Gepubliceerd op 13 maart 2024
Leestijd 5 min.

Ieder jaar zijn de Koningsspelen er weer met een nieuw thema. Dit keer het thema ‘Ontdek’. Laat de kinderen uitproberen wat ze nog niet kennen aan sporten, eten en drinken en ze ontdekken wat het beste bij ze past! De Koningsspelen vinden dit jaar op 26 april plaats.

Waarom het thema ‘Ontdek’?

Kinderen die op jonge leeftijd verschillende sporten uitproberen, blijven ook op latere leeftijd actief. Met de Koningsspelen kunnen de kinderen dit jaar proeven en ontdekken welke sport of beweging ze leuk vinden om te doen. Ontdekken maakt namelijk niet alleen nieuwsgierig, het helpt ook met het ontwikkelen van nieuwe skills en is vooral ook heel erg leuk!

Het Koningsontbijt

Het ontdekken blijft niet alleen bij het proberen van nieuwe sporten. Het kan ook gebruikt worden bij het proberen van nieuwe etenswaren. Een goed ontbijt geeft een kind in de groei de energie die het nodig heeft om te leren, te sporten en te spelen. Het proberen van nieuwe en gezonde voeding helpt daarbij. Het ontbijt hoeft namelijk niet altijd als een verplichting gezien te worden, het kan ook gewoon lekker en gezond zijn. Helaas is het niet vanzelfsprekend dat alle kinderen in Nederland toegang hebben tot een gezond ontbijt. Het Koningsontbijt geeft je de mogelijkheid om ze kennis te laten maken met een lekker en gezond ontbijtje.

Over naar het sportieve gedeelte!

De kern van de Koningsspelen is natuurlijk de sportieve activiteiten. Deze activiteiten variëren van traditionele sporten zoals voetbal, hockey, en atletiek tot meer speelse activiteiten zoals zaklopen, touwtrekken, en estafette races. Het doel is om alle kinderen, ongeacht hun sportieve vaardigheden, te laten genieten van beweging en plezier te hebben. Op deze manier ontdekken ze wat ze leuk vinden om te doen en krijgen ze de kans om nieuwe sporten te ontdekken.

Het Koningsspelenlied

Ieder jaar wordt er weer een nieuw Koningsspelenlied uitgebracht. Oefen dit voorafgaand aan de Koningsspelen met de kinderen, zodat ze op de dag zelf uit volle borst mee kunnen zingen. Daarnaast is er ook altijd een choreografie bij het lied. Het leren van deze choreografie is een leuke en sportieve manier om met de kinderen in beweging te blijven. Het kan zijn dat het de hele choreografie nog te lastig is om te leren. Begin dan met het refrein en breidt eventueel uit. Het belangrijkste is dat de kinderen en jijzelf lekker actief bezig zijm

Tips voor scholen en organisatoren

  • Vroegtijdige planning: Begin ruim van tevoren met de planning en organisatie om ervoor te zorgen dat de dag soepel verloopt.
  • Inclusiviteit: Zorg ervoor dat activiteiten toegankelijk zijn voor alle kinderen, ongeacht hun fysieke of mentale capaciteiten.
  • Samenwerking: Betrek lokale sportclubs of organisaties bij de organisatie van de sportactiviteiten. Dit kan helpen bij het aanbieden van een gevarieerd programma en geeft clubs een kans zich te presenteren aan potentiële jonge leden.
  • Duurzaamheid: Overweeg duurzame opties voor het Koningsontbijt en de activiteiten om de milieubewustheid te bevorderen.

De Koningsspelen zijn meer dan alleen een dag vol plezier en sport; het is een kans om bij te dragen aan de fysieke en sociale ontwikkeling van kinderen. Door het organiseren van een gevarieerd programma dat zowel educatieve als sportieve elementen bevat, kunnen scholen een onvergetelijke dag creëren die de koninklijke verjaardag op een betekenisvolle manier viert.