Boost de basisvaardigheden van leerlingen
Menukaart Subsidie Basisvaardigheden
Menukaart Subsidie Basisvaardigheden
De subsidie basisvaardigheden is erop gericht om de basisvaardigheden van kinderen in het basisonderwijs te verbeteren. De subsidie is een onderdeel van het Masterplan Basisvaardigheden. Op deze pagina vind je onze menukaart met allerlei interventies die ingezet kunnen worden bij het versterken van de basisvaardigheden. De interventies zijn opgedeeld in deelgebieden.
Hieronder vind je de vijf pijlers die je in kan zetten om te werken aan de verschillende deelgebieden van de menukaart en zo de opgestelde doelen kan behalen.
Er zijn verschillende mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan de basisvaardigheden van leerlingen. Onze onderwijsadviseurs beschikken over ruime kennis om jou te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw school of organisatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op.
De subsidieregeling Verbetering basisvaardigheden 2025 biedt basisscholen een unieke kans te investeren in taal – één van de vier kernvaardigheden binnen deze regeling. Bekijk hieronder ons aanbod rondom Taal en lezen.
Begrip van een tekst wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals woordenschat en kennis van het onderwerp van de tekst. Tekstbegrip houdt niet alleen in dat je woorden kunt lezen en begrijpen, maar ook dat je snapt wat die woorden betekenen in de context van de zin en de algehele boodschap van de tekst. Dit vereist een combinatie van vaardigheden zoals het begrijpen van de betekenis van woorden, het identificeren van belangrijke details en het leggen van verbanden tussen de verschillende onderdelen van de tekst.
> Download onze scholingsbrochure en bekijk het aanbod op pagina 34
Oracy, oftewel mondelinge taalvaardigheid, is het vermogen om gedachten en ideeën helder, effectief en met zelfvertrouwen te verwoorden. In een wereld waarin communicatie essentieel is, speelt oracy een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen. Het helpt hen niet alleen beter te leren luisteren, argumenteren en samenwerken, maar versterkt ook hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden.
> Download onze scholingsbrochure en bekijk het aanbod op pagina 40
Inspireer jouw leerlingen tot beter schrijven en denken! Taal leren is een sociaal proces. Kinderen leren taal door deze actief en veelvuldig te gebruiken in interactie met anderen, binnen betekenisvolle contexten. Dat geldt niet alleen voor spreken, maar ook voor schrijven. Schrijven gaat verder dan woorden op papier zetten – het is een spiegel van het denken. Door te schrijven kunnen leerlingen dieper nadenken en beter leren.
> Download onze scholingsbrochure en bekijk het aanbod op pagina 41
Onze lesmethodes sluiten aan bij de actuele onderwijsdoelen en de leefwereld van kinderen. Ze bieden structuur, herkenning én motiveren kinderen om hun taalvaardigheden te versterken. Praktijkgericht, effectief en ontwikkeld met oog voor wat écht werkt in de klas.
Met de juiste ontwikkelingsmaterialen maak je leren tastbaar, betekenisvol en leuk. Spelenderwijs oefenen zorgt voor verdieping en motivatie. In ons assortiment vind je materialen voor alle groepen, passend bij elk vakgebied. Deze materialen ondersteunen op een veelzijdige manier de taalontwikkeling—van woordenschat en klankbewustzijn tot spreken, luisteren en schrijven. Zo geef je kinderen een stevige basis, afgestemd op hun leerbehoeften én belevingswereld.
Speciaal voor de onderbouw kun je de onderbouwscan inzetten. Deze scan helpt je gericht inzicht te krijgen in ontwikkelbehoeften en begeleid je bij het maken van onderbouwde keuzes voor materialen. Daarmee sluit het perfect aan op de subsidieregeling ‘Verbetering basisvaardigheden’—je onderbouwt je investering met data én pedagogische kennis. Zo werk je doelgericht aan een rijke leeromgeving voor jonge kinderen.
Creatieve materialen en kantoormiddelen zijn meer dan alleen aanvulling. Ze vormen een waardevolle basis voor effectief en motiverend onderwijs. Met schrijfwaren, schriften en beloningsmateriaal werk je gericht aan taalvaardigheden, zoals schrijfvaardigheid en begrijpend lezen. Denk aan schrijfmaterialen die het schrijfplezier vergroten. Zo dragen ook deze praktische en inspirerende materialen bij aan de ontwikkeling van essentiële basisvaardigheden in elke groep.
