Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 11 december 2020 Leestijd 3 min.

Slim aan de slag

Inspiratie om een creatieve draai te geven aan het lezen

Begin het nieuwe jaar goed met een focus op lezen en spelling. Door goed te leren schrijven en lezen, gaat er een wereld open voor jouw leerlingen. Vinden de leerlingen het oefenen hiervan saai? Met de onderstaande inspiratie geef je leuke lessen waarin de kinderen spelenderwijs aan de slag kunnen.

Voor de onderbouw: letters kleien

Het is misschien een inkoppertje, maar het blijft leuk! Tijdens het kleien en vormen van de letters, oefenen ze niet alleen (een letter van) het alfabet, maar krijgen de motorische vaardigheden ook een boost. De oudere kleuters of groep 3 leerlingen kunnen met de letters woorden of korte zinnen vormen. 

Voor de middenbouw: abracadabra

Hè, wat staat daar nou? Rebussen zijn soms net abracadabra, maar daardoor een goede oefening. De leerlingen zijn niet alleen aan het puzzelen met letters en woorden, maar ook met het koppelen van woorden aan hun betekenis. Als je de kinderen de rebussen laat kleien, verbindt je hoofd met handen waardoor de leerlingen de woorden beter onthouden. 

Voor de middenbouw: weetwoorden

De weetwoorden blijven voor sommige kinderen lastig. Er zit niets anders op dan te herhalen en te oefenen. Laat de kinderen de klanken die centraal staan kleien en de weetwoorden bij de juiste gekleide klank leggen. Heb je iets meer tijd? Laat de leerlingen dan de hele woorden kleien. Als ze een foutje maken, is dat helemaal niet erg, want de letters zijn zo gewisseld. 

Voor de middenbouw: begrijpend lezen

Lees een verhaal voor of laat de leerlingen zelf een (kort) verhaal lezen. Daarna gaan de leerlingen met klei, verf, krijtjes of potloden uitbeelden waar het verhaal over gaat. Je kunt de opdracht specifieker maken door ze bijvoorbeeld het belangrijkste, het mooiste, het spannendste etc. stuk te laten uitbeelden. Daarna vertellen ze aan de hand van hun creatie waar het verhaal over ging. 

Bovenbouw: kort gedicht schrijven

Niks is leuker dan een persoonlijke kaart krijgen. Die gaan de leerlingen in deze les maken. Laat ze een kort gedicht schrijven voor iemand, bijvoorbeeld voor zijn/haar verjaardag of andere feestdag. Je kunt de opdracht leuk inleiden door het over (verschillende soorten) rijm te hebben. Als het gedicht klaar is, kunnen ze het op dikker papier plakken of overschrijven (spelfoutjes kunnen ze bij het overschrijven eruit halen). Vervolgens versieren ze de kaart met thematische schilderingen om een feestelijk geheel te krijgen. Tip: gebruik je waterverf? Zorg voor watervaste stiften of pennen om het gedicht mee op te schrijven.