Gepubliceerd op 29 april 2021
Leestijd 5 min.

Als je kijkt naar de status van het milieu is het belangrijk dat we hier meer aandacht voor hebben. Met deze 8 ideeën kan je kinderen meer bewust maken van afval en milieuvervuiling.

Aandacht voor het milieu

Het milieu is alles om ons heen: planten, dieren, lucht, water en land. Helaas is er veel milieuvervuiling én wordt dit steeds ernstiger. Daarom moeten we nu actie ondernemen voor een schonere toekomst en een beter milieu voor de kinderen. Laat de kinderen op een leuke, interactieve manier ontdekken hoe zij kunnen bijdragen aan een betere wereld.

8 Ideeën voor thema milieu / wereldmilieudag

Afval rapen en verzamelen (bordspellen)

Rolf Basics - Afval juttenDoordat we afval overal en in grote hoeveelheden weggooien, wordt onze wereld bedreigd. Als we samen de weg vrij maken van rommel en afval dan ontdekken we een veel groenere wereld met planten en bloemen en met meer plaats voor dier en mens. Met Rolf Basics – Afval jutten staan de kinderen stil bij de grote hoeveelheden afval die we produceren en hoe we hier zelf iets aan kunnen doen.

Hoe werkt het: De spelers nemen elk een kaart met vuilniszak om het vuilnis te verzamelen. Een speler start het spel en gooit met de dobbelsteen. De speler zet de pion (stappende man) op een willekeurige oranje stip op de cirkel en stapt in de richting van de wijzers van de klok. De speler gooide bijvoorbeeld 3 en zet drie stappen in de cirkel met oranje stipjes en neemt het stukje afval dat op die plek ligt uit de cirkel en legt het op zijn verzamelkaart. Dan is het de beurt aan de volgende speler. De spelers gaan zo door tot alles opgeruimd is.

Een ander leuk spel dat kinderen helpt zich bewust te worden van het milieu is Rolf Originals – Red Ons. Met dit spel leren kinderen bewust omgaan met plastic afval én de gevolgen van plastic in de zee. Als mensen achteloos plastic weggooien op straat, in de rivier of in zee dan kan het zomaar gebeuren dat de vissen in de zee gevangen raken in al dat plastic afval, er zelfs van gaan eten en daardoor doodgaan. Red samen alle vissen uit het plastic en maak samen de zee schoon met dit leuke spel!

Maak kleding van afval

Waarschijnlijk krijg je gelijk “bah” of “gatver” te horen als je dit lesidee met afval introduceert. Vertel de kinderen over initiatieven die modebedrijven al hebben genomen. Het zal ze verrassen hoe modieus kledingstukken eruit komen wanneer ze zijn gemaakt van gerecyclede materialen! Sluit de les af met een modeshow.

Bekijk de video Kinderen maken kleding van ‘afval’ >

Wat heb je nodig:

Maak een kunstwerk van afval

Bordalo II

Kunstenaar Bordallo II bootst de natuur na met de meest onnatuurlijke materialen. Hiermee wilt hij een probleem aankaarten: we maken een grote hoeveelheid spullen zonder te weten hoe ze gerecycled moeten worden. Zo maakte hij een kunstwerk van een olifant gemaakt van oude banden, bumpers, vuilnisbakken en ander afval.

Wat heb je nodig:

Bordspel met quizvragen over plastic

Greenpeace plastic spelGreenpeace biedt verschillende lesmaterialen aan met het thema milieu. Zo ook het bordspel ‘Straws ‘n Bottles’. Met dit spel speel je samen een spannend bordspel én leer je nuttige dingen over plastic afval. Kom je op een vakje met een vraagteken? Dan krijg je een quizvraag over plastic. Leuk om in kleine groepjes te spelen.

Het bordspel met uitleg en quizvragen download je op de website van Greenpeace >

Zoek je meer lesmateriaal met het thema milieu?

In Nederland zijn er verschillende organisaties die lesmateriaal over milieu aanbieden. Bekijk de website van Greenpeace, Aan de slag met afval of de Plastic Soup Foundation.