Gepubliceerd op 27 november 2020
Leestijd 4 min.

Kerstmis staat voor de deur. Maar hoe laat je de kinderen dit jaar het kerstverhaal vertellen? Passend in de tijdgeest van nu? Met een digitaal tintje!

Kerstmis staat voor de deur. Maar hoe laat je de kinderen dit jaar het kerstverhaal vertellen? Passend in de tijdgeest van nu? Met een digitaal tintje! In deze blog laat ik je zien hoe je door middel van het gebruik van de app Clips, eenvoudig filmpjes maken en het kerstverhaal erbij kunt vertellen op diverse niveaus. De App is gratis verkrijgbaar in de AppStore.

Wat heb je hiervoor nodig?

  • Kerststal met alle figuren uit het kerstverhaal
  • iPad met de app Clips

Eveline neemt je in een aantal stappen mee hoe je dit aanpakt.

Stap 1

Maak van elk stukje uit het kerstverhaal een foto. Dit is belangrijk omdat je deze foto’s nodig hebt voor Clips.

Stap 2

Kies als eerste dia een poster waarop je de introductie van je filmpje plaatst.

Stap 3

Voeg foto’s toe en pas effecten toe. Door op de roze balk te drukken neem je steeds een klein stukje film op. Aan elk filmdeeltje kun je audio en verschillende effecten toevoegen. Effecten voeg je toe door op de gekleurde ster te drukken. En nieuwe afbeeldingen voeg je toe door op het afbeeldingen-icoon te tikken. Voor elk stukje van je verhaal voeg je een foto toe. Voor elk stukje van het verhaal kies je eigen effecten en audio.

Je kunt ook een aantal leuke effecten toevoegen.

Teksten toevoegen

Tekstwolkjes toevoegen

Live ondertitels toevoegen aan je verhaal!

Extra afbeeldingen uit de sticker galerij toevoegen

Een filter over een foto doen zodat deze er anders uit gaat zien!

Stap 4

Bewaar je Clip! En je kerstverhaal is klaar voor vertoning. Zo’n filmpje ziet er dan zo uit: https://youtu.be/2Tsdr5WCoYM

Differentiatiemogelijkheden

Het gave van het werken met Clips is dat je zelf kunt kiezen of je met effecten werkt en hoe je er dan vervolgens mij werkt. Je hebt hier een grote variatiemogelijkheid in. Als je naar de differentiatie kijkt is er met het kerstverhaal en Clips zo veel mogelijk. Voor jonge kinderen kun je de foto’s gebruiken. En de kleuters bij elke foto een stukje van het verhaal in laten spreken. Voor oudere kinderen zou je het verhaal bijvoorbeeld in de vorm van een strip kunnen maken, waarbij er gewerkt moet worden met tekstwolkjes en het toevoegen van tekst aan de verschillende foto’s. En mocht je nou meer willen weten over de toepassingen van Clips in het onderwijs, ga dan naar het Apple Teacher Learning Platform.

Ik ben benieuwd naar jullie creatieve kerstverhalen!