Direct contact?
Ad de Kleuver
Neem contact op Ad de Kleuver Categorymanager
Neem contact op
Gepubliceerd op 28 november 2019

Chromebooks zijn erg handig, maar werken net wat anders dan gewone laptops. Zo is er geen delete of capslock knop en zijn ook de bekende functietoetsen F1, F2 vervangen door symbolen. Ontdek hier de mooiste tools en de mogelijkheden van het touchpad.

 • Rechtermuisknop:
  Door met twee vingers tegelijk op het touchpad te tikken (indrukken hoeft niet), krijg je het effect van een rechtermuisknop. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een afbeelding opslaan, kopiëren of een link kopiëren.
 • Scrollen:
  Door met twee vingers tegelijk van onder naar boven, of van boven naar onder te bewegen, scrol je over de pagina. Reageert je beeldscherm niet? Klik dan even met je cursor (pijltje) op de betreffende pagina.
 • Slepen en neerzetten:
  Klik linksonder en houd ingedrukt; sleep vervolgens met een andere vinger het object op de juiste plek.
 • Vegen:
  Veeg met drie vingers omlaag over het touchpad om te zien welke windows er open staan. Ook heel handig om bij leerlingen te kijken wat ze nog meer aan het doen zijn.
 • Tabblad wisselen:
  Beweeg twee vingers snel van links naar rechts op het touchpad om tussen tabbladen te wisselen.

Gratis ingebouwde tools

Maakt jouw school gebruik van de Google omgeving? Dan heb je na het inloggen op een Chromebook automatisch en gratis toegang tot een aantal superhandige tools.

 • G Suite for Education
  Dit gratis pakket is ontworpen om docenten en leerlingen op een makkelijke manier te laten samenwerken.
 • Google Classroom
  Classroom is onderdeel van G Suite for Eduacation en maakt het voor leerkrachten mogelijk om opdrachten te beheren. Met Classroom kun je lesgroepen maken, opdrachten opgeven, cijfers geven, feedback verzenden en alles op één plek bekijken.
 • Google Arts & Culture
  Ben je benieuwd hoe de Sterrennacht van Van Gogh er van dichtbij uitziet? Of wil je met je bovenbouw leerlingen graag eens ronddwalen in een museum aan de andere kant van de wereld? Google Arts & Culture maakt het mogelijk om topexposities te bezoeken. Je kunt tot in de kleinste details inzoomen op kunstwerken en door duizenden verhalen, foto’s, video’s en manuscripten browsen.

Volg de training Google Certified Educator

Met de Google Certified Educator Crash Course leer je in drie dagdelen de basis van Gsuite for Education kennen en kun je je leerlingen optimaal laten werken met bijvoorbeeld Google Drive, Google Classroom of Google Sites. Zo haal je alles uit je Chromebooks en werk je tegelijkertijd aan digitale geletterdheid. Meer informatie vind je hier.