Direct contact?
Anita Aalpoel
Neem contact op Anita Aalpoel Teamleider Onderwijsadviseurs
Neem contact op

Onderwijskundig leiderschap is essentieel voor focus in de onderwijsontwikkeling op de basisvaardigheden. Volgens onderzoek kan de leidinggevende grote invloed uitoefenen op het onderwijs in de basisvaardigheden. In scholen met sterke schoolleiders zijn de leeropbrengsten hoger dan in scholen met minder sterke schoolleiders. Effectieve schoolleiders vragen zich altijd als eerst af: Wat het beste is voor de leerling?

Deze opleiding is gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO en opgenomen in het register in het kader van de herregistratie. (ID nummer: 509155)

Na afloop van deze opleiding kun je de vraag: “Wat is het beste voor de leerling” beantwoorden, doordat op de hoogte bent van de meest recente inzichten rondom de basisvaardigheden en welke rol jij kan spelen bij de ontwikkeling hiervan vanuit gespreid leiderschap.

Opbouw van de opleiding

De opleiding is opgebouwd uit 1 tweedaagse en 3 losse contactdagen (40 uur) en 60 uur zelfstudie. Tussen alle bijeenkomsten door zijn er zelfstudieopdrachten en ontvang je tussentijdse feedback.

Inhoud van de opleiding

 • Actuele inzichten rondom de basisvaardigheden rekenen, taal/lezen, burgerschap en digitale geletterdheid
 • Visie als kompas
 • Doelgericht handelen
 • Implementeren en professionaliseren
 • Eenduidige gedragsaanpak versus autonomie
 • Ambities van je school

Leerdoelen

 • De schoolleider weet wat kenmerken van goed onderwijs in de basisvaardigheden zijn.
 • De schoolleider zorgt voor een gedeelde visie op effectief onderwijs in basisvaardigheden, waaronder een doorgaand curriculum, effectieve didactiek, toetsing en een visie op differentiatie. Hij reflecteert op de invloed van zijn eigen handelen.
 • De schoolleider creëert een professionele cultuur waarin de collegiale dialoog over effectief onderwijs wordt gevoerd, de leerprestaties van de leerlingen en de leeromgeving worden besproken en feedback wordt gegeven en ontvangen. De schoolleider reflecteert op zijn eigen handelen in de huidige situatie, schrijft het verbeterplan voor de leeromgeving en geeft aan wat het effect van zijn handelen was bij deze verandering.
 • De schoolleider combineert gespreid leiderschap en PLG’s om zo het onderwijs in de basisvaardigheden te verbeteren. Hij weet wat zijn rol is in de huidige cultuur en wat het resultaat hiervan is, schrijft vervolgens de nieuwe situatie vanuit gespreid leiderschap en weet hoe zijn handelen vanuit gespreid leiderschap invloed heeft op de professionele cultuur.

Algemene opleidingsinformatie

Wat kost de opleiding De schoolleider doet ertoe bij de basisvaardigheden

De totale opleiding kost  € 3.495,-. Dit is inclusief verblijfskosten en diner.

Wat is de studiebelasting?

De studiebelasting is 100 uur, waarvan 40 contacturen.

Waar en wanneer kan ik de opleiding volgen?

Opleidingsdata:

N.n.b.

Opleidingslocatie:

de Rolf groep
Mercuriusweg 14
4051 CV Ochten

Incompany

Wil je de opleiding samen met je schoolleider-collega’s in company volgen? Vraag hier je gratis offerte aan.

Wat is de herregistratiewaarde van deze opleiding?

De herregistratiewaarde van de opleiding is 60 punten.

Bij welke professionaliseringsthema's sluit de opleiding aan?

De opleiding sluit aan bij:

 • Kwaliteitsmanagement
 • Leidinggeven aan leren
 • Visiegestuurd onderwijs