Gepubliceerd op 19 april 2021
Leestijd 5 min.

Muziek draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Het bevordert bijvoorbeeld de sociaal-emotionele ontwikkeling en de ontwikkeling van het brein. Tijd voor meer muziek in de klas/groep!

Méér muziek in de klas

Stichting Méér muziek in de klas heeft als doel structureel muziekonderwijs voor alle 1,6 miljoen basisschoolkinderen in Nederland. Samen met hun partners, ambassadeurs en sponsoren werken zij aan het behalen van deze ambitie.

Als leerkracht kun je helpen om dit doel te realiseren. Méér Muziek in de klas biedt verschillende handvatten, praktische lestips en gratis lesmateriaal.
Lees meer inspiratie wat jij als leerkracht kan doen >

Bekijk de video

Muziek in de klas

Muziekles

In een muziekles kun je twee aspecten onderscheiden: muzikale inhoud en muzikaal gedrag. Muzikale inhoud bestaat uit drie componenten: klank, vorm en betekenis. Muzikaal gedrag bestaat uit zingen, luisteren, muziek maken, muziek lezen en noteren en bewegen op muziek.

Wil jij meer muziek in de klas/groep?

Voor alle leeftijden zijn er verschillende activiteiten te bedenken. Het Eurovisiesongfestival is een mooi evenement om hier (extra) aandacht aan te besteden. We hebben drie muzikale activiteiten voor je op een rij gezet.

Activiteit 1: Maak een eigen muziekstukje met rommel

Overal is muziek. Met muziekinstrumenten maak je muziek, maar wist dat je met een emmer ook muziek kan maken? Laat een video van Stomp zien, bijvoorbeeld de video waarin Stomp muziek maakt met bezems. Kijk na de video samen met de kinderen rond in de klas. Waar kan ik muziek mee maken?

Laat de kinderen in groepjes met de rommel en andere ‘instrumenten’ uit de klas een muziekstukje maken. Zo leren de kinderen dat je voor muziek maken geen muziekinstrument nodig hebt.

Wil je in de klas wel met echte muziekinstrumenten aan de slag? Bekijk dan onze muziek producten in de webshop>

Activiteit 2: Zing een activiteit

Je kunt hard zingen, maar ook zacht, hoog, laag, snel, traag, triest en blij. Kijk met de jonge kinderen de video “Ik kan zingen” van Sesamstraat.

Zing nu een denkbeeldig verkeerscircuit waarop onderweg van alles gebeurt. Varieer in de verschillende muzikale begrippen zoals hierboven beschreven.

Activiteit 3: Korte muziekactiviteiten

Zoek je een korte muziekactiviteit voor tussendoor of voor aan het eind van de schooldag? Met muziekminuutjes heb je verschillende eenvoudige, korte muzikale activiteiten bij de hand.

Muziekminuutjes

Klinken deze activiteiten als muziek in je oren?

Ga aan de slag met muziek in de klas en draag bij aan structureel muziekonderwijs.

Bekijk muzikale producten in de webshop