Gepubliceerd op 21 februari 2023
Leestijd 5 min.

De klassenmap is het hart van het dagelijkse onderwijs. Met alle persoonsgevoelige informatie die in de klassenmap staat, vormt de klassenmap een groot privacy risico. Hoe voorkom je dat de klassenmap de oorzaak wordt van een datalek?

Het probleem: De klassenmap ligt ‘ter inzage’

Leerkrachten werken iedere dag met de klassenmap. Bij start van de dag wordt deze op het bureau van de leerkracht gelegd en, als je geluk hebt, wordt deze einde van de dag opgeborgen achter slot en grendel. Veilig toch? Nee, eigenlijk niet. Want ook tijdens de lesdag kunnen andere mensen bij de klassenmap: als de leerkracht met de kinderen naar het gymlokaal loopt, even naar de printer of zelfs een kort bezoek aan de wc. Ook na schooltijd kan het gebeuren. Hoe vaak komt het niet voor dat een ouder iets met de leerkracht wilt bespreken en de leerkracht even weggeroepen wordt? De klassenmap mag dan niet ’ter inzage’ liggen.

Een oplossing die vaak wordt bedacht is het opbergen van de klassenmap wanneer de leerkracht het lokaal verlaat. Uit de praktijk blijkt dat dit weinig gebeurt. Hoe kun dit privacy risico beter dekken?

De oplossing: Een digitale klassenmap

Samen met leerkrachten heeft Momento de vertaling gemaakt van de traditionele klassenmap naar de digitale variant. Met de digitale klassenmap ziet de leerkracht in één oogopslag wat er vandaag speelt in de klas. De leerkracht ziet de geplande lessen en bijbehorende lesdoelen, belangrijke notities die ze hebben gemaakt én de voortgang van de leerlingen.

Doordat de klassenmap digitaal is, vergt het “opbergen” van de klassenmap weinig moeite: de leerkracht lockt de computer – bijvoorbeeld met de sneltoets combinatie Windows-teken + L – als hij/zij het lokaal verlaat. Hierdoor vermijdt je grote risico’s.

Wil jij voorkomen dat de klassenmap de oorzaak wordt van een datalek?

Ontdek Momento.

Vraag een demo aan

Ook interessant voor jou