Gepubliceerd op 13 juni 2023
Leestijd 10 min.

Welkom in de wereld van bouwen en ontdekken! In deze blog duiken we in de fascinerende wereld van de bouwhoek en materialen voor jonge kinderen. Van ‘echte’ rode bakstenen tot fijne, organische materialen; er zijn eindeloze mogelijkheden om de verbeelding en de motorische ontwikkeling te stimuleren. Ontdek welke materialen het beste passen bij de nieuwsgierige architecten in je groep en bouw mee aan hun groei!

Van grof naar fijn

Eerst een klein stukje achtergrond: het lichaam van jonge kinderen ontwikkelt zich van het hoofd naar de tenen, en van de romp naar de ledematen. Dus: van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Het is immers belangrijk dat de spieren die ervoor zorgen dat je je kunt voortbewegen zich eerder ontwikkelen dan de spieren in je handen en vingers. De motoriek verandert kortgezegd van grof (lopen, springen, fietsen) naar fijn (potlood vasthouden, knippen, plakken).

Grote bouwblokken

Als je dit weet, is het logisch dat jonge kinderen eerst kennismaken met grote blokken. Grote bouwblokken gebruik je om de grove motoriek te stimuleren. Het kind kan er snel grote bouwwerken mee maken en ziet gelijk resultaat, wat de motivatie hoog houdt.

Het leukste is om blokken van verschillende gewichten aan te bieden, zoals hout, kunststof en foam. Daarmee ontdekt het kind bijvoorbeeld dat het gebouw steviger staat als de zwaarste blokken onderaan liggen. Om uitdaging en afwisseling in het bouwen te brengen, introduceer je aanvullende materialen zoals houten bogen, planken en (kleine) rubberen banden.

 

Tips

  • Hang afbeeldingen van beroemde gebouwen op in de bouwhoek die de kinderen na kunnen bouwen.
  • Gebruik bouwspiegels om nog meer diepte te krijgen in de bouwwerken. Deze spiegels zijn leuk aan de wand, maar ze op de grond leggen en er bovenop bouwen is natuurlijk helemáál geweldig!

Kleinere bouwblokken

Kleinere bouwblokken gebruik je voor de grove, maar ook fijne motoriek. Je zet ze in als de grove motoriek (bijna) beheerst wordt. Dit formaat blokken is bijvoorbeeld geschikt als de basis van een stad. Ook bij deze blokken zet je verschillende materialen in, zoals hout en bio-kunststof (BiOBUDDi). De gebouwde stad wordt verrijkt met divers wereldspelmateriaal zoals mensen, dieren en voertuigen. Spiegels en bijvoorbeeld transparante materialen zijn ook hier een mooie toevoeging aan het spel.

 

Tips

  • Licht de stad op de wand uit met een projector om zo schaduwen te krijgen. Bevestig papier aan de wand en laat de contouren van de stad overtrekken.
  • Door het gebruik van gekleurde transparante materialen krijgen de schaduwen kleur!

Fijn constructiemateriaal

Je hebt vast ook kinderen in je groep die toe zijn aan het maken van fijnere en meer complexe bouwwerken. Voor hen kun je overstappen op kleiner bouwmateriaal, zoals bijvoorbeeld K’nex, Lego en Zpiiel. Met Zpiiel kunnen kinderen de meest fantasierijke en abstracte vormen maken omdat de verbindingen uit een kogelgewricht-systeem bestaan. Zo kunnen de onderdelen naar alle kanten draaien. Je kunt de meegeleverde voorbeelden gebruiken om na te laten bouwen, maar zelf aan de slag gaan is natuurlijk wel het leukst.

 

Tips

  • Aansluiten bij je thema is een prima uitgangspunt als je de kinderen ‘vrij’ laat bouwen, maar toch een richtlijn wilt geven. Bijvoorbeeld: thema ‘vakantie’ – bouw een tent, zon of koffer.
  • Laat het constructiemateriaal altijd goed opruimen, zeker als het kleine onderdelen bevat! Wijs een ‘opruim-chef’ aan die kijkt of er materialen achter zijn gebleven en gebruik goede opbergbakken.

Wil je meer weten over hoe je de bouwhoek verrijkt?

In de training “Demonstratiespel in hoeken” leer je hoe jij ervoor kunt zorgen dat iedere hoek een ultieme leerplek is. Lees meer over deze training in de scholingsbrochure.

 

Vraag de scholingsbrochure aan