Gepubliceerd op 21 augustus 2023
Leestijd 10 min.

Door een prentenboek met de Greenscreenbox te verfilmen, maak je een mooie koppeling tussen geletterdheid en digitale geletterdheid. Hoe je dat doet, vertelt Petra Mestrom, ontwikkelaar van de Greenscreenbox.

Maak een prentenboekverfilming

Met behulp van greenscreen-techniek kun je kinderen een film laten maken over het prentenboek dat ze in de klas met jou gelezen hebben. Bijvoorbeeld de klassieker ‘Woeste Willem’ van Ingrid en Dieter Schubert.

Hoe werkt de Greenscreenbox?

Bij greenscreen-techniek wordt alles dat groen is, transparant gemaakt. In plaats daarvan komt een andere afbeelding tevoorschijn. In dit geval een afbeelding uit het prentenboek. Door gebruik te maken van groene blokken en stroken kun je Frank en Woeste Willem laten bewegen zonder dat je handen in beeld komen. Ook kan Woeste Willem echt uit zijn huisje komen als Frank hem roept.

In onderstaand voorbeeld maken we gebruik van de Greenscreenbox om Woeste Willem te verfilmen. We hebben een foto uit het prentenboek als achtergrond in de greenscreen app toegevoegd (Uitgeverij Lemniscaat en de auteurs hebben toestemming gegeven om deze afbeelding te gebruiken).

Greenscreenbox woeste willem

Aan welke leerdoelen werken de leerlingen?

Door een prentenboek met de Greenscreenbox te verfilmen, maak je een mooie koppeling tussen geletterdheid en digitale geletterdheid.

  • kinderen gebruiken actief de nieuwe woorden die in het boek voorkomen;
  • kinderen ontdekken de verhaalstructuur van het boek;
  • kinderen leren zelf een digitaal product te ontwerpen;
  • ook leren ze om duidelijk te praten zodat ze verstaanbaar zijn in de opname.

Kinderen vinden het erg leuk om hun zelfgemaakte boekverfilming terug te kijken. Door de gemaakte film op het digibord te laten zien, kun je er met de klas over napraten. Ook dan ben je dus weer bezig met de taalontwikkeling!

Wil jij met het project Woeste Willem (onderbouw) aan de slag?

Download hier gratis het lesmateriaal

Greenscreenbox in de midden- en bovenbouw

Ook bij oudere leerlingen kun je met de Greenscreenbox aan je taaldoelen werken. We delen een paar suggesties:

  • Laat kinderen een stelopdracht uit de taalmethode verfilmen;
  • Oefen de nieuwe Engelse woorden binnen de context van een verhaal. Door het toevoegen van de greenscreen-techniek wordt het voor leerlingen leuker en speelser om het Engels toe te passen in gesprekjes;
  • Laat kinderen een boektrailer maken in plaats van een boekverslag.