De subsidieregeling ‘Verbetering basisvaardigheden 2025’ biedt scholen in het primair, voortgezet, praktijk- en speciaal onderwijs €615 per leerling om de basisvaardigheden van leerlingen te versterken. De subsidie is bedoeld voor interventies gericht op taal, rekenen, burgerschap en digitale geletterdheid, zoals extra instructie, professionalisering van personeel en effectieve leermiddelen. Prioriteitsscholen met een ‘zeer zwak’ of ‘onvoldoende’ oordeel kunnen tussen 1 en 12 september 2025 een aanvraag indienen.
Wil je vanuit de subsidieregeling Verbetering basisvaardigheden 2025 investeren in rekenen? We bieden een ruim aanbod aan oplossingen om de basisvaardigheid rekenen te verbeteren. Bekijk hieronder ons aanbod.
Hoe help je leerlingen om complexe vraagstukken en context sommen te doorgronden? 1S gaat niet alleen om breuken, grafieken en procenten. Het draait om inzicht, probleemoplossing en het toepassen van rekenvaardigheden in de wereld om hen heen. Ontdek hoe je dit streefniveau bereikbaar maakt voor jouw klas, wat al begint in groep 1. Ga dus verder dan de som en inspireer leerlingen om rekenvaardigheden toe te passen en draag zo bij aan een stevigere basis voor wiskundig inzicht in de toekomst.
> Download onze scholingsbrochure en bekijk het aanbod op pagina 23
Hebben de rekenresultaten op jouw school een extra impuls nodig? Samen bepalen we de beginsituatie van het rekenonderwijs op jouw school door middel van klassenbezoeken en brengen we in kaart waar de grootste kansen liggen. Op basis hiervan maken we een plan van aanpak dat aansluit bij de specifieke behoeften van leerlingen en leerkrachten.
> Download onze scholingsbrochure en bekijk het aanbod op pagina 25
Spelenderwijs ontdekken en leren. Rekenen is overal en kun je altijd. Maar wat betekent dat voor je onderwijs in de kleutergroepen? Hoe geef je jonge kinderen een breed en rijk beredeneerd aanbod waarin ze zoveel mogelijk ontdekken en ervaren? Wat weten we over de rekenontwikkeling? Zijn er cruciale rekendoelen die kleuters moeten beheersen voordat ze naar groep 3 gaan?
> Download onze scholingsbrochure en bekijk het aanbod op pagina 28
Onze lesmethodes sluiten aan bij de actuele onderwijsdoelen en de leefwereld van kinderen. Ze bieden structuur, herkenning én motiveren kinderen om hun rekenvaardigheden te versterken. Praktijkgericht, effectief en ontwikkeld met oog voor wat écht werkt in de klas.
Met de juiste ontwikkelingsmaterialen maak je leren tastbaar, betekenisvol en leuk. Spelenderwijs oefenen zorgt voor verdieping en motivatie. In ons assortiment vind je materialen voor alle groepen, passend bij elk vakgebied. Met deze materialen verkennen kinderen spelenderwijs allerlei rekenbegrippen zoals tellen, meten, patronen, vormen en logisch redeneren. Zo geef je kinderen een stevige basis, afgestemd op hun leerbehoeften én belevingswereld.
Speciaal voor de onderbouw kun je de onderbouwscan inzetten. Deze scan helpt je gericht inzicht te krijgen in ontwikkelbehoeften en begeleid je bij het maken van onderbouwde keuzes voor materialen. Daarmee sluit het perfect aan op de subsidieregeling ‘Verbetering basisvaardigheden’—je onderbouwt je investering met data én pedagogische kennis. Zo werk je doelgericht aan een rijke leeromgeving voor jonge kinderen.
Creatieve materialen en kantoormiddelen zijn meer dan alleen aanvulling. Ze vormen een waardevolle basis voor effectief en motiverend onderwijs. Met schrijfwaren, schriften en beloningsmateriaal werk je gericht aan rekenvaardigheden, zoals getalbegrip. Denk aan rekenschriften die structuur en overzicht bieden. Zo dragen ook deze praktische en inspirerende materialen bij aan de ontwikkeling van essentiële basisvaardigheden in elke groep.
Wil je aan de slag gaan met Burgerschap op scholen? Kies voor ons aanbod rondom Burgerschap.
