Gepubliceerd op 21 februari 2022
Leestijd 3 min.

Wat te doen tegen pesten op school?

Het is belangrijk om pesten bespreekbaar te maken in de klas. Doe dit bijvoorbeeld aan de hand van oefeningen. Hieronder vind je per bouw een aantal leuke oefeningen die je met de kinderen kunt doen om pesten bespreekbaar te maken.

Onderbouw

  • Leer elkaar beter kennen met het Spel ‘Jij en Ik’.
    Met het spel ‘Jij en Ik’ leren kinderen elkaar (nog) beter kennen. Als kinderen elkaar beter kennen zullen ze elkaar ook beter begrijpen. Het doel van het spel is het verbeteren van de groepssfeer, wat van belang is bij het voorkomen en aanpakken van pesten op school.

jij en ik

Middenbouw

  • Doe zelf een toneelstukje
    Maak pesten bespreekbaar door herkenbare situaties te laten zien in de vorm van een klein toneelstukje bij binnenkomst. Een start kan bijvoorbeeld zijn ‘Wat heb jij een stomme broek aan’. Vraag leerlingen daarna of ze zelf ook wel eens zo’n situatie hebben mee gemaakt en welk gevoel ze daarbij kregen. Deze oefening geeft kinderen inzicht in hun eigen gedrag en dat van anderen.
  • Lessenserie ‘Pesten aanpakken’
    Met onze vijfdaagse lessenserie Pesten aanpakken  kun je in vijf lesdagen alle rollen binnen het thema pesten bespreken. De oefeningen in deze serie helpen ter preventie van pesten, maar ook als er al gepest wordt. De lessenserie is geschikt voor groep 4 t/m 8 in het regulier en het speciaal onderwijs.

Pesten aanpakken

Bovenbouw

  • Trilogie ‘Pesten in Perspectief’
    Lees samen met je leerlingen de trilogie Pesten in Perspectief met hierin realistische verhalen over pesten. De verhalen worden verteld vanuit drie perspectieven: het slachtoffer, de toeschouwer/meeloper en het kind dat pest. Vervolgens kun je aan de slag gaan met de bijgeleverde handleiding met aanvullende reflectieve vragen, activiteiten en suggesties.

Pesten in perspectief

  • Over de Streep
    Over de Streep is een oefening waarbij leerlingen bewuster worden van hun gedrag en de impact hiervan. Deel de ruimte in tweeën door een streep in het midden (bijvoorbeeld met tape of touw) te trekken. Start met vragen stellen. Je begint met vragen zoals ‘stap over de streep als je een sport beoefent’ of ‘als je gescheiden ouders hebt’. De vragen worden steeds serieuzer en je kunt de vragen zo opstellen dat ze binnen het thema pesten passen, zoals ‘wie is er wel eens gepest’. Hiermee worden barrières tussen kinderen, die onaardig gedrag in stand houden, weggenomen. Ook worden ze zich er bewust van dat andere dezelfde onzekerheden en uitdagingen hebben en ze dus niet alleen zijn. Je hoeft deze vragen niet zelf te bedenken. Stichting Stop Pesten Nu heeft alle vragen al voor je voorbereid, je vindt ze hier.
  • Instagrap (2 lesuren)
    Ook online pesten is een belangrijk thema om te bespreken. Met name op social media gebeurt dit veel. Speciaal hiervoor heeft Stichting Kennisnet de les Instagrap gemaakt. Samen met de leerlingen bespreek je welke reacties wel leuk zijn en welke niet. Op die manier werk je toe naar gezamenlijke afspraken over aardig gedrag op social media.

Benieuwd hoe je jezelf nog meer kan ontwikkelen binnen het thema pesten?

Kijk ook eens op ons leerplatform KlasMastr naar onze trainingen die jouw als onderwijsprofessional hierbij ondersteunen.

Bekijk KlasMastr

Ook interessant voor jou