Gepubliceerd op 13 oktober 2020
Leestijd 3 min.

Leren gebeurt in het brein van je leerlingen. Maar hoe krijg je daar grip op? En hoe kun je het leren bij leerlingen stimuleren? Als jij weet waardoor het leren en nadenken soms moeilijker gaat, begrijp je ook hoe jij de leerling kunt helpen om het voor zichzelf makkelijker te maken.

De wereld om ons heen verandert razendsnel, maar de manier waarop mensen leren is al duizenden jaren hetzelfde. Wij leren doordat er in onze hersenen nieuwe connecties worden gevormd. 

De cognitieve leerpsychologie is de wetenschap die zich bezighoudt met verwerkingsprocessen in de hersenen. Dus alle psychische processen die te maken hebben met begrip, kennis, herinneringen, geheugen, problemen oplossen en informatieverwerking.

In onze omgeving doen we allerlei zintuigelijke indrukken op. Je leest deze tekst op het scherm, hoort geluiden in huis en ziet de vogels in de tuin. Wanneer we onze aandacht op iets specifieks richten wordt deze informatie opgeslagen in ons werkgeheugen. Maar de hoeveelheid informatie die opgeslagen kan worden in het werkgeheugen is vrij beperkt. In het langetermijngeheugen zit alle feitelijke informatie opgeslagen. Bijvoorbeeld dat lieveheersbeestjes stippen hebben en dat je favoriete kleur groen is. Al deze informatie is opgeslagen in het langetermijngeheugen, je doet er niks mee totdat je het nodig hebt. Wanneer wij begrijpen hoe onze hersenen werken en leren, kunnen we ons onderwijs makkelijker en efficiënter maken voor onze leerlingen.

In deze e-learning ontdek jij, als professional in het onderwijs of de kinderopvang, hoe jij invloed hebt op het leren van kinderen van 3 tot 13 jaar.

De e-learning bestaat uit de volgende modules:

  • Module 1: Het brein; 
  • Module 2: Hoe je als professional positief om kunt gaan met gedrag; 
  • Module 3: Tien didactische principes van Rosenshine. 

Na het volgen van deze e-learning weet je hoe mensen leren en kennis onthouden wordt, ken je de cognitieve leerprincipes van Willingham en de didactische principes van Rosenshine en weet je hoe je deze kunt toepassen in de praktijk. 

Ga naar KlasMastr om deze e-learning te volgen!

Bekijk de e-learning