Als je kijkt naar de status van het milieu is het belangrijk dat we hier meer aandacht voor hebben. Met deze 8 ideeën kan je kinderen meer bewust maken van afval en milieuvervuiling.
Het milieu is alles om ons heen: planten, dieren, lucht, water en land. Helaas is er veel milieuvervuiling én wordt dit steeds ernstiger. Daarom moeten we nu actie ondernemen voor een schonere toekomst en een beter milieu voor de kinderen. Laat de kinderen op een leuke, interactieve manier ontdekken hoe zij kunnen bijdragen aan een betere wereld.
Dagelijks produceren kinderen afval: lege pakjes drinken, flesjes water, restjes papier of het klokhuis van die lekkere appel. Dit afval kan niet allemaal in dezelfde afvalbak. Afval moet worden gescheiden op basis van het materiaal. Als het afval op de juiste manier wordt gescheiden kan het proces van recyclen beginnen. Met de Augmented Reality les afval scheiden (6 t/m 10 jaar) haal je een vuilniswagen en afvalbakken de klas in. In de les kiezen de kinderen de juiste bak voor het afval.
Waarschijnlijk krijg je gelijk “bah” of “gatver” te horen als je dit lesidee met afval introduceert. Vertel de kinderen over initiatieven die modebedrijven al hebben genomen. Het zal ze verrassen hoe modieus kledingstukken eruit komen wanneer ze zijn gemaakt van gerecyclede materialen! Sluit de les af met een modeshow.
Bekijk de video Kinderen maken kleding van ‘afval’ >
Wat heb je nodig:
Kunstenaar Bordallo II bootst de natuur na met de meest onnatuurlijke materialen. Hiermee wilt hij een probleem aankaarten: we maken een grote hoeveelheid spullen zonder te weten hoe ze gerecycled moeten worden. Zo maakte hij een kunstwerk van een olifant gemaakt van oude banden, bumpers, vuilnisbakken en ander afval.
Wat heb je nodig:
Greenpeace biedt verschillende lesmaterialen aan met het thema milieu. Zo ook het bordspel ‘Straws ‘n Bottles’. Met dit spel speel je samen een spannend bordspel én leer je nuttige dingen over plastic afval. Kom je op een vakje met een vraagteken? Dan krijg je een quizvraag over plastic. Leuk om in kleine groepjes te spelen.
Het bordspel met uitleg en quizvragen download je op de website van Greenpeace >
Een echt bezoek aan een kerncentrale is misschien niet mogelijk. Maar met Augmented Reality (AR) kan dit wel! Met de Augmented Reality les ‘Duurzame energie’ haal je de kerncentrale de klas in. De kinderen leren over de verschillende onderdelen in een kerncentrale en wat duurzame energie is. De les is geschikt voor kinderen van 9 t/m 13 jaar. Bestel de AR les over Duurzame energie >
In Nederland zijn er verschillende organisaties die lesmateriaal over milieu aanbieden. Bekijk de website van Greenpeace, Aan de slag met afval of de Plastic Soup Foundation.