Hoe geweldig zou het zijn als je leerlingen niet alleen over de natuur leren, maar deze ook zélf kunnen nabootsen? Met dit ecosysteemproject stappen ze in de rol van natuurontdekkers en bouwen ze hun eigen mini-wereld. Zo krijgen ze een beter inzicht in hoe planten, dieren en hun omgeving met elkaar in balans zijn.
Sommige biologische concepten kunnen best abstract zijn. Hoe leg je uit wat een voedselketen is? Waarom is biodiversiteit belangrijk? En hoe laat je kinderen echt ervaren hoe ecosystemen werken, in plaats van er alleen over te praten?
Dit project combineert wetenschap, kunst en onderzoekend leren. Hier lees je hoe je het in de groep kunt aanpakken.
Dit heb je nodig:
Begin met een groepsgesprek: wat is een ecosysteem? Welke invloed heeft het weer of het klimaat op het ecosysteem?
Laat de leerlingen de pot goed schoonmaken. Laat ze het papier oprollen tot een soort trechter. De leerlingen gebruiken die om een laag steentjes in de pot te gieten.
Vervolgens bedekken ze de steentje met een dikkere laag potgrond. Hierin zetten de leerlingen de plantjes. Zorg ervoor dat ze de kluit van de plantjes goed in de potgrond zetten.
De leerlingen kleien de onderdelen voor hun ecosysteem. Laat ze nadenken over wie er woont, wat er groeit etc. Laat ze voorzichtig satéprikkers in de gekleide delen prikken. Hierdoor zijn ze makkelijker in de potgrond te steken.
Stap 5. Presenteren en reflecteren
Laat de kinderen hun ecosysteem presenteren. Hoe zorgen de planten en dieren voor evenwicht? Wat gebeurt er als een diersoort verdwijnt? Laat de leerlingen nadenken over duurzaamheid en natuurbehoud.
Door zelf een ecosysteem te maken, beleven leerlingen de lesstof op een actieve en creatieve manier:
Een ecosysteem bouwen is dus veel meer dan knutselen. Het is een boeiende manier om leerlingen bewust te maken van de wereld om hen heen én ze enthousiast te maken voor wetenschap en natuur!
Wil je aan de slag met het bouwen van je eigen ecosysteem?