Gepubliceerd op 2 juli 2018
Leestijd 3 min.

Scholen die aan een nieuw digibord toe zijn, kiezen tegenwoordig liever voor een touchscreen. Omdat er veel keuze is, bellen scholen ons vaak met de vraag: “Waar moet ik op letten bij de aanschaf van touchscreens”? Marty Kruller, business unit manager Digitale presentatiemiddelen van de Rolf groep, geeft antwoord.

Flexibel werken

Een scherm kan bijvoorbeeld vast aan de wand worden gemonteerd of op een verrijdbaar onderstel, uiteraard voorzien van een in hoogte verstelbare lift. Voor adaptief onderwijs is het handig als je het scherm niet alleen in hoogte kunt verstellen, maar ook kunt draaien of zelfs kantelen. Zo ben je flexibel en kun je bijvoorbeeld een deel van de groep met het scherm laten werken en een ander deel iets anders laten doen.

Techniek ingewikkeld? Wij laten je het ervaren d.m.v. een praktijksituatie

Ook qua techniek zijn er verschillen tussen de diverse modellen touchscreens. Het ene merk biedt een perfecte schrijfervaring, het andere een optimale kijkhoek of fantastisch geluid. Veel scholen willen ook weten welke voor- en nadelen bepaalde technieken hebben voor hun eigen situatie. Wat betekenen al deze termen, technieken en dan met name in de dagelijkse praktijk van het les geven. Welke voordelen heeft een ingebouwde android player en wat betekenen begrippen als OTA, optical bonding, ICP of InGlass Technology? Omdat wij verschillende merken leveren, zijn onze adviezen onafhankelijk, en kunnen wij goed de voor en nadelen van deze technieken in een praktijksituatie toelichten.

Accessoires, techniek en randapparatuur 

Er is veel keuze uit accessoires en randapparatuur: een ingebouwde pc, draadloze presentatiemogelijkheden of bijvoorbeeld een vijfvlaks whiteboard. Hoewel software geen onderdeel is van het touchscreen, is het wel verstandig hier even bij stil te staan. Een aantal merken levert namelijk een licentie voor een bepaald softwarepakket mee. Dat betekent niet dat bestaande software moet worden vervangen. Alle educatieve methodes, Office 365 en de cloudbased digibord software zoals o.a. Gynzy, Classflow of ZuluConnect werken probleemloos op een nieuw scherm.

 

Andere aandachtspunten

  • Beeld
  • Geluid
  • Touch (schrijfervaring)
  • Garantie
  • Energieverbruik
  • Connectiviteit en interactiviteit

Nieuw schooljaar! … Nieuwe touchscreens?

Met de zomer in aantocht ben jij vast ook druk met de afsluiting van het schooljaar. Wil je in het nieuwe schooljaar je bestaande touchscreens vervangen of uitbreiden met nieuwe? Wees er dan snel bij en onderneem nu actie. Dan ben je er zeker van dat we de plaatsing in de vakantie nog kunnen uitvoeren!

“De tegenvraag is: hoe ga je het touchscreen inzetten in de klas, en voor welke groep? Het antwoord daarop bepaalt al vaak het formaat van het scherm en de manier waarop het wordt gemonteerd. Geef je frontaal, klassikaal les, dan adviseer ik een groot scherm van 75 of 86 inch.”