Direct contact?
Sander de Wilde
Neem contact op Sander de Wilde Event marketeer
Neem contact op

Het onderwijs in Finland heeft internationaal al jaren bijzondere aandacht. Leerkrachten zijn universitair opgeleid, toetsen zijn afgeschaft volgens het principe ‘geen controle, maar sturing’, er wordt minder uren les gegeven en leraren bepalen hun eigen curriculum. Daarnaast is het Finse onderwijs toegankelijk, iedereen is gelijk en er is veel aandacht voor de optimale leeromgeving van het kind. Een grote internationale groep ziet Finland als hét voorbeeld van goed onderwijs. De laatste jaren horen we echter ook enkele tegengeluiden. De hoogste tijd om zelf te ontdekken wat jij kunt leren van het Finse onderwijs. Ga mee met de studiereis Finland!

Studiereis Finland

Tijdens deze studiereis gaan we, onder leiding van een onderwijsadviseur, ontdekken hoe het onderwijs in Finland georganiseerd is. We krijgen theoretische informatie, maar gaan vooral ook in de praktijk kijken hoe het onderwijs is vorm gegeven. Samen met onze onderwijsadviseur en je reisgenoten ga je aan de slag met jouw persoonlijke leerdoelen en bepaal je hoe je het geleerde vorm geeft in jouw onderwijspraktijk.

  • Je bezoekt diverse scholen en/of voorscholen,ziet leerlingen en leerkrachten in actie en gaat het gesprek aan.
  • Je krijgt een lezing om meer inzicht te krijgen hoe het Finse onderwijs is georganiseerd en wat de achtergrond van deze benadering is.
  • De reis wordt begeleid door een onderwijsadviseur. Door middel van een e-learning en terugkomdag zorgen we ervoor dat de reis zoveel mogelijk impact heeft.
  • Tijdens de reis is er een verdiepingssessie met de onderwijsadviseur waarin je aan de slag gaat met jouw persoonlijk leerdoel en de vertaalslag maakt naar jouw dagelijkse praktijk.
  • En natuurlijk proef je van de Finse keuken en maak je kennis met Helsinki.

Kortom, de ultieme manier om buiten de eigen landsgrenzen in aanraking te komen met interessante praktijkvoorbeelden, te leren van deskundigen én van je reisgenoten.

DatumHighlights programma
Dag 1- Vliegreis naar Helsinki en transfer
- Kennismaking en introductie met onze onderwijsadviseur
- Bezoek aan een school of voorschool onder begeleiding van onze onderwijsadviseur
- Kennismaking met de traditionele Finse keuken tijdens ons 'de Rolf groep diner'
Dag 2- Introductie in het Fins onderwijssysteem door middel van een lezing
- Workshop door onze onderwijsadviseur om de vertaalslag naar jouw onderwijspraktijk te maken
Dag 3- Bezoek aan een school of voorschool onder begeleiding van onze onderwijsadviseur
- Sightseeing, een kennismaking met Helsinki
Dag 4- Laatste bezoek aan een school of voorschool onder begeleiding van onze onderwijsadviseur
- Vervoer naar het vliegveld en vliegreis naar Amsterdam

Voorbeeldreis

Dag 1

Voor dag en dauw ontmoeten we elkaar op Schiphol. Er is even kort tijd voor een kennismaking, vervolgens gaan we samen door de douane en vliegen we naar Finland. De vliegreis duurt ongeveer 2 uur. Na aankomst reizen we direct door voor ons eerste praktijkbezoek. We gaan kijken hoe het onderwijs aan jonge kinderen in Finland georganiseerd is!  We krijgen uitleg over de uitgangspunten van de organisatie én het onderwijs aan jonge kinderen in zijn algemeen, we zien leerkrachten en kinderen in actie, bekijken lokalen, spreken (waar mogelijk) met leerlingen en leerkrachten en natuurlijk is er de gelegenheid om vragen te stellen. Na het bezoek gaan we naar het hotel waar we in kunnen checken. Deze avond staat in het teken van Fins traditioneel eten. De Rolf groep trakteert ons op een heerlijk typisch Fins diner. Maak van de kans gebruik om kennis te maken, en ervaringen uit te wisselen met een reisgenoot!

