Gepubliceerd op 19 januari 2018
Leestijd 2 min.

Er wordt heel wat geverfd, geplakt en gestempeld op school en op de kinderopvang. En het is een hele klus om al die knutselwerkjes een mooi plekje te geven, zodat kinderen ze trots aan ouders kunnen laten zien.

slim aan de slag

Tips voor meer rust in de ruimte

Heb jij nog plek in jouw groep? Of hangen bij jou de werkstukken ook op deuren, muren, pilaren, aan doorhangende waslijnen en zelfs voor de ramen? Dit geeft een rommelig beeld.

Rita Stronks, onze partner op het gebied van inrichting geeft je een paar eenvoudige tips waarmee je meer rust in de ruimte creëert:

  • Zorg voor een voldoende groot rek om verftekeningen en plakwerk op te drogen.
  • Maak 2 of 3 plekken aan de muur die je vol kunt hangen. Denk aan  prikborden van dezelfde grootte en dezelfde neutrale kleur.
  • Hang de prikborden zo laag mogelijk op, zodat de kinderen het nog goed kunnen zien.
  • Prikborden van kurk of vilt helpen ook om geluid te dempen, of omspan een stuk zachtboard met wolvilt.
  • Zorg dat de prikborden een decoratieve functie krijgen, en onderdeel van het interieur zijn.
  • Geef werkstukjes regelmatig – elke 2 weken – mee naar huis, zodat je steeds iets nieuws kan ophangen.

Is dat niet ontzettend saai?

Iedereen heeft een eigen opvatting over wat mooi of gezellig is. Maar we hebben het hier over een professionele ruimte waar allemaal verschillende kinderen opgroeien. Dan gaat het om de pedagogische kwaliteit van de inrichting en aankleding: de ruimte als derde pedagoog.

Hoe jonger het kind, hoe moeilijker het zich kan afsluiten voor prikkels. Laat staan dat het in staat is te selecteren wat wel en wat niet belangrijk is. Het is dus jouw pedagogische verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ook de allerkleinsten zich prettig voelen in de ruimte.

De ruimte wordt dus niet saai, maar juist kindgericht!

Ook interessant voor jou