Gepubliceerd op 24 november 2020
Leestijd 5 min.

In deze blog neemt Eveline je mee in een aantal toffe manieren om de iPad in te zetten rondom rekenen! Voor elke bouw zijn er een aantal voorbeelden!

Kleuters

Bewegend leren met vormenjacht!
Bij de kleuters wil je kinderen actief laten bewegen. Ze het onderwerp echt laten ervaren. Leren begint namelijk dicht bij het kind zelf. Daarom gaan we op vormenjacht!

Eigenlijk is het eenvoudig, bovenaan zie je een vorm staan. In dit geval de rechthoek. De kleuters gaan nu in hun eigen omgeving opzoek naar rechthoeken. Deze gaan ze op de foto zetten.

Dit werkt voor de kleuters heel eenvoudig. Je tikt op het plusje naast de camera en dan krijg je de mogelijkheid om een foto te maken!
Om hiermee aan de slag te gaan heb je enkel de app Keynote nodig, deze zit standaard op je iPad. En het sjabloon van de vormenjacht.

App: WholeRepMatch

Iets anders wat belangrijk is bij de kleuters, aan de slag met getallen en hoeveelheden. Een handige app die je hiervoor kunt gebruiken is de app WholeRepMatch by Mathies.

In deze app ga je aan de slag met memory rondom getal beelden!

Eerst kies je tot hoe ver je memory wilt spelen. Daarna kies je 2, of meer manieren waarop getallen worden gerepresenteerd. Je kunt ook nog kiezen of de kaarten open of gesloten moeten blijven.

Prijs: € gratis
Download voor iPhone/iPad

Middenbouw

Aan de slag met rekenen met geld!
Daarvoor bedacht ik de geldbingo.

In de blauwe vakjes staan bedragen. Deze leg je neer. En door op het plusje te drukken in het witte vakje maak je een foto. Staat er 3 euro en 15 cent. Dan leg je dat op jouw manier neer. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen dat kinderen het met zo min mogelijk munten moeten doen.

Wanneer je het een beetje moeilijker wilt maken dan moeten ze een foto maken van wat er nodig is om tot een ‘rond’ getal te komen. Dus zie je in een vakje 4 euro en 35 cent staan, wat moet er dan nog bij om tot 5 euro te komen? Leg dit neer en maak er een foto van!

Om met deze activiteit aan de slag te gaan heb je de app Keynote nodig. En het format rondom geldrekenen.

App: Wijsr 1

Een andere belangrijke vaardigheid in de middenbouw is het rekenen tot 20. Om hier aan te werken kun je goed de app wijsr 1 gebruiken.

Hierin ga je aan de slag met het automatiseren van sommen tot 20.

In deze app ga je structureel aan de slag met het rekenen tot 20. Als je – tot 6 niet afgerond hebt kun je nog niet door naar + en – tot 6. Bij elk onderdeel krijg je sommen op diverse manieren aangeboden. Je krijgt ook feedback als je het niet goed doet.

Wanneer je op school werkt met shared iPads of met 1:1 iPads, elke leerling heeft dan een eigen iPad. Is het prettig dat leerlingen hun eigen voortgang kunnen zien.

Prijs: € gratis
Download voor iPhone/iPad & Android

Bovenbouw

Aan de slag met Breuken!

Je ziet een breuk. Hoe kun je die breuk representeren met de materialen die er op school zijn? Leg ze neer. En zet ze op de foto.

Door op het plusje te drukken boven de breuk maak je een foto.

Om de opdracht iets moeilijker te maken Kun je er voor kiezen dat de breuken overal aangevuld moeten worden tot één geheel. Wanneer je het over 2/9 hebt moet er nog 7/9 bij om 1 te maken.

App: Minder Birds Methal math

In de app Miner Birds Methal Math ga je aan de slag met rekenen. Eerst kiest elke speler zijn/haar eigen niveau.

En daarna is het de opdracht om zo snel mogelijk 20 wormen te verzamelen. Wormen verzamel je door rekenvragen te beantwoorden. Wormen verdien je door vragen goed te beantwoorden.

Prijs: € 2,29
Download voor iPhone/iPad