Geschikt voor
Basisschool Kinderopvang
NULL
Gepubliceerd op 08 februari 2018 Leestijd 2 min.

Vraag het de expert

“Hoe richt ik mijn kasten handig en overzichtelijk in?”

De onderbouwconsulenten van de Rolf groep komen vaak bij scholen over de vloer, met name in de groepen 1-2. Zij krijgen regelmatig de volgende vraag voorgelegd: “Hoe richt ik mijn kasten handig en overzichtelijk in?”

 

“Soms kom ik kasten tegen waarin taal-, reken- en andere materialen door elkaar liggen. Onhandig, want zo kan een kleuter zijn weg moeilijk vinden als het een bepaalde kist zoekt. Ik zeg altijd: richt je kasten per doel in. Dus: een taalkast, een rekenkast, een knutselkast en een motoriekkast.”

 

Zet de kasten liever niet te vol, het moet voor een kleuter makkelijk zijn om zelf te pakken wat hij nodig heeft. Hou er ook rekening mee dat sommige kinderen moeite hebben met het maken van een keuze uit al dat leuke materiaal. Sla daarom een deel van je spullen op in het magazijn of in een kast op de gang en rouleer af en toe.

Inrichten per jaargroep – eigen kasten voor groep 1 en groep 2 – raad ik af.

Kinderen van groep 1 die toe zijn aan moeilijkere materialen, kunnen zich gehinderd voelen om iets uit de kast van groep 2 te pakken. En andersom ook: sommige kinderen vinden het heerlijk om af en toe even een ‘makkelijk’ werkje te pakken. Ze moeten niet het gevoel hebben dat ze daar eigenlijk te groot voor zijn.

Opruimen wordt een stuk makkelijker als je de kasten en de daarin behorende materialen een eigen kleur geeft.

Dit kan met kleine kleurstickers of met gekleurde bakken. In onze webshop vind je allerlei handige opbergkasten die in verschillende kleuren kunnen worden uitgevoerd. Wil je ze eerst goed bekijken? Je bent altijd welkom in onze showroom in Ochten.”

Meer kasten zien?