Als leerkracht speel jij een sleutelrol in de ontwikkeling van de toekomstige generatie. Burgerschapsonderwijs is essentieel om kinderen te helpen opgroeien tot betrokken, kritische en actieve burgers. Maar hoe geef je dit vorm in jouw lessen? Deze interactieve e-learning biedt jou de kennis en inspiratie die je nodig hebt om met vertrouwen aan de slag te gaan met burgerschapsonderwijs.
Onze lesmethodes sluiten aan bij de actuele onderwijsdoelen en de leefwereld van kinderen. Ze bieden structuur, herkenning én motiveren kinderen om hun sociale vaardigheden te versterken. Praktijkgericht, effectief en ontwikkeld met oog voor wat écht werkt in de klas.
Met de juiste ontwikkelingsmaterialen geef je burgerschapsonderwijs vorm op een manier die kinderen raakt en betrekt. Door te spelen, ontdekken en ervaren leren leerlingen over zichzelf, de ander en hun rol in de samenleving. Ons assortiment bevat materialen voor alle groepen die bijdragen aan sociaal-emotionele ontwikkeling, samenwerken, omgaan met verschillen en het ontwikkelen van een open houding. Zo werk je op een laagdrempelige en betekenisvolle manier aan belangrijke waarden en vaardigheden die horen bij actief burgerschap.
Speciaal voor de onderbouw kun je de onderbouwscan inzetten. Deze scan helpt je gericht inzicht te krijgen in ontwikkelbehoeften en begeleid je bij het maken van onderbouwde keuzes voor materialen. Daarmee sluit het perfect aan op de subsidieregeling ‘Verbetering basisvaardigheden’—je onderbouwt je investering met data én pedagogische kennis. Zo werk je doelgericht aan een rijke leeromgeving voor jonge kinderen.
Creatieve materialen en kantoormiddelen zijn meer dan alleen aanvulling. Ze vormen een waardevolle basis voor effectief en motiverend onderwijs. Vergroot bewustwording en begrip met creatieve materialen die thema’s als diversiteit en inclusie op een toegankelijke manier bespreekbaar maken. Leer over jezelf, de ander en de samenleving.
De subsidieregeling Verbetering basisvaardigheden 2025 biedt basisscholen een unieke kans te investeren in digitale geletterdheid – één van de vier kernvaardigheden binnen deze regeling. Wij helpen je om dit subsidiebedrag effectief in te zetten met bewezen interventies zoals een doorlopende leerlijn, teamtrainingen en een op maat gemaakt beleidsplan dat volledig aansluit bij de subsidie-eisen. Als erkend Cedeo-opleider ondersteunen we je bij zowel de inhoud als de verantwoording van je activiteiten, zodat je voldoet aan alle voorwaarden én blijvende impact maakt op de digitale ontwikkeling van je leerlingen. Bekijk hieronder ons aanbod rondom Digitale Geletterdheid.
Digitale geletterdheid is een essentiële basisvaardigheid, maar veel leerkrachten missen nog het zelfvertrouwen om dit effectief over te brengen. Deze training versterkt de digitale competenties van leerkrachten en biedt direct toepasbare lesvoorbeelden en tools. Een krachtige eerste stap voor schoolleiders en ICT’ers die digitale basisvaardigheden duurzaam willen verankeren in hun onderwijs.
> Download onze scholingsbrochure en bekijk het aanbod op pagina 121
Het versterken van digitale geletterdheid begint bij de mensen voor de klas. Met onze Apple Professional Learning-sessies (APL) zorg je dat leerkrachten én leerlingen vaardiger worden in het gebruiken van technologie, op een manier die aansluit bij het onderwijs van nu. De sessies zijn praktisch, inspirerend en direct toepasbaar.
Voor leerkrachten:
Voor leerlingen:
De opleiding Digitale Geletterdheid Expert van de Rolf groep versterkt de basisvaardigheden van leerlingen door leerkrachten te trainen in het integreren van digitale geletterdheid in het basisonderwijs. De opleiding richt zich op ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking, waardoor leerlingen beter voorbereid zijn op de digitale samenleving.
Een goed en doordacht beleid op digitale geletterdheid is essentieel voor het verstreken van de basisvaardigheden van leerlingen. Wij helpen je stap voor stap bij het ontwikkelen van een gedragen en praktisch toepasbaar beleid voor digitale geletterdheid. Van het opstellen van een heldere visie tot het bouwen aan een doorlopende leerlijn en het meenemen van je team—zo maak je digitale vaardigheden een vanzelfsprekend onderdeel van het onderwijs op jouw school.
