Gepubliceerd op 28 maart 2023
Leestijd 5 min.

De koningsspelen zijn een jaarlijkse traditie waarbij kinderen uit heel Nederland samenkomen om te bewegen, sporten en samen te werken. Het doel van de koningsspelen is om kinderen te stimuleren om meer te bewegen en een gezonde levensstijl te ontwikkelen. Buitenspelen speelt hierbij een cruciale rol.

Play Move Learn! Speel Beweeg Leer!

Buitenspelen is niet alleen leuk, maar het is ook van essentieel belang voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen. Door te bewegen, krijgen kinderen de kans om hun fysieke vaardigheden te ontwikkelen, zoals kracht, coördinatie en uithoudingsvermogen. Buitenspelen stimuleert ook de verbeelding en creativiteit van kinderen, wat bijdraagt aan hun mentale ontwikkeling.

Daarnaast is buitenspelen ook een belangrijk onderdeel van de sociale ontwikkeling van kinderen. Door samen te spelen en te bewegen, leren kinderen om samen te werken, te communiceren en conflicten op te lossen. Dit is van onschatbare waarde voor hun verdere ontwikkeling en het helpt hen om goed in de maatschappij te kunnen functioneren.

De koningsspelen bieden een geweldige gelegenheid om kinderen te stimuleren om meer te bewegen en samen te werken. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door samen spelletjes te spelen, te sporten of andere activiteiten te ondernemen. Het belangrijkste is dat kinderen plezier hebben en zich gestimuleerd voelen om te bewegen en te spelen.

Gekke vogels

BS Toys begrijpt het belang van buitenspelen en heeft spellen ontwikkeld die bijdragen aan bewegend leren, samenwerking en motorische ontwikkeling van kinderen. Een voorbeeld van zo’n spel is Birds in Action, waarbij kinderen moeten samenwerken en creatief moeten zijn om verschillende opdrachten uit te voeren. Rol de dobbelsteen om te zien welke vogel je moet nadoen, welk geluid je moet maken en of je dit snel of langzaam, schreeuwend of fluisterend moet doen. Maar vergis je niet, want dan lig je eruit!

Birds in action

Houten loopski’s

Een leuk en actief spel dat gespeeld kan worden tijdens de koningsspelen met als doel om als team een ​​vooraf bepaalde afstand af te leggen. Waarbij het team dat als eerste de finishlijn bereikt, wint. Met de houten Loopski’s oefenen de kinderen dus niet alleen hun balans maar moeten ze ook goed met elkaar communiceren.

Houten loopski's

De buiten pijl

Kinderen kunnen met dit spel hun creativiteit ontwikkelen. ‘De buiten pijl’ is een open einde spel: kinderen bedenken zelf hoe ze het inzetten.

Voorbeeld: leg alle gekleurde cirkels in een cirkel rondom de pijl. Een speler draait de pijl. Als de pijl stopt, kijk dan naar welke kleur hij wijst. Ieder kind zoekt nu zo snel mogelijk iets in die kleur. De speler die als eerste terug is met iets in die kleur, wint het spel. Download hier de handleiding met 7 spel ideeën.

De buiten pijl

Kortom, de koningsspelen bieden een geweldige gelegenheid om kinderen te stimuleren om meer te bewegen en samen te werken. Buitenspelen is essentieel voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen en het is belangrijk dat ouders en opvoeders dit stimuleren. Door spellen zoals Birds in Action te spelen, kunnen kinderen niet alleen plezier hebben, maar ook hun vaardigheden en ontwikkeling verbeteren.