Gepubliceerd op 3 juni 2024
Leestijd 5 min.

In de snel veranderende wereld van technologie is het belangrijk dat ook het onderwijs mee evolueert. De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) biedt tal van mogelijkheden om het onderwijs te verrijken en te personaliseren. Gebruik jij al AI in het onderwijs? Hieronder vind je 10 toepassingen van AI die je kunt inzetten in de klas om het onderwijs naar een hoger niveau te tillen. Mét de bijbehorende tools zodat je meteen aan de slag kunt.

1. Automatisch genereren van reflectievragen

Reflecteren is essentieel voor diepgaand leren. Met AI kun je reflectievragen creëren die perfect aansluiten bij de leerdoelen van je les. AI helpt bij het formuleren van open vragen die leerlingen uitdagen om na te denken over het geleerde materiaal, waardoor ze hun begrip verdiepen en kritisch leren nadenken.

  • Tools: ChatGPT, Google Gemini, Microsoft Copilot

2. Ondersteuning bij mindmaps

Mindmappen is een effectieve manier om ideeën te organiseren en te structureren. AI kan leerlingen helpen door teksten te analyseren en suggesties te doen voor hoofd- en subthema’s. Dit ondersteunt leerlingen bij het ontwikkelen van een gestructureerde manier van denken en helpt hen om complexe informatie beter te begrijpen.

  • Tools: Ideamap.ai, Mapify.so, Whimsical Diagrams als GPT in ChatGPT

3. Verbeteren van schrijfvaardigheden

AI-tools kunnen grammaticale fouten detecteren en verbeteringssuggesties geven, waardoor leerlingen hun schrijfvaardigheid verder kunnen ontwikkelen. Deze gepersonaliseerde feedback sluit aan bij het niveau van de leerling en biedt gerichte ondersteuning om hun schrijfvaardigheden te verbeteren.

  • Tools: ChatGPT, Google Gemini, Microsoft Copilot

4. Personaliseren van leesmateriaal

Niet elke leerling leest op hetzelfde niveau. AI kan leesteksten aanpassen aan het individuele leesniveau van leerlingen door de complexiteit van de tekst te analyseren en suggesties te doen voor alternatieve woorden of zinnen. Dit zorgt ervoor dat de tekst beter aansluit bij de leerling en zo de leesvaardigheid bevordert.

  • Tools: ChatGPT, Google Gemini, Microsoft Copilot, Epic

5. Interactieve spreekvaardigheidsoefeningen

AI kan dienen als een virtuele gesprekspartner waarmee leerlingen hun spreekvaardigheid kunnen oefenen. Door eenvoudige dialogen te simuleren, kan AI reageren op de input van de leerling, wat hen helpt om hun spreekvaardigheid in een veilige en gecontroleerde omgeving te verbeteren.

  • Tools: ChatGPT mobiele app, Speak by Google, Duolingo

6. Automatische samenvattingen

Gebruik AI om automatische samenvattingen te genereren van gelezen teksten of behandelde stof. Dit helpt leerlingen om de hoofdpunten te identificeren en ondersteunt hen in hun studievaardigheden. Het is een waardevol hulpmiddel om de kern van de lesstof snel te begrijpen.

  • Tools: ChatGPT, Gemini, Microsoft Copilot

7. Creatief schrijven met AI

Stimuleer creatief schrijven door AI in te zetten die suggesties doet voor verhaallijnen, personages of settings. Dit kan leerlingen inspireren en helpen om hun eigen verhalen te ontwikkelen. Het bevordert hun verbeeldingskracht en schrijfstijl op een speelse en interactieve manier.

  • Tools: Magic Write in Canva, ChatGPT, Gemini, Copilot

8. Genereren van vragen en toetsen

Met AI kun je vragen en toetsen genereren die je vervolgens eenvoudig kunt omzetten in een interactieve quiz. Hierdoor kun je snel en efficiënt uitdagende en leerzame quizzen maken die leerlingen betrekken en motiveren om actief deel te nemen aan het leerproces.

  • Tools: Kahoot!, ChatGPT

9. Ondersteuning bij rekenvaardigheden

Wiskunde kan uitdagend zijn, maar AI kan leerlingen helpen bij het oplossen van rekenproblemen. Door stappen voor te stellen of alternatieve manieren te tonen om tot een oplossing te komen, bevordert AI het begrijpend leren van wiskunde en maakt het leerproces interactiever.

  • Tools: Tutor me als GPT in ChatGPT

10. Creatieve tools voor leren

Creativiteit is een belangrijk onderdeel van leren. AI-tools zoals MidJourney, DALL-E, Suno, AI Comic Factory, ElevenLabs en Ideogram kunnen gebruikt worden om creatieve projecten te ondersteunen. Deze tools kunnen bijvoorbeeld helpen bij het creëren van visuele kunstwerken, stripverhalen, muziek en poëzie, waardoor leerlingen hun creativiteit kunnen verkennen en ontwikkelen in een digitale omgeving.

  • Tools: Midjourney, DALL-E, Suno, AI Comic Factory, ElevenLabs, Ideogram

AI biedt een breed scala aan mogelijkheden om het onderwijs te verbeteren en te personaliseren. Door AI op een slimme manier in te zetten, kunnen we een leeromgeving creëren die beter aansluit bij de individuele behoeften van leerlingen en die hen voorbereidt op de toekomst. Laat je inspireren door deze toepassingen en experimenteer met de verschillende AI-tools in jouw klaslokaal of school. De toekomst van het onderwijs is nu!

Geïnspireerd door de mogelijkheden van AI maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan contact met ons op voor een starttraining AI.

Contact opnemen