Direct contact?
Anita Aalpoel
Neem contact op Anita Aalpoel Teamleider Onderwijsadviseurs
Neem contact op

Ontdek hoe andere scholen hun onderwijs hebben vormgegeven tijdens de Dutch School Tour! Je laat je inspireren en maakt de vertaalslag naar jouw dagelijkse praktijk. We brengen een bezoek aan scholen waar ze hun onderwijs anders organiseren.

Deze opleiding is gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO en opgenomen in het register in het kader van de herregistratie. (ID nummer: 509153)

Dutch School Tour

Tijdens deze tour starten we elke ochtend met een lezing, om vervolgens ’s middags een schoolbezoek te doen. Deze week neem je even afstand van jouw eigen schoolorganisatie om je volledig onder te dompelen in hoe andere organisaties hun onderwijs organiseren. We onderzoeken hoe andere scholen omgaan met het lerarentekort en hier oplossingen voor hebben gevonden. Tijdens onze schoolbezoeken hoor je meer over de achtergrond en de reden van de door hen gemaakte keuzes. Je ziet de leerkrachten en leerlingen in actie, krijgt de kans om goed naar de inrichting van de school te kijken en gesprekken aan te gaan met de leerkrachten. Tijdens en na de reis ga je, onder leiding van een onderwijsadviseur, de verdiepingsslag naar de praktijk maken. Al met al een mooi programma vol kansen om je te inspireren en jouw onderwijspraktijk te verrijken!

Opbouw Dutch School Tour

De tour is opgebouwd uit 4 hele aaneengesloten dagen en 1 terugkomdag (40 uur). Daarnaast wordt 18,5 uur besteed aan het lezen van literatuur en het maken van opdrachten. Tijdens de terugkomdag presenteer je de ingezette verandering en doelen en hoe je het team hierin hebt meegenomen. Uit de presentatie blijkt tevens wat deze ingezette verandering vraagt van jouw handelen als leidinggevende.

Programma

 • Op maandag ontvangen we je in Ochten op ons hoofdkantoor. We maken kennis met elkaar en vertrekken naar de eerste schoollocatie.
 • Eind van de middag checken we in in ons hotel en dineren we gezamenlijk.
 • In totaal bezoeken we deze week 4 tot 5 scholen.
 • Tijdens inhoudelijke sessies maken we de vertaling naar de praktijk.

 

Leerdoelen

 • De schoolleider raakt door het bezoeken van succesvolle voorbeelden van anders organiseren van onderwijs geïnspireerd.De schoolleider vormt een product om zijn inspiratie vast te leggen.
 • De schoolleider kan op basis van een kader bestaand uit de vierslag:
  • organisatie van leren en onderwijzen
  • pedagogisch didactische leeromgeving
  • samenwerking in het team
  • hoe is de omgeving ingericht
  • overeenkomsten en verschillen benoemen met de eigen schoolpraktijk. Dit kan hij vormgeven in een krachten en kansenoverzicht voor zijn eigen organisatie. De schoolleider reflecteert op zijn eigen rol kijkend naar de overeenkomsten en verschillen met de schoolleiders van de bezochte scholen die anders organiseren.
 • De schoolleider vertaalt de nieuwe inzichten die hij heeft verkregen uit de schoolbezoeken naar een veranderplan dat wordt uitgevoerd op de eigen school. Hij weet wat dit betekent voor zijn eigen handelen in de nieuwe situatie vergeleken met de huidige situatie.

Algemene opleidingsinformatie

Wat kost de Dutch School Tour?

De Dutch School Tour kost  € 3.895,-. Dit is inclusief vier dagen verblijfskosten en diner.

Wat is de studiebelasting?

De studiebelasting is 85,5 uur, waarvan 40 contacturen.

Wanneer is de Dutch School Tour?

Momenteel zijn we druk met het plannen van de data.

Incompany

Wil je Dutch School Tour samen met je schoolleider-collega’s volgen? Vraag hier je gratis offerte aan.

Wat is de herregistratiewaarde van deze opleiding?

De herregistratiewaarde van de opleiding is 35 punten.

Bij welke professionaliseringsthema's sluit de opleiding aan?

De opleiding sluit aan bij:

 • Onderwijsinrichting en schoolorganisatie
 • Persoonlijk leiderschap
 • Verandermanagement