Gepubliceerd op 27 maart 2024
Leestijd 5 min.

Klimmen, springen, en balanceren. Op het eerste gezicht lijkt het misschien gek om kinderen juist aan te moedigen dit op het schoolplein te doen. Maar er zit meer achter risicovol spelen dan je denkt. Het is niet alleen superleuk, maar ook nog eens leerzaam. In deze blog vertellen we je over risicovol spelen en ontdekken waarom een beetje avontuur op de speelplaats eigenlijk een goed idee is.

Wat is risicovol spelen?

Risicovol spelen klinkt misschien als zoeken naar problemen, maar het is eigenlijk gewoon spelen met een klein beetje uitdaging. Denk aan klimmen op een klimrek dat net een beetje hoger is dan je durft, of springen van een steen waarbij je even je adem inhoudt. Het idee is dat kinderen leren om te gaan met kleine risico’s. En ja, dat kan betekenen dat ze soms een schram oplopen, maar de leerervaringen zijn goud waard.

Buitenspelen

Waarom we een beetje risico moeten omarmen

Het klinkt tegenstrijdig, maar door kinderen te laten spelen met een beetje gevaar, leren ze juist hoe ze veilig kunnen blijven. Ze ontdekken hun eigen grenzen, leren inschatten wat wel en niet kan, en worden steeds handiger in het voorkomen van echte ongelukken. Het is een soort training voor het echte leven, waar niet altijd iemand naast je staat om te zeggen wat veilig is en wat niet.

Samen sterk

Naast al die fysieke voordelen, is samen risico’s nemen ook super voor de sociale en emotionele ontwikkeling. Kinderen leren samenwerken, elkaar helpen en vertrouwen opbouwen. Ze leren ook dat vallen en opstaan (letterlijk en figuurlijk) bij het leven hoort en dat je van elke uitdaging sterker wordt.

Veiligheid voorop, maar wel met avontuur

Natuurlijk is het belangrijk dat we niet doorslaan en kinderen in gevaar brengen. Een goed ontworpen speelplaats zorgt ervoor dat de risico’s beheersbaar zijn. Denk aan uitdagende, maar veilige speeltoestellen en genoeg zachte landingen. En een beetje toezicht kan geen kwaad, zolang de kinderen maar genoeg ruimte krijgen om zelf te ontdekken en te leren.

Laat ze maar spelen!

Risicovol spelen op het schoolplein lijkt misschien een beetje eng, maar de voordelen zijn het waard. Het helpt kinderen om sterker, slimmer en zelfverzekerder te worden. Dus, laten we de kniebeschermers en de zorgen even opzijzetten en onze kinderen de ruimte geven om te klimmen, te springen en hun wereld vol avontuur te verkennen.

Benieuwd naar de speeltoestellen die risicospel bevorderen? We hebben een paar voorbeelden voor je verzameld.

Bekijk ze hier

Ook zien hoe een avontuur op leuke en verantwoorde wijze toegevoegd kan worden aan jouw buitenruimte?

Laat het ons weten!

Neem contact met ons op