Dag 2

Na een uitgebreid ontbijtbuffet beginnen we deze dag met een lezing over het Finse onderwijs en de uitgangspunten. We leren hoe het Finse onderwijs georganiseerd is en wat de achtergrond van de benadering is. Na de lezing is er de mogelijkheid om op eigen gelegenheid te lunchen. Deze middag gaan we, onder begeleiding van onze onderwijsadviseur, aan de slag met de vertaalslag naar jouw onderwijspraktijk: wat heb je al gezien, wat moet je nog onderzoeken, met welke onderwerpen wil jij aan de slag gaan  en wat heb jij nog nodig? Een mooi overzicht om een verdiepingsslag te maken tijdens onze overige bezoeken! Vanavond kun je op eigen gelegenheid Helsinki verkennen en een hapje gaan eten.

Dag 3

Na het ontbijt vertrekken we met het openbaar vervoer voor ons tweede praktijkbezoek. Afhankelijk van de samenstelling van de groep bezoeken we deze morgen een school, voorschool of kinderopvang. We krijgen uitleg over de uitgangspunten van de school/voorschool, we zien leerkrachten en kinderen in actie, bekijken lokalen en spreken (waar mogelijk) met leerlingen en leerkrachten. De sessie van gisteren helpt je om vandaag nog gerichter te kijken (en vragen te stellen) naar aanleiding van de door jouw vastgestelde leerdoelen. Neem dat wat je ziet in je op, maar stel ook kritische vragen! We eindigen ons bezoek met een schoollunch. In Finland eten alle kinderen tussen de middag warm op school. Dit geeft een mooie gelegenheid om samen, en met leerkrachten of leerlingen, in gesprek te gaan over dat wat je hebt gezien. Vanmiddag is er tijd om samen met ons, of op eigen gelegenheid, het prachtige Helsinki te verkennen. De avond is op eigen gelegenheid.

Dag 4

Vandaag is onze laatste dag in Helsinki. Na het ontbijt vertrekken we met het openbaar vervoer voor ons derde, en laatste, praktijkbezoek. Ook tijdens dit bezoek zullen we meer zien van de school / voorschool, zien hoe lessen worden gegeven en is er gelegenheid om het gesprek met je Finse collega’s aan te gaan. Dit bezoek geeft je de mogelijkheid om de laatste belangrijke vragen te stellen. We sluiten het bezoek af met een gezamenlijke schoollunch. Na het bezoek heb je nog even de tijd om Helsinki in te gaan voor wat laatste aankopen, sightseeing of een drankje. Vervolgens gaan we per openbaar vervoer naar het vliegveld van Helsinki en vliegen we terug naar Nederland. Na deze inspirerende en intense studiereis neem je afscheid van je reisgenoten, met wie je ongetwijfeld nog verder contact hebt in het vervolg van de begeleiding door onze onderwijsadviseur.

Voor wie?
Leerkrachten, bestuurders en directieleden in het primair onderwijs en de kinderopvang.

Minimaal aantal deelnemers
Voor deze reis is het minimaal aantal deelnemers 15 deelnemers.

Definitieve programma
Bij de indeling van activiteiten zijn we afhankelijk van beschikbaarheid. De activiteiten zoals hierboven beschreven kunnen hierdoor mogelijk plaatsvinden op andere dagen. Uiterlijk twee weken voor de tijd krijg je het definitieve programma toegestuurd.

Eenpersoonskamer
Alleenreizenden worden, in goed overleg, ingedeeld met andere alleenreizenden. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je een eenpersoonskamer boeken tegen een toeslag van €250.

Reissom
€ 1.695,00. p.p. Bekijk de informatie over subsidiemogelijkheden.

Garantie
Deze reis is een pakketreis. De Rolf groep biedt de reisgarantie van STO Garant. In onze reisvoorwaarden vind je meer informatie.