Gepubliceerd op 4 november 2024
Leestijd 5 min

AI in het onderwijs is niet langer toekomstmuziek, het is nu al een krachtig hulpmiddel om het leerproces te verrijken. Maar hoe gebruik je AI in het onderwijs en welke digitale leermiddelen en tools zijn geschikt voor jouw lessen? In deze blog ontdek je 10 inspirerende AI-tools die je kunt integreren in je lessen, die je leerlingen helpen groeien en bijdragen aan hun digitale geletterdheid. Of het nu gaat om gepersonaliseerd leren, interactieve STEM-experimenten, of het stimuleren van creativiteit, AI biedt voor elke leraar waardevolle oplossingen. 

Hoe gebruik ik AI in het onderwijs?

Met de juiste tools wordt AI een krachtige bondgenoot in de klas. Stel je voor dat je leerlingen op hun eigen tempo rekenopdrachten kunnen maken, of dat ze spelenderwijs leren programmeren. Met AI is dit allemaal mogelijk! Door AI-tools in je lessen te integreren, maak je leren niet alleen effectiever, maar ook aantrekkelijker en uitdagender voor leerlingen.

Hieronder vind je een overzicht van 10 veelbelovende AI-tools die je kunt inzetten:

1. Automatische leesassistenten
Leesvoortgang in Microsoft Teams is een handige AI-tool die de leesvaardigheid van leerlingen automatisch analyseert. Leerlingen lezen teksten voor, waarna de tool feedback geeft op uitspraak, leestempo en nauwkeurigheid. Het biedt docenten inzicht in de voortgang van iedere leerling. Zo kunnen leerlingen gepersonaliseerde ondersteuning krijgen en op hun eigen niveau oefenen

2. Personalisatie van het leerproces
Met Smartick, een van de meest effectieve AI-tools voor het onderwijs, kunnen leerlingen rekenen oefenen op hun eigen tempo. Het AI-systeem past de moeilijkheidsgraad automatisch aan, waardoor elke leerling een gepersonaliseerde leerervaring krijgt. Dit maakt het leren van rekenen leuker én efficiënter.

3. Spelenderwijs programmeren leren
AI in de klas kan ook worden ingezet om programmeervaardigheden te ontwikkelen. Code.org biedt een leuke manier voor leerlingen om via AI-gebaseerde spellen en activiteiten te leren coderen. Dit is een geweldige manier om basisprincipes van programmeren toegankelijk te maken voor jongere leerlingen.

4. Taalverbetering met AI
Taalonderwijs personaliseren kan eenvoudig met Duolingo. Deze bekende app gebruikt AI om oefeningen af te stemmen op het niveau van de leerling, waardoor ze op hun eigen tempo een nieuwe taal kunnen leren. Het spelelement houdt de leerlingen gemotiveerd, terwijl hun taalvaardigheid zich ontwikkelt.

5. Interactieve STEM-experimenten
Wil je wetenschap tastbaarder maken in je lessen? PhET Simulations biedt interactieve simulaties voor STEM-vakken. Deze AI-gestuurde simulaties laten leerlingen experimenteren met natuurkundige en scheikundige principes, en maken abstracte concepten inzichtelijk en leuk.

6. Beeldherkenning voor educatieve spellen
Met de tool Teachable Machine leren leerlingen zonder enige programmeerkennis hun eigen AI-modellen te bouwen. Ze kunnen bijvoorbeeld een model ontwikkelen dat objecten of dieren herkent. Dit geeft hen een interactieve en speelse manier om te leren over beeldherkenning en AI.

7. Feedback en beoordeling
Leren wordt effectiever wanneer leerlingen direct feedback krijgen. AI-tools zoals Kahoot! en Quizizz geven leerlingen onmiddellijk inzicht in hun antwoorden, waardoor zij hun kennis snel kunnen verbeteren. Deze tools maken de les bovendien dynamisch en leuk.

8. Creatieve projecten met AI
Creativiteit en technologie komen samen in RunwayML, een tool waarmee leerlingen AI kunnen gebruiken om kunstwerken, muziek of zelfs korte films te maken. Dit soort projecten stimuleert zowel artistieke als digitale vaardigheden en maakt AI in de klas ook toepasbaar voor creatieve vakken. Het is een Engelstalige tool maar dit hoeft voor het creatieve proces geen barrière te zijn.

9. AI-gestuurde leermiddelen ontwikkelen
Popai.pro stelt leraren en leerlingen in staat om zonder programmeerkennis AI-oplossingen te maken, zoals chatbots en gepersonaliseerde leerervaringen. De tool bevordert digitale geletterdheid en helpt leraren repetitieve taken te automatiseren, zoals het genereren van lesmateriaal.

10. Verhalen vertellen met AI
Met de Story Speaker add-on voor Google Docs kunnen leerlingen hun eigen verhalen schrijven en deze door AI laten voorlezen. Dit verbetert niet alleen hun schrijfvaardigheden, maar het maakt creatief schrijven en vertellen extra leuk door de interactieve AI-elementen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van AI in het onderwijs?

Wil je AI nog beter leren kennen en ontdekken hoe je deze tools effectief in je lessen kunt inzetten? De Rolf groep biedt AI-starttrainingen aan waarin je leert hoe je AI kunt gebruiken om jouw onderwijs te verrijken en de digitale geletterdheid van leerlingen naar een hoger niveau te tillen. Ontdek hoe je technologie optimaal kunt inzetten en word een pionier in digitaal onderwijs!

Klaar om de digitale sprong te wagen?

Geïnspireerd door de mogelijkheden van AI maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan contact met ons op voor een starttraining AI.

Ontdek de AI starttraining