Met onze schoolbegeleiding Digitale Geletterdheid helpen we je om digitale vaardigheden structureel te integreren in het onderwijs, passend bij jullie visie en praktijk. Met een op maat gemaakt traject, inclusief nulmeting en plan van aanpak, bouw je aan een doorlopende leerlijn die leerlingen voorbereidt op de digitale samenleving. Met onze begeleiding haal je het maximale resultaat uit de subsidie Verbetering basisvaardigheden door digitale geletterdheid effectief te implementeren.
Onze training ‘Jonge Kind en Digitale Geletterdheid’ helpt je om digitale middelen op een verantwoorde en speelse manier in te zetten bij peuters en kleuters. Door praktische trainingen over onder andere iPads, programmeren en het digibord, versterk je de taal- en rekenontwikkeling van jonge kinderen. Deze training biedt concrete handvatten om digitale geletterdheid vanaf de onderbouw te integreren in het onderwijs.
AI biedt enorme kansen om basisvaardigheden te versterken én de werkdruk te verlagen, maar hoe zet je het verantwoord in binnen je school? In dit drieluik ontdekken leerkrachten de praktische toepassingen van AI in de klas, van gepersonaliseerd leren tot efficiënte lesvoorbereiding.
> Download onze scholingsbrochure en bekijk het aanbod op pagina 111
Digitale tools kunnen het leerproces enorm verrijken, maar alleen als je weet welke middelen echt bijdragen aan taalontwikkeling, informatievaardigheden en kritisch denken. Deze training helpt je om doelgericht en vakoverstijgend ICT in te zetten, met concrete toepassingen voor in de klas. Ontdek hoe je digitale middelen inzet om basisvaardigheden van leerlingen duurzaam te versterken.
> Download onze scholingsbrochure en bekijk het aanbod op pagina 113
Programmeren en computational thinking versterken probleemoplossend vermogen, logisch redeneren en digitale basisvaardigheden van leerlingen – essentieel in een snel digitaliserende wereld. Deze training geeft leerkrachten de tools én het vertrouwen om aan de slag te gaan met Scratch, Python en praktische werkvormen.
> Download onze scholingsbrochure en bekijk het aanbod op pagina 118
Onze lesmethodes sluiten aan bij de actuele onderwijsdoelen en de leefwereld van kinderen. Ze bieden structuur, herkenning én motiveren kinderen om hun sociale vaardigheden te versterken. Praktijkgericht, effectief en ontwikkeld met oog voor wat écht werkt in de klas.
Met de juiste ontwikkelingsmaterialen maak je digitale vaardigheden toegankelijk en uitdagend voor elke leerling. Door te experimenteren en spelenderwijs te leren, ontwikkelen kinderen belangrijke 21e-eeuwse vaardigheden zoals programmeren, logisch denken, mediawijsheid en digitale creativiteit. Ons aanbod bevat materialen voor alle groepen waarmee je digitale geletterdheid op een natuurlijke manier integreert in de klas. Zo leg je een stevige basis voor zelfverzekerd en bewust digitaal handelen—nu en in de toekomst.
Speciaal voor de onderbouw kun je de onderbouwscan inzetten. Deze scan helpt je gericht inzicht te krijgen in ontwikkelbehoeften en begeleid je bij het maken van onderbouwde keuzes voor materialen. Daarmee sluit het perfect aan op de subsidieregeling ‘Verbetering basisvaardigheden’—je onderbouwt je investering met data én pedagogische kennis. Zo werk je doelgericht aan een rijke leeromgeving voor jonge kinderen.
Ben je op zoek naar interventies om de basisvaardigheden van jonge kinderen te verbeteren? Bekijk hieronder het aanbod voor jonge kinderen.
Met de kennis over breinontwikkeling en hoe kinderen leren, formuleert het onderbouwteam een visie op onderwijs aan het jonge kind, in lijn met de visie van de school. Visie jonge kind bestaat uit een praktische uitwerking van de schoolvisie voor jonge kind. We gaan in de bijeenkomsten onder andere met onderstaand curriculaire vragen aan de slag:
> Download onze scholingsbrochure en bekijk het aanbod op pagina 67
Een jong kind ontwikkelt zich door spel. Maar wat verstaan we precies onder spel en hoe begeleid jij een spelend kind zonder het spel te verstoren of over te nemen? Wat vraagt dat aan kennis en vaardigheden over spel, leeromgeving en spelontwikkeling?
In deze training leer je alles over de nieuwste inzichten rond spel en het spelende kind én over de educatieve proceskwaliteit.
