dit zijn de plaatsen en data: 13 januari in Ochten, 19 januari in Enschede en 30 januari in Amsterdam.

Schrijf je in

Volg je het visietraject liever met collega’s op je eigen locatie of kies je voor een uitgewerkt voorstel op papier? Neem dan contact op met Renate de Jonge: 06-18828785/ renate.dejonge@derolfgroep.nl.