Gepubliceerd op 28 november 2023
Leestijd 5 min.

De tijd rond Kerstmis voelt in de groep vaak extra knus en gezellig aan. Je begint de dag met het grote licht uit en de lampjes in de kerstboom aan. Alle kinderen samen in de kring, ademloos luisterend naar dat bijzondere verhaal over Jozef, Maria en het kindje Jezus. In deze blog lees je hoe je het kerstverhaal aansprekend vertelt terwijl je begrijpend luisteren oefent en hoe de kinderen het verhaal in de kerstperiode op meerdere manieren kunnen beleven.

Kies een kerstverhaal

Je start met het uitzoeken van een aansprekend kerstverhaal dat in de zone van de naaste ontwikkeling ligt. Kies een boek dat je zelf ook mooi vindt, zodat je je gevoel en enthousiasme goed in het verhaal kunt leggen. Wat denk je bijvoorbeeld van de klassieker Kerstmis van Dick Bruna?

Lees het kerstverhaal interactief voor

  1. Peuters en kleuters zijn van nature ontvankelijke luisteraars. Om begrijpend luisteren (een belangrijke voorloper van begrijpend lezen) te oefenen, is het belangrijk dat er interactie is. Voor, tijdens en na het voorlezen worden er dus gesprekjes gevoerd over de gebeurtenissen in het verhaal. Dit wekt hun interesse en motivatie. Zowel de juf/meester/pedagogisch medewerker en de kinderen kunnen op ieder moment het initiatief nemen tot interactie.
  2. Introduceer het gekozen boek op een leuke manier, bijvoorbeeld via een handpop of een vertelkoffer met voorwerpen die met het verhaal te maken hebben. Laat de kinderen reageren op wat ze zien en vraag waar het verhaal over zou kunnen gaan. Blader vervolgens door het boek terwijl je de illustraties toont. Stel vragen om eerste reacties uit te lokken en voorkennis op te halen. Na het bekijken van de illustraties laat je de kinderen weer voorspellen waar het boek over gaat.
  3. Blader nogmaals door het boek en vertel met je eigen woorden wat je denkt bij de platen. Hierna lees je het verhaal voor. Achteraf stel je er een paar vragen over. In de dagen erna lees je het boek meerdere keren voor. Peuters en kleuters genieten van de herhaling en leren er veel van.
  4. Ga na een paar keer voorlezen wat meer in op de details van het boek. Welke letters zie je in de titel? Zitten die letters ook in jouw naam? Wat gebeurt er in het begin, midden en eind van het verhaal? Doe je ogen eens dicht en stel je voor dat je in de kerststal bent. Is het er warm of koud? En wat ruik je?

Laat het kerstverhaal op meerdere manieren beleven

  • Haal de voorkennis op en lees het boek weer voor. Daarna speel je een aantal scenes uit het boek na in de poppenkast of op de verteltafel. Gebruik op de verteltafel materialen zoals de Speelset houten kerststal. Hierna gaan de kinderen het kerstverhaal zelf naspelen, waarbij ze jouw voorspeelstukje als inspiratie kunnen gebruiken.
  • Betrek je andere hoeken ook bij het kerstverhaal:
    • Leg bijvoorbeeld verkleedkleren voor Jozef en Maria in de huishoek, net als een kribbe (mandje) en doeken waarin het kindje Jezus (pop) gewikkeld kan worden.
    • In de leeshoek vinden kinderen verschillende boeken met kerstverhalen waarmee ze knus in een hoekje kunnen wegkruipen.
    • In de taalhoek stempelen of schrijven kinderen kerstwoorden. Ze tekenen hun interpretatie van het woord erbij.
    • In de bouw- of constructiehoek bouwen ze de kerststal die ook bewoond wordt door de schapen, de os en de ezel.