> Download onze scholingsbrochure en bekijk het aanbod op pagina 60
Om goed aanbod voor jonge kinderen te ontwikkelen is het belangrijk om te weten hoe kinderen leren en ontwikkelen. Breinwetenschap leert ons hoe het brein van een kind werkt en wat leerlingen van ons nodig hebben in begeleiding en omgeving om goed te kunnen ontwikkelen. We kijken naar de verschillende fases in breinontwikkeling van 0 tot 7 jaar.
> Download onze scholingsbrochure en bekijk het aanbod op pagina 16
Bekijk hieronder het aanbod voor het verbeteren van de basisvaardigheden die leergebieden overstijgt.
Het aanschaffen van apparaten is één ding, maar hoe zorg je dat technologie ook écht iets toevoegt aan je onderwijs? Wij helpen scholen met een doordachte aanpak voor de implementatie en integratie van Apple-technologie. Zo leg je een stevige basis voor toekomstgericht onderwijs.
Onze ondersteuning bestaat uit:
Met deze begeleiding investeer je niet alleen in apparatuur, maar in structurele onderwijskwaliteit.
Wat doe je als de opbrengsten tegenvallen? Als de resultaten vanuit het leerlingvolgsysteem en/of doorstroomtoets op één of meerdere vakgebieden niet dat laten zien wat je had verwacht of gehoopt?
Onze adviseurs hebben ervaring in het begeleiden van (dreigende) zwakke scholen. Die kennis en expertise zetten ze graag in als resultaten tegenvallen. Vanuit hoge verwachtingen denken we mee in daar waar de school staat. Hoe duiden wij de combinatie van data? Hoe wordt de kwaliteitscultuur vormgegeven? Wat is in de specifieke schoolsituatie nodig om de verbeterslag te maken?
> Download onze scholingsbrochure en bekijk het aanbod op pagina 93
“Teach like a champion” is ontworpen om onderwijsprofessionals te voorzien van effectieve en bewezen strategieën om hun leerlingen te inspireren en te begeleiden naar succes. Het is gebaseerd op praktijkervaring en onderzoek om leerkrachten te voorzien van concrete technieken en tools die zijn ontworpen om het onderwijs te optimaliseren.
> Download onze scholingsbrochure en bekijk het aanbod op pagina 78
Hoe zorg ik dat de leerlingen op een actieve manier betrokken zijn bij de les? Hoe leer ik de leerlingen nieuwe kennis op een bewezen effectieve manier en hoe weet ik tijdens de les wat het begripsniveau van de leerlingen is?
Met deze vragen gaan we aan de slag tijdens dit traject, waarbij we EDI (Expliciete Directe Instructiemodel), technieken uit Teach like a champion en coöperatieve werkvormen combineren.
> Download onze scholingsbrochure en bekijk het aanbod op pagina 80
Hoge verwachtingen vormen de basis van excellent onderwijs. Door een cultuur te creëren waarin positieve en hoge verwachtingen centraal staan, worden leerlingen uitgedaagd om verder te reiken dan zij zelf mogelijk achten. Dit gaat niet alleen om vakinhoudelijke prestaties, maar ook om de sociale en emotionele ontwikkeling van iedere leerling.
> Download onze scholingsbrochure en bekijk het aanbod op pagina 81
Als schoolleider ben je een essentiële schakel in het verbeteren van de basisvaardigheden van kinderen. Speciaal voor het verbeteren van de basisvaardigheden hebben we een opleiding voor schoolleiders die gecertificeerd is door het Schoolleidersregister PO en opgenomen in het register in het kader van de herregistratie (ID nummer: 509155). Lees hieronder meer over deze opleiding.
Onderwijskundig leiderschap is essentieel voor focus in de onderwijsontwikkeling op de basisvaardigheden. Volgens onderzoek kan de leidinggevende grote invloed uitoefenen op het onderwijs in de basisvaardigheden. In scholen met sterke schoolleiders zijn de leeropbrengsten hoger dan in scholen met minder sterke schoolleiders. Effectieve schoolleiders vragen zich altijd als eerst af: Wat het beste is voor de leerling?
Na afloop van deze leergang kun je deze vraag beantwoorden, doordat op de hoogte bent van de meest recente inzichten rondom de basisvaardigheden en welke rol jij kan spelen bij de ontwikkeling hiervan vanuit gespreid leiderschap.
Deze opleiding is gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO en opgenomen in het register in het kader van de herregistratie. (ID nummer: 509155)