Gepubliceerd op 31 oktober 2022
Leestijd 5 min.

Hoe zet je digitale media zoals Virtual Reality in om de taalontwikkeling te stimuleren?

Freddy van der Woude, Consultant Audiovisuele Hulpmiddelen, weet alles van Virtual Reality in het onderwijs: “Zet de VR-bril op en je waant je in het regenwoud, tussen de haaien of op de maan. De mogelijkheden met de Virtual Reality techniek van ClassVR zijn eindeloos. Voor bijna ieder onderwerp dat de leerkracht wil behandelen, is er een virtuele ontdekkingsreis voor handen.

Taalontwikkeling bij jonge kinderen stimuleren met Virtual Reality

Jonge kinderen leren vooral taal door veel tegen en met elkaar te praten. Hierdoor herkennen ze klanken en woorden en breiden ze hun woordenschat uit. “Leerkrachten zijn vaak op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de taalontwikkeling te stimuleren. Hierbij denken ze niet direct aan Virtual Reality, terwijl de mogelijkheid er wel is. Met Virtual Reality stimuleer je niet alleen de taalontwikkeling, het verhoogt ook de betrokkenheid van kinderen bij het onderwerp. De kinderen hebben een unieke leerervaring waardoor de opgedane kennis beter beklijft.

Voorbeeld inzet Virtual Reality voor taalontwikkeling – giraffen

Laat kinderen in tweetallen foto’s van dieren in de dierentuin bekijken en met elkaar bespreken wat ze zien: “een giraffe, hij is groot!”. Dit leidt tot korte gesprekken en de woordenschat krijgt een extra stimulans. Vervolgens geef je ze een VR-bril met daarop de VR-omgeving met Giraffen (Giraffen in de Riga Dierentuin). Een kind doet de VR-bril op en waant zich tussen de giraffen. Deze ervaring stimuleert kinderen om meer te zeggen wat ze kunnen zien: “Wauw, ik zie een giraffe. Hij heeft een hele lange tong. Ik zie een man die hem eten geeft. Volgens mij zijn het blaadjes wat hij eet. Ik zie ook andere kinderen. De kinderen wijzen naar de giraffe.” Het inzetten van Virtual Reality leidt dus tot meer fantasierijke woordenschat, expressieve uitspraken en zinnen.

Benieuwd naar hoe je Virtual Reality nog meer kunt inzetten in de klas?

Lees meer over Virtual Reality in het onderwijs of vraag een demonstratie aan.

Lees meer of vraag een demo aan

Ook interessant voor jou