Gepubliceerd op 29 april 2021
Leestijd 5 min.

Als je kijkt naar de status van het milieu is het belangrijk dat we hier meer aandacht voor hebben. Met deze 8 lesideeën kun je kinderen meer bewust maken van afval en milieuvervuiling.

Aandacht voor het milieu

Het milieu is alles om ons heen: planten, dieren, lucht, water en land. Helaas is er veel milieuvervuiling én wordt dit steeds ernstiger. Daarom moeten we nu actie ondernemen voor een schonere toekomst en een beter milieu voor de kinderen. Laat de kinderen op een leuke, interactieve manier ontdekken hoe zij kunnen bijdragen aan een betere wereld.

8 Lesideeën voor Wereldmilieudag

Afval scheiden en recyclen

Dagelijks produceren kinderen afval: lege pakjes drinken, flesjes water, restjes papier of het klokhuis van die lekkere appel. Dit afval kan niet allemaal in dezelfde afvalbak. Afval moet worden gescheiden op basis van het materiaal. Als het afval op de juiste manier wordt gescheiden kan het proces van recyclen beginnen. Met de Augmented Reality les afval scheiden (6 t/m 10 jaar) haal je een vuilniswagen en afvalbakken de klas in. In de les kiezen de kinderen de juiste bak voor het afval.

Maak kleding van afval

Waarschijnlijk krijg je gelijk “bah” of “gatver” te horen als je dit lesidee met afval introduceert. Vertel de kinderen over initiatieven die modebedrijven al hebben genomen. Het zal ze verrassen hoe modieus kledingstukken eruit komen wanneer ze zijn gemaakt van gerecyclede materialen! Sluit de les af met een modeshow.

Bekijk de video Kinderen maken kleding van ‘afval’ >

Wat heb je nodig:

Maak een kunstwerk van afval

Bordalo II

Kunstenaar Bordallo II bootst de natuur na met de meest onnatuurlijke materialen. Hiermee wilt hij een probleem aankaarten: we maken een grote hoeveelheid spullen zonder te weten hoe ze gerecycled moeten worden. Zo maakte hij een kunstwerk van een olifant gemaakt van oude banden, bumpers, vuilnisbakken en ander afval.

Wat heb je nodig:

Bordspel met quizvragen over plastic

Greenpeace plastic spelGreenpeace biedt verschillende lesmaterialen aan met het thema milieu. Zo ook het bordspel ‘Straws ‘n Bottles’. Met dit spel speel je samen een spannend bordspel én leer je nuttige dingen over plastic afval. Kom je op een vakje met een vraagteken? Dan krijg je een quizvraag over plastic. Leuk om in kleine groepjes te spelen.

Het bordspel met uitleg en quizvragen download je op de website van Greenpeace >

Bezoek een (virtuele) kerncentrale

Een echt bezoek aan een kerncentrale is misschien niet mogelijk. Maar met Augmented Reality (AR) kan dit wel! Met de Augmented Reality les ‘Duurzame energie’ haal je de kerncentrale de klas in. De kinderen leren over de verschillende onderdelen in een kerncentrale en wat duurzame energie is. De les is geschikt voor kinderen van 9 t/m 13 jaar. Bestel de AR les over Duurzame energie >

Waar komt ons voedsel vandaan?

Waar komt het vandaanWereldwijd stijgt de vraag naar voedsel. Dit vraagt om een verduurzaming van voedsel waarbij er wordt gekeken naar de verminderen van milieu en afval, verbetering van dierenwelzijn en bevordering van eerlijke handel. Maar waar komt ons voedsel eigenlijk vandaan? Met het spel ‘Waar komt het vandaan’ leren de kinderen de herkomst van voeding en gebruiksvoorwerpen.

Breid de les verder uit met de boekjes ‘Wat eet je me nou?’. In deze boekjes staat veel informatie over waar het eten eigenlijk vandaan komt: in welk klimaat voelen allerlei groenten zich thuis, wat gebeurt er met melk voordat deze in de winkel komt? De boekjes stimuleren om zelf aan de slag te gaan met het kweken van groentes. Een mooi moment om alle AH moestuinmaatjes een plek te geven in de klas.

Ook leuk hierbij:

Verklein jouw ecologische voetafdruk door seizoen groenten, fruit en vis te kopen.

Het levensverhaal van Tom Tomaat en voedselverspilling

Naast het duurzaam verbouwen is aandacht voor voedselverspilling van groot belang. In Nederland gooien we gemiddeld 34 kilo eten per persoon weg per jaar! Neem de kinderen mee in het levensverhaal van Tom Tomaat in de AR les over voedselverspilling (3 t/m 7 jaar).

Ontdek manieren om duurzamer te leven

ecobewustWelke invloed heeft ons dagelijkse leven op het milieu, de gezondheid van mensen en het leven van dieren? Met de serie Eco bewust (groep 7-8) ontdekken kinderen met behulp van wetenschap, technologie en ‘slim ontwerpen’ manieren om duurzamer te leven.

Zoek je meer lesmateriaal met het thema milieu?

In Nederland zijn er verschillende organisaties die lesmateriaal over milieu aanbieden. Bekijk de website van Greenpeace, Aan de slag met afval of de Plastic Soup Foundation.

Wil jij in jouw klas aandacht besteden aan het milieu?

Ga samen met de kinderen op ontdekking hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan een betere wereld. Bestel de lesmaterialen in de webshop.

Bestel materialen in de webshop