Gepubliceerd op 19 juni 2024
Leestijd 5 min.

Ontdekken, spelen en leren; het schoolplein of de buitenruimte is zoveel meer dan alleen een plek om even uit te razen. Voor kinderen is het een spannende wereld waar ze nieuwe dingen kunnen ontdekken en waar jij als leerkracht of pedagogisch medewerker unieke leermomenten kunt creëren. In deze blog geven we je tips hoe je van een gewone buitenruimte een creatieve en educatieve ontdekkingsplek maakt!

Creëer schaduwrijke leerhoekjes

Om te beginnen is het comfort van de buitenruimte erg belangrijk. Schaduwrijke plekken zijn essentieel om van jouw buitenruimte een aangename leeromgeving te maken, vooral op zonnige dagen. Gebruik grote parasols of span een kleurrijk zeil tussen bomen of palen. Dit niet alleen om de kinderen tegen de zon te beschermen, maar ook om een uitnodigende en koelere leerzone te creëren waar kinderen kunnen lezen, tekenen of groepsgesprekken kunnen houden.

Maak gebruik van whiteboards voor buiten

Waarom zou je binnen de grenzen van het klaslokaal blijven als je de les ook buiten kunt voortzetten? Met draagbare of vaste buiten whiteboards maak je van elke plek op het schoolplein een dynamische lesruimte. Of het nu gaat om een rekenles, taalspelletjes of gewoon lekker tekenen, een whiteboard in de open lucht maakt elke les interactiever en boeiender.

Verschillende zones stimuleren de nieuwsgierigheid van het kind

Transformeer delen van je plein in interactieve zones waar kinderen door te doen kunnen leren. Denk aan een weerstation met thermometers en windwijzers, een kleine tuin waar ze kunnen leren over plantengroei en ecosystemen, of een kunsthoek met materialen die ze in de natuur vinden. Dit moedigt niet alleen logisch denken en creativiteit aan, maar maakt ook gebruik van de natuurlijke nieuwsgierigheid van kinderen.

Een rijke speelleeromgeving

Integreer spelelementen die educatief zijn. Een rekenparcours waarbij kinderen sommen oplossen om naar het volgende station te mogen springen, of een geschiedenis-speurtocht door de tuin. Elk spel kan aangepast worden om leerdoelen te ondersteunen en houdt kinderen actief en betrokken. Voor de jongste kinderen kan je het simpel houden door samen met ze op ontdekking te gaan of bijvoorbeeld een hinkelbaan te maken, zodat ze leren en spelen tegelijkertijd.

Gebruik de natuur als buitenruimte

Gebruik de natuur zelf als een leslokaal of ontdekplaats. Laat kinderen de verschillende soorten bladeren bestuderen en sorteren, het weer observeren, of zelfs de bodem onderzoeken. Elk seizoen biedt nieuwe kansen voor observatie en ontdekking.

Door je buitenruimte of schoolplein om te toveren tot een plek waar kinderen kunnen leren en ontdekken, verrijk je niet alleen hun leerervaring maar stimuleer je ook hun liefde voor de natuur en buitenactiviteiten.

Ben je geïnspireerd om je eigen buitenruimte te transformeren?

Ontdek dan alle producten voor buitenonderwijs