Muziek draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Het bevordert bijvoorbeeld de sociaal-emotionele ontwikkeling en de ontwikkeling van het brein. Van 18 t/m 22 mei 2021 is het Eurovisiesongfestival. Een mooi moment voor meer muziek in de klas/groep!
Stichting Méér muziek in de klas heeft als doel structureel muziekonderwijs voor alle 1,6 miljoen basisschoolkinderen in Nederland. Samen met hun partners, ambassadeurs en sponsoren werken zij aan het behalen van deze ambitie.
Als leerkracht kun je helpen om dit doel te realiseren. Méér Muziek in de klas biedt verschillende handvatten, praktische lestips en gratis lesmateriaal.
Lees meer inspiratie wat jij als leerkracht kan doen >
In een muziekles kun je twee aspecten onderscheiden: muzikale inhoud en muzikaal gedrag. Muzikale inhoud bestaat uit drie componenten: klank, vorm en betekenis. Muzikaal gedrag bestaat uit zingen, luisteren, muziek maken, muziek lezen en noteren en bewegen op muziek.
Voor alle leeftijden zijn er verschillende activiteiten te bedenken. Het Eurovisiesongfestival is een mooi evenement om hier (extra) aandacht aan te besteden. We hebben vijf muzikale activiteiten voor je op een rij gezet.
Overal is muziek. Met muziekinstrumenten maak je muziek, maar wist dat je met een emmer ook muziek kan maken? Laat een video van Stomp zien, bijvoorbeeld de video waarin Stomp muziek maakt met bezems. Kijk na de video samen met de kinderen rond in de klas. Waar kan ik muziek mee maken?
Laat de kinderen in groepjes met de rommel en andere ‘instrumenten’ uit de klas een muziekstukje maken. Zo leren de kinderen dat je voor muziek maken geen muziekinstrument nodig hebt.
Wil je in de klas wel met echte muziekinstrumenten aan de slag? Bekijk dan onze muziek producten in de webshop>
Je kunt hard zingen, maar ook zacht, hoog, laag, snel, traag, triest en blij. Kijk met de jonge kinderen de video “Ik kan zingen” van Sesamstraat.
Zing nu een denkbeeldig verkeerscircuit waarop onderweg van alles gebeurt. Varieer in de verschillende muzikale begrippen zoals hierboven beschreven.
Met deze lessenserie haal je de muziek in jouw groep! De lessen van deze lessenserie gaan over muziekinstrumenten, het symfonisch orkest en de dj. Door het gebruik van Augmented Reality (AR) plaats je een levensecht 3D model van een drumstel, cello of dj-set in jouw groep of op het speelplein. De kinderen kunnen rondom het AR model lopen en het van alle kanten bekijken. Op deze manier leren kinderen over een interessant onderwerp door middel van ervarend leren en bewegend leren!
Les Muziekinstrumenten (3 tot 7 jaar) >
Zoek je een korte muziekactiviteit voor tussendoor of voor aan het eind van de schooldag? Met muziekminuutjes heb je verschillende eenvoudige, korte muzikale activiteiten bij de hand.
Uitgeverij Blink stelt een gratis songfestival-les beschikbaar van de methode Groove.me. In deze les zingen de kinderen mee met de Nederlandse inzending van Jeangu Macrooy Birth Of A New Age.
De kinderen leren Engelse zinnen waarmee ze iets over zichzelf vertellen, woorden voor landen en nationaliteiten en woorden voor dingen waar ze trots op kunnen zijn. Bij de les zit ook een wedstrijd: kinderen maken een collage of video waarin ze vertellen (in het Engels!) waar iedereen uit de klas vandaan komt. En waar ze het meest trots op zijn. De klas met de mooiste collage of video wint het Groove.me songfestivalpakket. Stuur jouw collage of video in voor 22 mei. Op 25 mei maakt Blink de winnaars bekend.
Lees meer over de songfestival-les of vraag een proefaccount aan >
Ga aan de slag met muziek in de klas en draag bij aan structureel muziekonderwijs.