Geschikt voor
Basisschool
NULL
Gepubliceerd op 05 april 2018 Leestijd 3 min.

Vraag het de expert

"Mag dit in het kader van de AVG nog wel?"

De AVG zorgt ervoor dat we met andere ogen kijken naar zaken die altijd heel vanzelfsprekend waren. Hieronder een top 5 van situaties die in het kader van informatie-bescherming en privacy niet meer kunnen. Jeroen Rougoor van de Rolf groep licht ze toe.

Jeroen Rougoor

Jeroen Rougoor

Exportmanager Caribbean O&O

ICT in het onderwijs moet volgens Jeroen Rougoor drie g’s opleveren: gemak, genot en gewin. Dat houdt leren een leven lang leuk. Leraren en leerlingen gebruiken digitale kennis voortdurend. Met moderne media blijf je als leerkracht dicht bij die leerling. Jeroens specialisatie in virtual reality en augmented reality houdt het onderwijs als de belangrijkste steunpilaar van de samenleving stevig op zijn plek. Hij denkt mee vanuit zowel het leraren- als het bestuursperspectief.

1. Leerling-lijsten – lijsten met voor- en achternamen, adressen en telefoonnummers – worden verspreid onder alle leerlingen van de groep.

Jeroen: “Dit mag alleen als er specifiek toestemming voor is gegeven door alle ouders. Bespreek met de ouders hoe je met zo’n lijst omgaat. In veel gezinnen komt het lijstje op de koelkastdeur of het prikbord terecht. Iedereen die daar in huis komt heeft zicht op deze persoonsgegevens. Maak hier afspraken over.”

2. De klassenmap ligt open op het bureau.

Jeroen: “De klassenmap is belangrijk voor de leerkracht. Als je in de klas bent, kun je ‘m gewoon op je bureau laten liggen. Verlaat je het lokaal, dan berg je de map zo op dat niemand er in kan kijken. Ook na schooltijd ben je alert. Hoe vaak komt het niet voor dat een ouder iets met je wil bespreken en jij even weggeroepen wordt? De klassenmap mag dan niet ‘ter inzage’ liggen.”

3. Je computer staat open en ingelogd op je bureau en jij bent even weg.

Jeroen: “Iedereen die op dat moment je lokaal binnenkomt heeft ongestoord toegang tot het schoolnetwerk. Het is een kleine moeite om je computer te locken – bijvoorbeeld met het Windows-teken + L – als je je lokaal verlaat. Je vermijdt hiermee grote risico’s.”

4. Een overzicht van de niveaugroepen van jouw klas hangt aan de muur.

Jeroen: “Leerlingen weten heel goed van zichzelf in welke groep ze zitten. Het is niet nodig om dit soort privé-informatie voor iedereen zichtbaar aan de muur te hangen.

5. Alle leerkrachten hebben via het leerlingvolgsysteem toegang tot de persoonsgegevens van alle leerlingen op school.

Jeroen: “Dit is typisch zo’n situatie waarvan je je niet bewust bent, maar die  wel onwenselijk is. Alles staat erin: burgerservicenummer, info over welzijn en  gezondheid, contactgegevens. Beperk de toegang van leerkrachten tot hun eigen groep en regel bij ziekte tijdelijke toegang.”

 

Wij bieden bewustwordingsbijeenkomsten voor het hele team aan en verzorgen complete AVG-trajecten voor schoolbesturen.

Voor meer informatie: bel 088 410 10 20.