Boost de basisvaardigheden van leerlingen
Menukaart Subsidie Basisvaardigheden
Menukaart Subsidie Basisvaardigheden
De subsidie basisvaardigheden is erop gericht om de basisvaardigheden van kinderen in het basisonderwijs te verbeteren. De subsidie is een onderdeel van het Masterplan Basisvaardigheden. Op deze pagina vind je onze menukaart met allerlei interventies die ingezet kunnen worden bij het versterken van de basisvaardigheden. De interventies zijn opgedeeld in deelgebieden.
Hieronder vind je de vijf pijlers die je in kan zetten om te werken aan de verschillende deelgebieden van de menukaart en zo de opgestelde doelen kan behalen.
Er zijn verschillende mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan de basisvaardigheden van leerlingen. Onze onderwijsadviseurs beschikken over ruime kennis om jou te helpen bij het maken van de juiste keuze voor jouw school of organisatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op.
De subsidieregeling Verbetering basisvaardigheden 2025 biedt basisscholen een unieke kans te investeren in taal – één van de vier kernvaardigheden binnen deze regeling. Bekijk hieronder ons aanbod rondom Taal en lezen.
De subsidieregeling ‘Verbetering basisvaardigheden 2025’ biedt scholen in het primair, voortgezet, praktijk- en speciaal onderwijs €615 per leerling om de basisvaardigheden van leerlingen te versterken. De subsidie is bedoeld voor interventies gericht op taal, rekenen, burgerschap en digitale geletterdheid, zoals extra instructie, professionalisering van personeel en effectieve leermiddelen. Prioriteitsscholen met een ‘zeer zwak’ of ‘onvoldoende’ oordeel kunnen tussen 1 en 12 september 2025 een aanvraag indienen.
Wil je vanuit de subsidieregeling Verbetering basisvaardigheden 2025 investeren in rekenen? We bieden een ruim aanbod aan oplossingen om de basisvaardigheid rekenen te verbeteren. Bekijk hieronder ons aanbod.
Wil je aan de slag gaan met Burgerschap op scholen? Kies voor ons aanbod rondom Burgerschap.
De subsidieregeling Verbetering basisvaardigheden 2025 biedt basisscholen een unieke kans te investeren in digitale geletterdheid – één van de vier kernvaardigheden binnen deze regeling. Wij helpen je om dit subsidiebedrag effectief in te zetten met bewezen interventies zoals een doorlopende leerlijn, teamtrainingen en een op maat gemaakt beleidsplan dat volledig aansluit bij de subsidie-eisen. Als erkend Cedeo-opleider ondersteunen we je bij zowel de inhoud als de verantwoording van je activiteiten, zodat je voldoet aan alle voorwaarden én blijvende impact maakt op de digitale ontwikkeling van je leerlingen. Bekijk hieronder ons aanbod rondom Digitale Geletterdheid.
Het versterken van digitale geletterdheid begint bij de mensen voor de klas. Met onze Apple Professional Learning-sessies (APL) zorg je dat leerkrachten én leerlingen vaardiger worden in het gebruiken van technologie, op een manier die aansluit bij het onderwijs van nu. De sessies zijn praktisch, inspirerend en direct toepasbaar.
Voor leerkrachten:
Voor leerlingen:
De opleiding Digitale Geletterdheid Expert van de Rolf groep versterkt de basisvaardigheden van leerlingen door leerkrachten te trainen in het integreren van digitale geletterdheid in het basisonderwijs. De opleiding richt zich op ICT-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking, waardoor leerlingen beter voorbereid zijn op de digitale samenleving.
Een goed en doordacht beleid op digitale geletterdheid is essentieel voor het verstreken van de basisvaardigheden van leerlingen. Wij helpen je stap voor stap bij het ontwikkelen van een gedragen en praktisch toepasbaar beleid voor digitale geletterdheid. Van het opstellen van een heldere visie tot het bouwen aan een doorlopende leerlijn en het meenemen van je team—zo maak je digitale vaardigheden een vanzelfsprekend onderdeel van het onderwijs op jouw school.
Met onze schoolbegeleiding Digitale Geletterdheid helpen we je om digitale vaardigheden structureel te integreren in het onderwijs, passend bij jullie visie en praktijk. Met een op maat gemaakt traject, inclusief nulmeting en plan van aanpak, bouw je aan een doorlopende leerlijn die leerlingen voorbereidt op de digitale samenleving. Met onze begeleiding haal je het maximale resultaat uit de subsidie Verbetering basisvaardigheden door digitale geletterdheid effectief te implementeren.
Onze training ‘Jonge Kind en Digitale Geletterdheid’ helpt je om digitale middelen op een verantwoorde en speelse manier in te zetten bij peuters en kleuters. Door praktische trainingen over onder andere iPads, programmeren en het digibord, versterk je de taal- en rekenontwikkeling van jonge kinderen. Deze training biedt concrete handvatten om digitale geletterdheid vanaf de onderbouw te integreren in het onderwijs.
AI biedt enorme kansen om basisvaardigheden te versterken én de werkdruk te verlagen, maar hoe zet je het verantwoord in binnen je school? In dit drieluik ontdekken leerkrachten de praktische toepassingen van AI in de klas, van gepersonaliseerd leren tot efficiënte lesvoorbereiding.
Digitale tools kunnen het leerproces enorm verrijken, maar alleen als je weet welke middelen echt bijdragen aan taalontwikkeling, informatievaardigheden en kritisch denken. Deze training helpt je om doelgericht en vakoverstijgend ICT in te zetten, met concrete toepassingen voor in de klas. Ontdek hoe je digitale middelen inzet om basisvaardigheden van leerlingen duurzaam te versterken.
Programmeren en computational thinking versterken probleemoplossend vermogen, logisch redeneren en digitale basisvaardigheden van leerlingen – essentieel in een snel digitaliserende wereld. Deze training geeft leerkrachten de tools én het vertrouwen om aan de slag te gaan met Scratch, Python en praktische werkvormen.
Ben je op zoek naar interventies om de basisvaardigheden van jonge kinderen te verbeteren? Bekijk hieronder het aanbod voor jonge kinderen.
Bekijk hieronder het aanbod voor het verbeteren van de basisvaardigheden die leergebieden overstijgt.
Het aanschaffen van apparaten is één ding, maar hoe zorg je dat technologie ook écht iets toevoegt aan je onderwijs? Wij helpen scholen met een doordachte aanpak voor de implementatie en integratie van Apple-technologie. Zo leg je een stevige basis voor toekomstgericht onderwijs.
Onze ondersteuning bestaat uit:
Met deze begeleiding investeer je niet alleen in apparatuur, maar in structurele onderwijskwaliteit.
Als schoolleider ben je een essentiële schakel in het verbeteren van de basisvaardigheden van kinderen. Speciaal voor het verbeteren van de basisvaardigheden hebben we een opleiding voor schoolleiders die gecertificeerd is door het Schoolleidersregister PO en opgenomen in het register in het kader van de herregistratie (ID nummer: 509155). Lees hieronder meer over deze opleiding.