De kleuterjaren zijn enorm belangrijk in de groei van jonge kinderen. Hun ontwikkeling verloopt in deze periode pijlsnel. Hoe zorg je er als kleuterleerkracht voor dat je al die leergierige breintjes zo goed mogelijk voedt, zodat kinderen een stevige basis leggen voor de toekomst? In dit blog lees je er alles over!
Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat kleuters een zo breed en rijk mogelijk onderwijsaanbod krijgen. Als je bijvoorbeeld met een kleutermethode werkt, is het van belang dat je de juiste methode kiest. Kwalitatieve ontwikkelingsmaterialen die je onderwijs ondersteunen, mogen daarbij niet ontbreken. Natuurlijk is jouw eigen professionalisering ook belangrijk! Denk aan het volgen van relevante trainingen of ga mee met een mooie studiereis om te leren van de sterke punten van het onderwijs in Nederland óf over de grens.
Als je ervoor kiest om met een kleutermethode te werken, zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Bij het oriënteren op een methode stel je jezelf van tevoren een aantal vragen, zoals: Wat is jullie visie op kleuteronderwijs? Welke wensen hebben jullie? Aan welke criteria moet een methode voldoen? Wat hebben de kinderen op jullie school nodig? Denk hier samen goed over na, kijk welke methodes aansluiten, duik in deze methodes en maak een keuze. Om ervoor te zorgen dat jullie de juiste stappen zetten en niets over het hoofd zien, kan het volgen van een stappenplan handig zijn tijdens de oriënterende fase. Hier vind je zo’n plan!
Dit zijn enkele methodes waar je uit kunt kiezen:
De methode Bas in de klas biedt een compleet, jaarvullend lesprogramma voor jonge kinderen. Zo bereid je ze voor op taal en rekenen en worden de ontwikkelingsgebieden van het jonge kind gevormd.
De methode Kleuterplein leert kleuters alles wat ze nodig hebben ter voorbereiding op groep 3. Denk bijvoorbeeld aan rekenen, lezen, schrijven, Engels, sociaal-emotionele ontwikkeling, wereldoriëntatie, burgerschap, drama, muziek en beeldende vorming. Dit alles gebeurt op een manier die past bij hun leeftijd, zodat ze nog steeds kunnen spelen en ontdekken.
Piramide is een effectief bewezen educatief programma voor jonge kinderen. Door slimme combinaties van activiteiten en spel krijgen ze in een veilige omgeving grip op de wereld. Met Piramide werk je volgens vier vaste stappen: Oriënteren, Demonstreren, Verbreden en Verdiepen. Daarmee wordt elk onderwerp dat aan bod komt telkens verder verkend en is verdieping ‘ingebakken’.
Schatkist is VVE-gecertificeerd kleuteronderwijs, waarin spelenderwijs leren en ontdekken voorop staat. Schatkist bevat veel keuzevrijheid en ruimte voor eigen activiteiten. Verder is de methode kerndoeldekkend op alle ontwikkelingsgebieden.
Stapel op is een online tool waarin jij als kleuterleerkracht de vrijheid hebt om zelf je kleuteronderwijs in te richten. In deze digitale blokkendoos zitten een heleboel activiteiten waarin je zelf kan zoeken en kiezen wat je aanspreekt. Bij elk thema dat je zelf gemaakt hebt zie je aan welke doelen je werkt.
Spelen is het begin van leren. Kinderen ontwikkelen zich spelenderwijs met al hun zintuigen door te experimenteren en te doen. Aantrekkelijk, duurzaam en educatief ontwikkelingsmateriaal is daarom belangrijk bij de ondersteuning van een gezonde ontwikkeling.
Ontwikkelingsmateriaal is speciaal ontworpen om jonge kinderen cruciale leerervaringen te bieden. De veelzijdigheid en de pedagogische expertise waarmee dit materiaal is ontwikkeld, dagen kinderen uit tot actie en onderzoek. Elk stuk ontwikkelingsmateriaal heeft zijn eigen doel en draagt automatisch bij aan de ontwikkeling van het kind. Door jonge kinderen op het juiste moment het juiste spel- en ontwikkelingsmateriaal aan te bieden, stimuleer je een brede ontwikkeling.
Wil je een kijkje nemen bij onze ontwikkelingsmaterialen?
Als onderwijsprofessional wil je er natuurlijk voor zorgen dat je jezelf zo goed mogelijk blijft ontwikkelen, zodat je kinderen het best denkbare onderwijs geeft. En daarbij geldt: als je in de snel veranderende onderwijswereld niet mee verandert, sta je stil en raak je op achterstand. Wij willen ervoor zorgen dat jij elke ontwikkeling een grote stap vóór blijft. Dit doen we door onderwijskundige trainingen en opleidingen in verschillende ontwikkelgebieden aan te bieden.
Denk bijvoorbeeld aan de opleiding tot Jonge kind specialist, waarmee je de professionele begeleiding van kleuters op jouw school naar een hoger niveau tilt zodat zij zich, ook in de toekomst, aantoonbaar beter ontwikkelen. Maar ook een opleiding tot Rekenspecialist of Taal-leesspecialist kan ervoor zorgen dat je kinderen de beste start geeft op deze gebieden.
Ben je benieuwd naar ons scholingsaanbod voor het basisonderwijs?
Verbreed je horizon (en daarmee die van de kinderen) met een studiereis! Onze reizen zijn samengesteld op basis van gedegen onderzoek en speciaal ontwikkeld voor professionals in het onderwijs. Elke bestemming heeft zijn eigen specialisme waarin je wordt ondergedompeld en geïnspireerd. Neem in Londen bijvoorbeeld een kijkje in de toekomst van digitale geletterdheid, leer in Finland van het succes van het principe ‘geen controle, maar sturing’, beleef in Italië het ontdekkend leren van de Reggiobenadering of leer meer over innovatief, inclusief en digitaal onderwijs in Estland. Tijdens de studiereis in Nederland ontdek je hoe collega-scholen hun onderwijs hebben vormgegeven. We brengen een bezoek aan scholen waar het onderwijs anders georganiseerd wordt dan jij gewend bent.
Iedere studiereis bevat een combinatie van theorie en praktijk. Je bezoekt onderwijsinstellingen en daarnaast andere relevante instanties voor meer diepgang. Een gespecialiseerde onderwijsadviseur helpt je om de vertaalslag te maken naar de dagelijkse praktijk. Naast de kennis die je opdoet, ontdek je natuurlijk ook de lokale cultuur van het land. Dit alles maakt een studiereis een fantastische beleving die je niet snel vergeet! Voel je wel wat voor zo’n leerzame reis?